[]

uber'in yasadışılığı ?

bireysel (yani otobüs, dolmuş gibi, toplu olmayan) insan taşımacılığının taksicilerin tekelinde olduğuna dair hangi kanun var?

yani benim hatırladığım kadarıyla limuzin kiralama servisi falan da var, hep vardı. hatta inter limuzin diye şirket bile vardı.

yani parası karşılığında şoförlü araç kiralayıp insan taşıma işinin t plakalı sarı taksilerin tekelinde olduğunun, başkasının yapmasının yasak olduğunun yasal dayanağı nedir? aracın lükslüğü müdür kriter, limuzin kiralanıyor da sarı taksilerin muadili (veya vito falan) olunca yasak?

 
Sarı taksiler pastadaki payını kaybetmek istemiyor. Bundan ekmek yiyen çok farklı basamaklar var. Uber gibi sistemler yayılırsa sarı taksilerde domino etkisi gibi plaka sahibinden taksi şoförüne kadar herkes kayıp yaşayacak.


  • booty hunter  (26.03.18 02:05:00) 
uber'de vergi yok, he sarı taksiler veriyor mu tartışılır.


  • makarnavodka  (26.03.18 02:07:07) 
Uberde nasıl vergi yok anlamadım. Uberde her şey elektronik ortamda, kaç müşteri binmiş, günlük, haftalık, aylık kaç lira kazanılmış, bunun kaçı benzine kaçı bakıma kaçı bilmem neye gitmiş hepsi kayıt ortamında. Adamlar istese bile vergide kaçakçılık yapamaz, devlet için daha kolay denetimi.

Takside ise adam dün günlük 350 lira kazandı ama 150 lira kazandım dedi, aksini kim ispat edebilir? Bu yolla kolayca vergi kaçırmak serbest. Şimdi devlet ne diye kendisi için daha kazançlı bir sistem olan Uberi desteklemez onu aklım almıyor.
  • siyah giyen adam  (26.03.18 02:12:09) 
arkadaşlar taksilerin haklılığının, uber'in yasak olmasının (polis çevirince ceza yazmasının mesela) yasal dayanağını soruyorum. "niye taksiciler uber'e izin vermiyor" demiyorum. vergi vermiyorsa bile, verip vermediğine de polis karışmaz, maliye'nin işi o.

polis çevirince ceza tutanağına "taksicinin pastadaki payını yiyor" veya "vergi vermiyor" yazmıyor herhalde? "hede kanunun x'inci" maddesine göre yazıyor.

örneğin kendi şirketine ait kendi arabanda kendi şirketinin malını taşımak için ulaştırma bakanlığı'ndan k2 belgesi alman lazım. belgen yoksa kendi malını kendi arabanda taşıyamıyorsun. polis çevirirse k2 belgesi yok diye ceza yazıyor.

insan taşımak için de "x75 belgesi lazım, taksicilerde o var, uber'de yok, o yüzden polis ceza kesiyor" gibi bir yasal dayanak soruyorum.
  • kibritsuyu  (26.03.18 02:22:10) 
ubere kayıtlı sarı taksiler de var, hatta %40'ı bu şekilde, diğerleri de kiralık özel şoför gibi bir olay, komşuna arabası ile seni bir yere götürmesini rica ettiğini düşün, aynı olay aslında, yani yasa dışılığı tartışılır, yunanistan'da da oldu aynı muhabbet, Çipras vergileri verdikleri sürece izin verdi duruma, ayrıca yasa dışı olsa da bunu tespit etmek, kanıtlamak çok zor.


  • gezegen olan pluton  (26.03.18 02:41:44 ~ 02:43:07) 
Aldığım bilgiler şu şekildeydi. Uber'in İstanbul'da merkezi var. Kayıtlı hesaplarla ödeme alındığı için ödemeler belgeli ve vergisi de ödeniyor. Yolcu taşıma ruhsatları konusunda bilgi alamadım henüz.


  • desdenova34  (26.03.18 09:14:46) 
böyle bir dayanak yok. taksi plakaları mafya olduğu için varmış gibi davranıyor.


  • babilbaligi  (26.03.18 11:35:34) 
İzlediğim haberlerde UBER'in "turizm ruhsatı" ile bu işi legaleştirmeye çalıştığı, ama yasalarda açık olduğunu anladım.

Yani sanırım kültür ve turizm bakanlığından ya da İBB'den turizm amaçlı yolcu taşımak için bir belgeleri/izinleri var.

Ama cezayı hangi maddeden yiyorlar bilemedim.
  • John Bloor  (26.03.18 12:04:39) 
Merhabalar,
Uber'in vergi vermeme meselesi son derece dogru. Yolculara fatura kesemiyorlar sadece yolculuk makbuzu (ozeti) veriyorlar bu da fatura yerine gecmiyor.

Bir diger husus nerden kurtarmaya calisiyor?
- D2 Belgesi ve Tursab tarafindan yirtmaya calisiyor ama bu yine de devlet nezdinde korsan oldugu gercegini degistirmiyor.

Taksiciler ve taksi dolmuslar hakkinda kararlari Istanbul Buyuksehir Belediyesil UKOME veriyor. Bunun bir yonergesi bulunuyor.

tuhim.ibb.gov.tr


Uber'in yedigi trafik cezasi:

@kibritsuyu aslinda sizin istediginiz cevap burada. Ruhsat olmadan ticari yolcu tasimaciligi yapilmasindan dolayi yaziliyor ceza.

Trafik Cezası Madde Ek-2/3

İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşımak.

Bir yıl içerisinde 1. defasında 3.008,00 TL (Peşin 2.256,00 TL)
Bir yıl içerisinde tekekrür halinde 5.014,00 TL (Peşin 3.760,50 TL)
  • bedbed  (26.03.18 12:20:05 ~ 12:23:21) 
Yani şöförlü araç kiralamak yasadışı mı?


  • fatalsoul  (26.03.18 13:14:16) 
Yasaya göre tanımadığın adamı arabana bindirmek yasak. Hatta birinci dereceden yakının değilse dahi taşıman yasak evet yasa böyle. Açın bakın adam yeğenini askere götürürken korsan taksi diye ceza yiyor. Arkadaşınla işe giderken korsan taksisin diye ceza yersen hiçbir şey yapamıyorsun. Böyle bir yasa olmasaydı über yasal olurdu peki bu kural ne kadar mantıklı?


  • ThomasJefferson  (26.03.18 13:32:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.