[]

Dünyayı Değiştiren Albümler

eksisozluk.com

Şöyle bir başlık girişiminde bulundum fakat akış içinde yitip gidiyor malum. Sizin de dünyaya öyle ya da böyle bir etkide bulunduğunu, özel bir yanı olduğunu düşündüğünüz albümleri alabilir miyim? İyi akşamlar.


 
www.youtube.com

Nirvana - nevermind
Daft punk - random access memories
Metallica - black veya kill em all
  • bass solo take one  (24.03.18 19:40:57) 
Tıraş. Albümler en fazla müzik dünyasını değiştirirler, biraz da modayı etkilerler, fazlası olmaz, keşke olsa.


  • i was made for you  (24.03.18 19:55:57 ~ 20:32:51) 
The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Pink Floyd - Dark Side of the Moon
Nirvana - Nevermind

Aklıma gelen ilk üçlü bu şekilde. Bir de dünyayı değiştirmeyen ama bence dünya müzik tarihi için büyük bir olay olan Innuendo var.
  • ms brownstone  (24.03.18 20:26:30) 
@i was made for you +1
Müzikle yatıp kalıyorum, kulaklık adeta bir organım ama şu ana kadar öyle bir şarkı/albümle karşılaşmadım.
Dahası ne olabilir ki? Ne ölçüde değiştirirler sanat dünyasının ve kişinin iç dünyası haricinde? En fazla gaz verir, moral ve güç verir, depresifliğini hırsa dönüştürür; içinde biriktirdiğini ağlatarak ya da neşe saçarak boşaltmanı sağlar. Olmadı, sebepsiz mutluluk/mutsuzluk sebebi olur. Hele ki müzik gibi müzikal ve anlamsal olarak tam anlamıyla göreceli bir sanat dalının dünyayı değiştireceğini sanmıyorum. Öyle olsaydı eğer Ünzile şarkısı ile çocuk yaşta evlilik biter, They Don't Really Care About Us ile ayrımcılık tam olarak sona erer, Take Me To Church ile cinsel özgürlük sağlanırdı. E, bunlar (Ünzile hariç) tam olarak dünyanın dinlediği en anlamlı eserlerdendi. Şimdiki durum ne? Büyük radikal değişiklikler bu eserlerle mi oldu? Hayır. Dolayısıyla en beğenilen albümlere "Dünyayı değiştirdi yea" demek romantizmden ve haddinden fazla yüceltmekten öte gitmiyor.
  • m e b  (24.03.18 20:40:32) 
Nwa - Straight Outta Compton
Pink Floyd - The Dark Side of the Moon
Nirvana - Nevermind
Massive Attack - Blue Lines
  • eazy  (24.03.18 20:41:49) 
Mj - Thriller
Metallica - Kill em All

Dünyayı değiştirdi mi bilmiyorum ama müzik dünyasını tepeden tırnağa sarstıkları kesin.
  • ravenclaw  (24.03.18 22:46:33) 
Beatles dışında üsttekilerin hiçbirine katılmıyorum. Beatles'ın yaptığı devrimdi


  • turkuaz  (24.03.18 22:57:39) 
Dünyayı değiştirmek işin söylemesi eğlenceli tarafı olsa da (yani abartı ihtiva etse de) dünyanın değişmesi insan kültürünün değişmesidir. "Kültürlü olmak" söz öbeğindeki anlamıyla değil, antropolojik bakış açısıyla, kültür kavramı, insanoğlunun ürettiği her şeyin toplamıdır. Ancak bütüncül bir kavrayışla anlaşılabilir. Franz Boas'tan sonra, antropolojide bütüncül, bütünsel yaklaşım gittikçe kuvvetlenmiş ve neredeyse bilimsel bir standart haline gelmiştir. Dolayısıyla, ekonomi kültür fizik hareketlerinden, fizik bilimi yemek tariflerinden, kitleleri harekete geçiren fikir akımları gündelik fıkralardan o kadar da bağımsız kültürel alanlar değildir. Farzı misal Levi-Strauss'un yapısalcı yaklaşımı sayesinde yemek tariflerinden bir toplumun sosyo-ekonomik organizasyonu, sosyo-kültürel organizasyonu hakkında fikir sahibi olunabilir (bkz: Çiğ ve Pişmiş).

Diğer taraftan, bu tipten değişimler, sıklıkla bir insan hayatı boyunca çok da belirgin olarak gözlenemeyebilir ve yine sıklıkla ileri tarihlerden dönüp geriye bakıldığında etkileri ve anlamları daha net biçimde anlaşılabilir. Diyelim ki sanat, sanat dışındaki kültürel alanları etkilemiyor (tekrar altını çiziyorum günlük kullanımdaki anlamıyla kullanmıyorum kültür kavramını) yalnızca sanatın değişik olması total kültürün değişik olması demektir. Kaldı ki sanat, kültürün geri kalanı üzerinde etkilidir. Özellikle teknolojiyle, fikir akımlarıyla, toplumsal hareketlerle bu kadar yakından ilişkili bir sanat dalı, kültürü baya baya değiştirir.

Son olarak, yalnızca dünyayı değiştiren albümleri değil, insanların özel bir yanı olduğunu düşündükleri albümleri de istediğim için, devrim niteliğinde olmayan albümlerin de yazılmasında bir problem olduğunu düşünmüyorum. Aksine böyle gönderilerde insanlar dinleyecek güzel şeyler bulabilir diye düşünüyorum. Umarım bu gönderilerde daha fazla albüm hakkında bilgi sahibi olma şansını yakalarız. Katkıda bulunan herkese teşekkürler. Müzik hakikaten güzel bir şey :D
  • joker hakki  (24.03.18 23:22:32) 
never mind the bollocks, here's the sex pistols
kraftwerk - trans-europe express/autobahn
brian eno - discreet music/another green world
the velvet underground and nico
david bowie - the rise and fall of ziggy stardust and the spiders from mars
the smiths - the smiths
the clash - london calling
  • misterturist  (24.03.18 23:59:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.