[]

koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler

tam olarak ne anlama geliyor? keçi neden koyundan daha verimsiz bir hayvan? ayrıca a.çelebi'nin konuyla alakası nedir?




 
koyunun eti keçiden çok daha tatlı ve yenilebilirdir. keçi eti hiç yedin mi ya da yiyen birini duydun mu? düşük bir ihtimal.

ayrıca koyunun bir bakıma küçük ve kısa süreli bir yün fabrikası görevi görmesinin de etkisi büyüktür diye düşünüyorum. keçinin yine yün konusunda da bir iddiası yok.
  • no frost  (21.03.18 16:24:05) 
koyun keçiden daha pahalı bir hayvan, onun için birbiri ile kıyaslanıyor.

@no frost:
-koyun eti keçi etinden daha makbul değil,
-keçi etini bütün akdeniz bölgesi afiyetle yiyor
-keçinin yün konusunda iddiası yok mu? tiftik ne türü kuzum?
  • babilbaligi  (21.03.18 16:26:48) 
aslında daha verimsiz değil
keçi daha çok süt verir. keçiler dağ köylerinde tek alternatiftir koyunlar yarlardan uçar vb.
ama keçi etini ve sütünü herkes yemez içmez (insanlar koyun eti bile yiyemiyor) pazarı dardır, istisnai dağ köyleri /sarıkeçilli yörükler filan hariç olmak üzere anadolu koyunu keçiye üstün tutar.
a. çelebi denilen zatın konuyla ilgisini bilmiyorum muhtemelen ya saray çevresinden filandır bu adam ya da kadı madı birşeydir. bu özlü sözler onlardan türüyor hep.
  • niye ama  (21.03.18 16:28:29) 
@bab

evet söylediklerimin hepsini akıl yürütme yoluyla söyledim, yani araştırmadan. hepsinde yanılıyorum olabilirim :D
  • no frost  (21.03.18 16:28:43) 
@ babil
-daha makbul değil diyemeyiz bence. menteşe'nin yörükleri ile antalyanın tahtacı türkmenleri keçi yetiştiriyor ve yiyor, eyvallah. eskiden akdeniz/egeye doğru olan sahil bölgesi zaten (turizm filan yokken)çok matah bir yer değilmiş- zengin olan da keçiden üretimden değil kaçaktan denizcilikten ticaretten zenginmiş. adanada muğlada insanlar sıtmadan kırılıyormuş (muğlada yaşıyorum, memleketim adana tarafına yakın). aydın gibi ova yerler tutuluyormuş. verimsiz sahillerin kız çocuklara verilip onlardan damatlara geçtiğini herkes bilir. dağlarda kaç yörük çadırı varsa olan keçi o kadar. onlar da kendi kendini çeviriyor-muş.dediğim gibi keçiyi koyuna yeğleyen yörükler zaten var. ama sınırlı. hatta mesela köyceğizin filan yörükleri bilmiyor bile.

ben kendim yörüğüm. keçiyi koyunu bilirim. bizde de keçi sütü katılmaz koyun sütüne çünkü yoğurdun kıvamını değiştirir. ya yoksa keser yeriz. yenmez değil. ama tarla, bağ ekim dikimi yapılan bölgelerde keçi yetiştirmek büyük sorun. koyun gibi uysal bir hayvan değil. ama sürüye keçi koyarlar çünkü başı o çeker :P akıllı hayvan -kendi çıkarları doğrultusunda.

tiftik keçi yünü evet. sorun şu ama: tiftik keçisi çok nazlı bir hayvan. yün koyunu olan (karaman gibi) türleri tüm iç anadoluda yetiştirirsin ama öyle tiftik keçisini aldım kafama göre yetiştirdim olmuyor. ayrıca o dağda tepede hop hop zıplayan hayvanda öyle kilo kilo yün filan kalmıyor. yolunuyor. bizim keçilerimiz tiftik değil (her yerde olmuyor dediğim gibi) ama şöyle anlatayım: koyun yünüyle halı dokursun, kazak örersin. keçi yünüyle ancak çorap.

mersinden daha doğuda olan kesimi bilmiyorum. birebir görmedim yani. adıyaman hatay filan. bilen anlatsın.
  • niye ama  (21.03.18 16:54:36) 
herhangi bi konuda iyi/olması gerektiği gibi standartlarda/işinin ehli/iyi insan veya şeylerin olmadığı yer ve durumlarda vasat/kötü alternatiflerinin baş üstünde tutulması mevzuuna deniyor diye biliyorum. daha çok kişiler için kullanılıyor.

hayvancılık ile bi ilgisi var mı bilmiyorum lafın.
  • yuto  (21.03.18 17:23:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.