[]

Gümrük beyannamesini anlamayan Çinliye ne yapabilirim?

Çalıştığım firma Çin'den mal getirtecek. Çinli firmaya "Sizden iki belge istiyoruz. Biri fatura, biri de gümrük beyannamesi." diyoruz daha doğrusu diyorum ama Çinli adam mümkün değil, anlamıyor ya da ben anlatamıyorum.
Faturayı hazırlıyor ama beyanname namına bir harekete geçmiyor.
Hep alakasız belge örnekleri atıyor. Çince yazılmış beyanname örneği atıyorum, "Bakın, böyle olmalı." diye ama adam "Bana attığınız PDF düzenlenmiyor, çabalıyorum ama değiştirmesi çok zor." diyor. Başka şekilde anlatıyorum, "Tamam." diyor ve alakasız belgeler düzenlemekten bahsediyor. Bazen bir cümle kuruyor, ben parçaları birleştirmeye çalışıyorum anlamlı hale getirmek için. Getirteceğimiz malların fotoğrafını atıyor, "Bu konuyu yarın konuşalım." diyor. Haliyle de bizim taraf sinirleniyor ve yeni başladığım için de "Acaba sen mi anlatamıyorsun, yoksa Çinli adam mı mal?" diyorlar.

İnternetten bakındım ama böyle bir örnek de göremedim. Bu beyannameyi bu Çinliye nasıl anlatmalı ki yük benim üstümden kalksın?
Çinlilerle ticaret yapmış olanlar cevap verirse süper olur deneyim açısından.

(Konuşmalar İngilizce geçiyor, evet.)

 
custom declaration dediğinizde anlaması lazım. google translateden çevirip yollamayı deneyebilirsiniz. gümrük beyannamesi istemenizi anlayamadım ben de :)


  • boyalı kuş  (30.03.18 18:00:39) 
muhtemelen gumruk islemlerini bir baskasi birim/kisi yaptigi icin konuyu bilmiyor olabilir.

ama eger ithalat yapacaksaniz ve onlar da ihracatci bir firmaysa, zaten hangi belgelerin gerektigini bilecekler ve size o belgeyi vereceklerdir.

firmanin gumruk islemlerini yapan kisi/birim/firmayi bulabilirseniz, size daha fazla yardimci olabilirler sanirim.

ben de cin ile is yapiyorum ve kendilerine hic soylemedim gumruk beyannamesi gerekecek diye. zira ihracat bir firmanin standart olarak hazirladigi bir belge o.
  • for the record  (30.03.18 18:02:07) 
biz de çin'den devamlı ürün getiriyoruz ama karşıdan hiç beyanname istemedik. yani gümrük müşavirinin veya gümrüğün böyle bir talebi olmadı. fatura, çeki listesi ve konşimento yeterlidir. kastettiğiniz konşimento mudur?


  • lazpalle  (30.03.18 18:19:42) 
Ben dış ticaret konusunda bilgili değilim, adam ne diyorsa onu çevirip yolluyorum, yazışmaları ben yapıyorum sadece. Bir de lojistik işleri bize ait, ithalatçı biz değiliz yani. Öyle sanıyorum en azından :(


  • m e b  (30.03.18 18:30:35) 
Customs declaration
Export exit form diyin

Anlamıyorsa müşavirden gizli bilgilerini kapatarak çin ihracat beyannamesi paylaşmadını isteyin

Bir de neden istiyor müşavir, sorgular mısınız?

Bir ihtimal de paylaşmak istemiyor olabilir
  • EasyTiger  (30.03.18 18:33:23) 
İthalatçı siz değilseniz ihthalat yapan firma ve müşaviri evrakları kontrol sdip teyit etmeden yükü yola çıkartmayın. Sorumluluğu ithalatçıya bırakın. Çin çok zor bir yer. Hem iletişim hem üçkapıtçılık bakımından vakalar oluyor


  • EasyTiger  (30.03.18 18:35:07) 
şimdi exw veya fob sipariş olsa da gümrükleme işlemlerini navlun firması yapar. exw veya fob olmasına göre ihracatçı veya ithalatçı bunun bedelini üstlenir. navlun firmasından bu konuda yardım isteyin. oradaki acenta vasıtasıyla bu belgeyi edinebilirsiniz veya oradaki acenta yükleyiciye derdinizi anlatabilir.

tabi ben hala neden oradaki gümrük beyannamesinin istendiğini anlamış değilim. belki gelen malın cinsi ile alakalı bir durum olabilir. ben ağırlıklı olarak elektronik parçalar üzerine çalışıyorum.
  • lazpalle  (30.03.18 18:37:00 ~ 18:37:33) 
customs declaration dediğinde anlamayan adama başka hiç bir şekilde anlatamazsın. bilmiyor demektir.
tavsiyem akreditif aç ve forma customs export decleration da ekle. mecbur öğrenip gönderecektir yoksa parasını alamaz.

  • kjswbdlkjfdlkj  (30.03.18 19:05:31 ~ 19:10:12) 
İnanın ki etrafta "customs declaration" diye dolanıp duruyorum. Yanında çalıştığım adam, yani patronum yaklaşık 20 senedir bu işin içindeymiş ama o da diretiyor bu belge lazım diye. Ben hiç bilmeyen biri olarak onu dinliyorum sadece. Çinli "Asistanım hazırlayacak" diyor, gönderdiği belge CO ve FA. Bu Çinli yüzünden gergin bir hava var ofiste dünden beri. "Asistanınızın hazırladığı belge nedir?" diye soruyorum, bana hazırlanan malların fotoğrafını atıyor. Bunca zamandır işsizim ve elin Çinlisi yüzünden moralim bozuk bir hata olacak diye. Hollanda ve diğer ülkelerle takır takır yazışıyorum, hiçbir sorun yok ama bu adam taş koyuyor.

Kusura bakmayın, ağlama duvarına çevirdim sanki burayı ama...
  • m e b  (30.03.18 20:18:47) 
gümrük beyannamesini isteyen patronunuzdan ve gümrükçünüzden daha önceki yüklemelerin evraklarını isteyebilirsiniz. Firmaları ve tutarları sansürleyip soracağınızı söylersiniz.


  • boyalı kuş  (30.03.18 21:54:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.