[]

Scottish fold cinsi kedime gelin

Scottish fold cinsi çok sevdiğim canım oğlumu çiftleştirmem gerek. Acelem yok fakat bu cins sadece british cinsi ile çiftleşirmiş. British cinsi çiftleşme döneminde kedisi olan?




 
canınız oğlunuzu çiftleştirmeden önce şu yazıyı okuyun:
anadolukedisi.com

teşekkürler.
  • dedimmidemedimmi  (26.03.18 12:10:48) 
"gerek"? yeni zavallilar yaratmak icin mi? yavrularla etrafa sirinlik mi yapacaksınız? verdiginiz parayi kurtarmaya mi calisiyorsunuz, yahut?

ayrıca "sadece british cinsi ile" ciftlestigini kim soyledi size?
  • e haliyle  (26.03.18 12:24:47) 
Scottish Fold'u yakın geçmişinde scottish akraba olmayan bir cinsle çiftleştirmek canilik falan değildir. Kedi sağlıklı doğar. Sağlıksız doğması da genetik şanssızlık olur akraba evliliğinden kaçınıldığı halde engelli bebeklerin doğabilmesi gibi. Bu cinse bu kadar duyar kasan tiplerin seçilerek yetiştirilen hiçbir canlıdan fayda görmüyor olması gerekmektedir bunların içerisinde çiftlik hayvanları başı çeker sonrasında ise arılar ve sebzeler gelebilir. Bir de ben köpekler için bunların söylendiğine şahit olmadım sokak köpeği dahil bütün köpekler insan üretimidir köpek dediğin kurttur. İstikrarlı olun biraz. Düzgün yetişmiş iki adet scottish tanıyorum ikisi de 10 yaşından büyük ve gayet sağlıklı kediler. Demek olabiliyor.


  • ThomasJefferson  (26.03.18 12:42:18) 
"çok sevdiğiniz canınız oğlunuzu" gerçekten çok seviyorsanız cins ev kedilerini çiftleştirmenin değil gerekliliği, bilakis, gereksizliği konusunda araştırma yapmanızı öneririm.


  • bir garip melek  (26.03.18 12:44:42 ~ 12:44:49) 
Ben anlamadım biz şimdi kediden ne fayda görüyoruz? Hayır bileyim de ona göre davranayım. Benimki çünkü anca yatıyor, bir faydası yok. Kalkıp bir ortalığı toplamaz, ne bileyim dur şunu getireyim yapmaz.

Bir kediyle çiftlik hayvanını karşılaştırmak da biraz garip gibi. Kedi mi yiyorsunuz ben anlamadım? Hele arı ile karşılaştırmak? Hayvanlar ile sebzeler? Nasıl yani? Şaka olmalı.

Birileri şahit olmuyor diye, bunlar köpekler için söylenmiyor anlamına da gelmiyor. Ben şahit oluyorum mesela. Ayrıca üretilmesin diye bahsetmiş işte arkadaşlar. İnsan dediğin bir kişi değil ki. Birine ürettirtmiyorsun öteki üretiyor.
  • windowsguvenlikduvari  (26.03.18 12:54:15) 
Adam seri üretim mi yapayım diyor? Kediden aldığın fayda manevidir. Ben kedimi evladım gibi görüyorum ve bir kere çiftleşmesini isteyebilirim diyen birine bu tarz söylemlerle soruyla alakasız cevaplar verirseniz ben de çıkar her yerden söylemleriniz tutarlılığını sorgularım. İki tane haber çıktı scottish de scottish diye tutturmaya başladı herkes havuz medyası diye eleştiriyorsunuz zerre farkınız yok su nereye akarsa oraya. Evcil hayvan beslemeyi komple eleştir hayvanları suistimal edip çöpmüş gibi kamyonların arkasına yüklemek norm olmasın o zaman gel canımı ciğerimi ye.

Bu scottish konusunda da aşırı duyarlıysan da bu konunun altında üslubun böyle olamaz. Ancak tavsiye verirsin. Keşke yapmasanız ama eğer eş bulacaksanız dikkat edin seçereli olmasına özen gösterin aile yakın geçmişinde kıkırdakla ilgili sorunları olan cinslerin geni var mı kontrol edebiliyorsanız edin diyebilirsin.
  • ThomasJefferson  (26.03.18 13:03:49 ~ 13:08:40) 
@ThomasJefferson neyse ki insanlar ne düşüneceklerine ve neyi nasıl yanıtlayacaklarına sizin sorgulayıp sorgulamayacağınıza veya sizin uygun gördüğünüz üsluba göre karar vermiyor


  • bir garip melek  (26.03.18 14:00:18) 
Manevi fayda ile sebzeleri kıyaslamak da garipmiş. Domates ile kedi kıyaslamak mesela ne kadar mantıklı?

Bir insan kedinin çiftleşmesini neden ister ki? Kedi bundan keyif almıyor. Tamamen içgüdüsel hareket ediyor, hatta acı çekiyor çoğu zaman. Çiftleşme sırasında saldırganlaşma olayını gözlemliyebilirsiniz mesela.

Bir de bu kümeleme olayı çok garip. Siz şöylesiniz, böylesiniz, şöyle dersiniz ama böyle yaparsınız. Hızlı, dayanaksız ve ezbere çıkarımlar bunlar. Kedi ile havuz medyası arasında korelasyon arama isteği garip, değil mi? "Havuz medyası" kelime grubu kullanılmak istenmiş de oraya sıkıştırılmış gibi.

Arkadaşların üsluplarına bakıyorum. Biri lütfen yazıyı okuyun demiş, öteki neden çiftleştirmeniz gerek mantığınız nedir, lütfen iyice düşünün demiş. Ne var bu üslupta? Lütfen mi rahatsız etti? Soru sormak mı? Başka bir arkadaş da gereklilik kelimesi üzerinden sorular sormuş.

Kedi beslemeye, pragmatik bakınca insan, böyle düşünmesi normal tabii. Açıkçası herhangi bir kediye "manevi fayda" kaynağı olarak yaklaşmak çok enteresan. Fayda olmayınca, gerçeklik de yok oluyor sanırım sizin için.
  • windowsguvenlikduvari  (26.03.18 14:04:21 ~ 14:08:39) 
@jimmy mcnutty +1
Neyse bu konuyu cok diyaloga baglamadan birsey soylemek isterim duyuru sahibine.
Bende de alman coban var bir tane. Kendi turunde guzel, soy ozelligini tasiyan bi kopek. Ilk aldigimizda hep soyle dedim. "Bir kere dogursun, anne olsun" hep niyetim anne olmasindan yanaydi. Bir de guzel kopegin alicisi boldur. Aman dogurt bana da ver aman ben cok severim diye. Ama emin ol o dogurt diyenlerin alayi o ite, pisiye bakmayacak. Annemin alerjisi var, babam hamile diyecek almayacak kediyi. Senin canina tak edecek. Zorlanacaksin. Cok iyi dusun. Yukarida denmis tekrar etmek istemem ama onu insan gibi dusunme. Hele erkek pisi. Babalik duygusunu yasayayim gibi romantik hayalleri yok. Yaptigini isin tehlikesini goz onunde bulundurun.
Bizim it, adet oldu. Elim ayagim dolasti. Saka maka yavru olursa ne yaparim diye. Bir de o hayvansever arkadaslarin ya bu cok tatli diyenler asla ama asla melez yavrunu almazlar.
Son soz care kisirlastirmakta.
  • allah yazdiysa bozsun  (26.03.18 16:24:38) 
Çiftleştirmek bir gereklilik değil, önce orada anlaşalım.

Aşağıda genetik ıslahtan bahsetmeye çalışmışlar galiba. Orada genetik olarak verimli bir bitki elde etmeye çalışıyorsunuz. Lezzetli tür ile dayanıklı türü birleştirip hem lezzetli hem dayanıklı olanı elde ediyorsunuz. Scottish Fold'u British Shorthair veya kusurlu geni taşımayan herhangi bir kediyle çiftleştiğinizde ise daha sağlıklı canlılar elde etmiyorsunuz. Hasta canlılar üretmeye devam ediyorsunuz.

Akraba evliliği ile karşılaştıran kişi konuya tamamen yabancı. Akraba evliliğinde asıl risk oluşturan şey
aynı hastalığın çekinik genini taşıma ihtimali yüksek olan iki bireyin evlenmesidir. İki çekinik gen bir araya gelirse hastalık ortaya çıkar. Scottish Fold gibi kusurlu genin dominant olduğu durum şansa doğan engelli bebeklerle karşılaştırılamaz. Önlemek için eşi uzaktan seçmek değil preimplantasyon genetik tanı gerekir. Onu da kedilere kimse yapmaz.

Örneğin @ThomasJefferson'un taşıdığı TJ geni dominant bir hastalık geni ise eşini Çin'den, Afrika'dan, Amazon yerlilerinden veya Mars'tan seçmesi fark etmeyecektir, çünkü hastalığı taşıyan kendisidir ve çocuklarına aktardığı tek kusurlu TJ geni onları da hasta etmek için yeterli potansiyele sahiptir.

Gelelim işin genetiğine. Düşük kulak, kıkırdak yapımında görevli bir genin kusurundan kaynaklanıyor. Kıkırdak vücutta birçok yerde var. Hastalık her yerde ortaya çıkabilir. Hastalığın nerelerde ve ne şiddetle ortaya çıkacağı ise belli değil. Bunu penetrans ve ekspressivite belirliyor. Yani kusurlu genin bir bireyde ne kadar ifade edildiği ve bir karakterin ortaya çıkışından o genin ne kadar sorumlu olduğu önemli.

Örneğin bir kedi fold genini tek kopya taşımasına rağmen düşük kulaklı bile olmayabilir.
Bu kediyle fold geni taşımadığına emin olduğumuz bir kediyi (mesela bir British Shorthair) çiftleştirdik diyelim. Yavru kedi anneden kusurlu geni alırsa hasta olma ihtimali her zaman vardır. Babasının British Shorthair olması, annesinden tek kopya kusurlu gen alması, annesinin hastalık belirtileri göstermemesi yavru kediyi hasta olmaktan kurtarmaz.

Annede kusurlu gen daha az ifade ediliyor olabilir. Yavru ise kusurlu geni daha çok ifade edip daha ağır hasta olabilir.

Bu ne demek? Elimizde iki çeşit kıkırdak tuğla kalıbı var diyelim. Birisi dümdüz, birisi biraz bozuk. Anne kedi kıkırdaklarını inşa ederken dümdüz olan kalıbı daha çok, bozuk olanı daha az kullanıyorsa kıkırdakları nispeten düzgün olabilir. Yavru kedi ise kıkırdaklarını daha çok bozuk olanı kullanarak inşa ederse ağır hasta olabilir. Eğer bir kedinin iki kalıbı da bozuk olursa çok ağır hasta olacaktır. Dolayısıyla anne babası Scottish Fold olan bir yavru üretirseniz ve bu yavru ikisinden de Fold geni alırsa erkenden kıkırdak harabiyeti gelişecektir.

Özetle demek istiyorum ki, kedinize British Shorthair bir eş bulsanız ve yavrusuna bir kopya düzgün kalıp geçmesini garanti etseniz bile sizin kediniz Scottish Fold'un ona bozuk kalıbı vermeyeceğini bilemezsiniz. Bozuk kalıp da yavruya geçerse hastalığın derecesini çok farklı bir yelpazede değişkenlik gösterecektir. Yelpazenin neresinde olacağını belirleyemezsiniz.

Son olarak şunu söyleyeyim. Benim kedim sağır bir Ankara kedisi. Yanlış çiftleştirmenin kurbanı. Sokakta hayatını sürdüremez. Evdeyse hiçbir zorluk çekmeden yaşıyor. Buna rağmen kedimi kulakları duyan bir kediyle çiftleştirmedim. Eğer bir yavru bile sağır olursa ve sokağa düşerse vicdani sorumluluğu çok ağır. Yapmayın, her gen sonraki nesile aktarılmak zorunda değil. Herkes soyunu devam ettirmek zorunda değil.
  • Lim5  (26.03.18 16:53:10 ~ 17:04:00) 
Tutturmuşlar sebze de sebze. Sebzeye takmışsın sebzeden yürürüm genetiğin mantığını anlarsın diye verdim o örneği de sen tabii anlamak değil kavga kazanmaya çalışıyorsun. Sen sormuşsun kedinin faydası nedir diye faydası manevidir bunu cevabı budur. Ben kedime fayda gözüyle bakmıyorum ama sorarlarsa bu hayvanın sana hiç mi faydası yok diye bunu sayabilirim. Kelime oyunu yapma bana. İnsanlar genetikle oynamış ve oynamaya devam edecek. Kusur kelimesinin genetikte yeri yoktur üzerinize külliyat attırtmayın bana burada. Sen bugün kusurlu dersin, yarın bir işe yaradığı ortaya çıkar ya da kendini doğrulayan kehanet misali kusurundan doğan bir bypass mekanizması o canlının doğada yaşama olasılığını arttırabilir örneğin orak hücreli anemiye sahip olan insanların çeşitli ciddi parazitlere bağışıklığı olması gibi. Ben hayvanımı canım gibi seviyorum ve çiftleştirebileceğim halde kısırlaştırdım ancak çiftleştirmek isteyenlere de zerre laf etmem ben de buna karşıyım biri bana fikrimi sorsa kısırlaştırma derim adam fikir sormuyor eş soruyor çıkıp bunun altına böyle yazarsan gelir muhaliflik yaparım. Havuz medyasını niye kullandım her yerde çıkıp eleştriyorsunuz tek bir ağızdan konuşmayı, tek bir ağızdan konuşmaya da devam ediyorsunuz. Lütfenmiş yazıyı okuyunmuş. Pasif agresif tutumlarla cevap yazıyorsunuz.


  • ThomasJefferson  (26.03.18 17:12:51 ~ 17:14:15) 
ThomasJefferson,

"Scottish Fold'u yakın geçmişinde scottish akraba olmayan bir cinsle çiftleştirmek canilik falan değildir. Kedi sağlıklı doğar. "

bu dediğinin kaynağı nedir mesela? sen 2 tane sağlıklı scottish tanıdın diye hepsinin sağlıklı olması mı gerekir? son yazdığın zırvalardan bahsetmiyorum bile. sen ister kısırlaştır, ister kısırlaştırma, istersen de kısırlaştırmayana üretsin diye cesaret ver ama yalan yanlış bilgi verme ya insanlara.
  • dedimmidemedimmi  (26.03.18 17:27:20) 
Oral Hücreli Anemi (OHA) sıtmaya doğal dirençlidir yani dayanıklıdır. Buna itirazım yok.
OHA'nın diğer avantajları şöyle:
-Kansızlık (Çarpıntı, yorgunluk, halsizlik)
-Sarılık
-Enfeksiyonlara yatkınlık (Osteomyelit yani kemik enfeksiyonu efsane)
-Otosplenektomi (Dalağın kendi kendine işlevsiz kalması)
-Sekestrasyon krizi (Damardaki kanın organlarda göllenmesiyle sanki litrelerce kan kaybetmiş gibi şoka girmek)
-Vazooklüziv krizler (Önemsiz etkenler karşısında bile çok şiddetli ağrıya sebep olan damar tıkanıklıkları yaşamak, morfinle bile ağrıların dindirilememesi)

Dolayısıyla bir OHA hastasına gidip de "Avantajı var ya, sıtma olmuyorsun. Acısına katlanacaksın." dersen
küfür yersin. Scottish Fold'a "Kulakların düşük ya sevimlisin. Acısına da katlanacaksın." diyince kedi konuşamıyor ama aynı şeyleri içinden geçirdiğine eminim.

"Scottish Fold'u yakın geçmişinde scottish akraba olmayan bir cinsle çiftleştirmek canilik falan değildir. Kedi sağlıklı doğar. "
Bunun saçmalık olduğunu uzun uzun yazmıştım. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

Son olarak külliyat sende kalsın. Yanına İngilizce-Türkçe sözlük al. D harfini bul. "DEFECT" kelimesine bak. Karşısında "KUSUR" yazacak. Oradan "DEFECTIVE GENE" nedir, "GENETIC DEFECT" neye denir çıkarırsın diye düşünüyorum. Sen de haklısın tabi, temel kelimeleri bilmeyince külliyatı okumak çok zor olmuştur. Yukarıda ben Türkçe olarak özetlemiştim. Oradan faydalanabilirsin. Pasif agresif kelime dağarcığına iyi bir ekleme olmuş. Sözlük vesilesiyle birçoğunu daha ekleyeceğine inanıyorum.
  • Lim5  (26.03.18 17:58:50 ~ 18:01:10) 
Senin uc hayatinda ugrassan ogrenemeyecegin kadar genis kelime haznem vardir gerek ingilizce gerek turkce. Rahat ol.

Ben dememisim ki OHA super bir sey. Bazen hayatta kalmasina yarayabilir ve bu gen negatif de olsa yasayabilir demisim bunu da biz kestiremeyiz bazen bu tarz sendrom ya da genetik degisiklikler canlinin digerlerinden 10 gun bile fazla yasamasini saglayarak tercih edilebilir olabilirler. Otur biraz gen falan arastir. Dawkinsden basla dili daha hafif.
  • ThomasJefferson  (26.03.18 20:58:02 ~ 21:00:32) 
Teşekkürler fakat sağdan soldan "gen falan" araştırmama gerek yok. O genleri laboratuvarda araştırabilecek kadar eğitimini aldım.

Sözlük faydalı olur demiştim. D harfini okumaya devam et. Bak Dawkins'i de öğrenmişsin :) Hayatta başarılar.
  • Lim5  (26.03.18 22:05:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.