[]

bağımlılıkta nöral adaptasyon (psikoloji, cogsci, biyoloji vs. bilenler)

aklıma takılan birkaç soru var.

bağımlılık durumunun aslında nöral adaptasyon denen durumla ilişkili olduğunu biliyoruz. bu durum hangi neuroimaging tekniğiyle ölçülüyor? yani bu adaptasyon sürecini gösteren görüntüleme tekniği(mri, fmri, pet gibi) hangisi? ekstra: örnek bir görüntü üzerinden anlatabilecek/gösterebilecek var mı? bu genel bir soru yani her şeyin bağımlılığıyla ilgili olabilir.

ikinci sorum ise seks bağımlılığıyla alakalı. böyle bir bağımlılıkta da biyolojik bir adaptasyon gerçekleşiyor değil mi? mesela sex sırasında salgılanan enzimler yeterli gelmiyor ve daha çok seks ihtiyacı doğuyor? bu da nöronlar düzeyinde mi oluyor? veya işte internet bağımlığında da durum aynı vs gibi?

 
(bkz: bump)

takip için bunu bırakayım. sosyal bağımlılıklar için aynı cevaplar bana da lazım.
  • occupy grove street  (28.03.18 16:57:54) 
Noral adaptasyon aslinda daha farkli ama bagimlilik da bir uyarana cok fazla maruz kalma uzerinden aciklanacak olursa iliskilendirebiliriz. Yapisal bir farklilik bazi calismalarda gosteriliyor ama genelde fonksiyonel aktivasyon haritalarinda ya da connectivity ile ilgili sorunlar oluyor. Iyi bir fmri dizayni bunu kolayca gosterir. Pet de bagimlilik turune gore ozel noromodulatorlere odaklanilacaksa iyidir ama "saglikli" insanda ne tercih ederim uygulamayi ne de kendim denek olurum. Eeg ile de subkortikal olsa dahi belli frekans araliginda global connectivity bakilabilir. Asil odaklanilmasi gereken roi nucleus accumbens ve dlpfc ile aralarindaki temel connectivity olabilir.

Herhangi bir bagimlilik icin mekanizma az cok ayni isliyor. Tabii biyolojik ya da sosyal temelleri farkli olabilir ama ciktiklari yer nucleus accumbens.
  • lamira  (28.03.18 17:07:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.