[]

yavru kedi, ses, sigara, ışık ve oyun

selamlar, 1 aylık yavru kedi sahiplendim bugün 3. günümüz. eve alıştıkça ve az çok huyunu öğrendikçe yeme ve tuvalet gibi konularda stresim biraz azaldı (ıslatılmış kuru mama ve taze yaş mama bulursa iştahlı şekilde yiyor, tuvaleti de çok kokmuyor ve sağlıksız görünmüyor gözüme) ama diğer bazı konularda sorularım var.

-seslere aşırı duyarlı, üst katta koltuk ittirseler veya dışardan korna sesi gelse hemen yatağın altına kaçıyor. bugün odayı süpürmem gerekirken beni izleyebileceği yere koydum ama aklı çıktı korkudan. odadan çıkarmam gerekti süpürebilmek için. bu yavru olmasıyla mı ilgili yoksa zaten seslere bu kadar tepkili hayvanlar mıdır? çok ürkek.

-süpürdükten sonra silsem mi yerleri diye düşündüm ama evde domestos var temizleyici. nerde okudum aklımda kalmamış ama yerleri kimyasalla silmek zararlı kediler için yazmışlardı, siz neyle siliyorsunuz yerleri?

-odada sigara içiyorum normal şartlarda ama kediye ne kadar zararlıdır? çok yanıma yanaşmıyor çünkü sigara içiyorken ben.

-güneş battıktan sonra evden çıkarsam odada ışık açık bırakmalı mıyım? sanki gözünü alıyo gibi ışık.

-hemen herkes yavru kedi besleyenlerin onları ısırma gibi konularda eğitebileceğini söylüyor ama oynarken ister istemez bir süre sonra ısırıyor. şu an için tırmalama tahtası dışında evde oyuncak bir şey yok haliyle el kol yakalamaca oynuyoruz, nasıl olacak bu eğitim konusu? azcık gözü bi tarafa kaysa tüm dikkatini o konuya çeviren bi hayvan sonuçta.

-koltukalara tırmanabiliyor olmasına ve sağa sola kutu ve yastıklar koymuş olmama rağmen hala daha benim yatağım dışında uyuduğunu görmedim. sabaha karşı uyanıp oyun amaçlı ısırıp yalayıp tırmalamaya başlıyor. şu an için dikkatim üstünde diye sorun yok ama yine diğer kedi sahiplerinden okuduğum kadarıyla bu yaşta eğitmek gerekiyor, bazen yatakta uyuyp bazen başka yerde uyumasını nasıl sağlayabilirim?

-tırmalama dedim de aklıma geldi, tırnaklarını kestirmeli miyim? siz kestiriyor musunuz kedinizin tırnaklarını? bana tüylerini yolmak veya kolunu kesmek gibi hayvanın hakkına müdahale gibi geliyor ama savaş gazisi gibi gezmek de istemiyorum :(. ne diyorsunuz bu konuda?

çok çok teşekkür ederim cevaplarınıza şimdiden.

 
huyunu öğrenene kadar (ki en az 1 yıl sürer o iş, çünkü arada kızışma ve/veya kısırlaştırma dönemi var) hep alttan al. altın kural bu. şımart gitsin, zaten kısacık ömründe seninle mutlu olmak isteyen bir canlı o. sev yani, gece zorla yanına yat falan :D
- seslere duyarlılık normal, benim 3 yaşındaki dana bile bozacıya-hurdacıya alışamadı geberiyor korkudan. normal yani. zamanla daha az korkak olacaktır, ama o sürede sen mümkün mertebe sessiz davranmaya çalış. (bağırmak-koşturmak vs gibi şeyleri az yap yani) bi de elektrik süpürgesi ölümcül düşmanları bunların. sal kafasına göre saklansın kendince güvenli bi yere, asla sevmeyecek o makineyi.

- domestos gibi kuvvetli kimyasalları yüksek oranda seyreltip kullanırsan çok sorun olmaz. ama yine de illa kafana takılacaksa frosch gibi veya arapsabunu gibi daha az zararlı kimyasallar tercih edebilirsin. evet patisine asit de döksen ilk önce yalayarak temizlemeye çalışacak o beyinsiz :)

- sigaradan nefret ediyorlar. sen kanser çubuğuna devam et o zaten zararlı olduğunu bilip senden uzak duracak sigara içerken sen.

- bu bence geyik bi soru :D :D hayvanın olayı zaten karanlıkta takılmak, buna göre evrimleşmiş tüm organları. ne ışığı hocam yapma... senin karanlıkta görmediğin sineği görüyor o.

- ısırdığı anda kesin ve sert bir sesle "hayır" diyerek oyunu bırak. o zaten pişman olacak ısırdığı için. ama tepki göstermezsen "aa ne güzel oyun lan istediğimi yapıyorum" diye takılmaya devam eder. sesli uyarı ve oyunu tamamen kesmek çok önemli. bunu bir-iki defa bile atlarsa geçmiş olsun, bir panter yavrusu yetiştirdin demektir :) kediler inanılmaz özgür ruhlu canlılar, tek korkuları da "oyunlarını" kaybetmek, başka bi boktan korkmuyorlar aslında (psikolojik kayıptan bahsediyorum, yoksa ses-ışık ayrı fizyolojik uyaranlar) bu korkusunu kullan, ısırırsa oyunu bırak. net.

- bundan güzel şey mi var be... zamanla birbirinizin biyolojik saati entegre olunca aynı anda uyanıp aynı anda uykunuz gelecek :)) böyle kalsın, sıkılırsa gider zaten :)

- tırnaklarını kesmen veya kestirmen evde başka kedi olup olmamasına bağlı biraz aslında. zarar vermesinler birbirlerine dersen kes veya kestir. tırnak kesilmesinden kesinlikle rahatsız olmuyorlar, umursamıyorlar bile. sadece ilk bir-iki gün sağa sola tutunup tırmanma hızları biraz yavaşlıyor. o yüzden karar senin. tırnak kesilmesinin diş fırçalamaktan hiç farkı yok.
  • fiach mchugh  (21.03.18 22:26:16) 
Ses mevzusu normal alt katta tadilat varken yorganın altından çıkamamışlığı var benim ibişin, eve yeni alışma sürecinde hele korkması çok doğal.

Arapsabunu, sabun tozu tarzı şeyler tercih etmenizi tavsiye ederim, ben öyle yapıyorum.

Kediyi bahane edip belki odada içmemeye başlarsınız sigara :)

Kedi normalde karanlıkta çok pis gören bir hayvan da, ben azıcık bi ışık bırakıyorum yav :) içime sinmiyor valla.

Isırmada hayır mevzusu arkadaşın dediği gibi, sert bir tonla hayır deyip işaret parmağımı uzatıyorum uyarır gibi (başta alışana kadar burnuna tıp yapıyordum hayır derken ısırdığında) yine oynarken falan hafiften gaza gelip ısırmaya niyetlendiğinde parmak ile hayır dediğimde kendine geliyor %95

Uyuyacağı yerler genelde sabittir, sevdiği yerler bellidir, çok çok ufaksa tek yerde takılması doğal gibi sanki büyüdükçe açılır. Uyumasını istediğiniz yeri yumuşak hale getirip bir battaniye falan atabilirsiniz, siz uyuyana kadar yanında takılabilirsiniz.

Ben ön tırnakları kesiyorum kedi makası aldım (internetten iyice video izleyin hassas bi iş tırnağın içindeki pembe kısma kesinlikle çok dikkat etmek lazım) arkaları kesmeyelim arkadan itişli canlılar bunlar. Aslında tırmalama mevzusuna alışıyorlar benimki bana kesinlikle oynarken de hiç bir şekilde tırnak çıkarmıyor ama istemeden çok acaip şişlemişliği de var bir sürü görmeden ya da orada benim bir parçamın olacağını tahmin edemeden. İlk etapta koltuğa falan zıplayıp tırnaksız olduklarını bilemediklerinden tırmanamıyorlar falan içi eziliyor insanın ama sonra alışıyorlar.

Benim tecrübeler bu şekilde.
  • hedep  (21.03.18 23:48:28) 
-zemin temizliği için suya sirke katıyorum. su kuruduktan sonra sirke kokusu kalmıyor.
-ben de ön tırnaklarını kısaltıyorum. istemeden bana takabiliyor. arkaları ise kesmiyorum. kısa olunca alışana kadar koltuklardan yuvarlanıyor.
-elektrik makinesinden hep korkacak. benimkini süpürmeyeceğim odaya götürüp bırakıyorum. gelmeye yanaşmıyor bile.
-evdeysem açık ışık bırakmıyorum ama evde değilsem bir odanın ışığını açık bırakıyorum. karanlıkta bizden daha iyi görebildikleri için mantıklı değil tabii ki :)
- uyunacak yere kendileri karar veriyorlar. linkteki salıncakta cam önünde yatmayı seviyor benimki.
www.hergunyeniurun.com

ayrıca tırmalama tahtası kullanmaya ve furminator gibi bir tarakla taranmaya alıştırmanızı öneririm.

mutluluklar dilerim.
  • boyalı kuş  (22.03.18 09:43:09) 
- sese duyarlı olması normal, bi süre sonra alışır. saç kurutma makinesi ile süpürgeye asla alışmayacak :)

- yerleri arap sabunu ile siliyoruz. bizim için de daha iyi zaten. ev içi kimyasal kirliliği diye bir şey de var neticede.

- odada daha az sigara için derim ben, balkonda içerken bile yanıma almıyorum pek. her durumda pasif içicilik gibi zararlı olacak onun için.

- ışığa gerek yok. kedilerin görüşleri insanlardan kat kat iyi değildir, azıcık daha gelişmiştir diye okumuştum bi kitapta. ama yine de gerek yok ışığın açık kalmasına.

- ısırma konusunu biz yapamadık, sizin gibi kıyamıyoduk ne güzel oynuyoruz diyoduk. şu an mahvediyor bizi. alnımı ısırdı bi kere yatarken :) hayır diyip oyunu bırakın. elinizle oyun oynatmayın, muhakkak ısırabileceği bi oyuncak olsun. oyuncak yok demişsiniz ama kağıttan top yapsanız mesela? bayılıyorlar öyle şeylere.

- birlikte uyuma olayı güzel, ama bazı zamanlar alıp yatağına koyun. minik minderden yatak yapın ve yeri hep sabit kalsın. her durumda canı nerede isterse orada yatıyor gerçi.

- ben kesiyorum/kestiriyorum tırnaklarını. uyurken kesmek en mantıklısı. ama bu işe girişmeden önce okuyun, videolara falan bakın. sinir uçlarına denk gelmesin. zaten en sivri ucunu alıyosunuz yetiyor. arkaları kesmiyorum.
  • kulakligin calismayan teki  (22.03.18 11:43:26) 
Tırnak konusunda yorum yapan herkesin kedisi büyük, sizin kediniz daha 1 aylık.
Veterinerler zaten kesmez şu anda ama siz de sakın öyle bir şeye kalkışmayın. Tırnak gelişimini tamamladıktan sonra, tırnakları güçlendikten sonra kesebilirsiniz. Bu da ortalama en az 7-8. Aya denk geliyor.
Tırmalama tahtası işinizi görecektir. Birbirinize alıştıkça sizi nerde tırnaklayacağını anlarsınız zaten:)
  • artci sarsinti  (22.03.18 15:50:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.