[]

Cambridge Analytica - Sosyal Medya + Ekşi Sözlük

Öncelikle Cambridge Analytica ile ilgili bir alıntı:

"50 milyon facebook kullanicisinin profil bilgilerini toplayip, trump'a meyil edebilecek secmenleri belirlemisler. bunu sirket olarak yapmak icin facebook'a yuklu miktar para vermek gerektigi icin, onun yerine bir rus akademisyen ile anlasip, akademisyenin "akademik arastirma icin topluyorum" diyerek ucuza topladigi profil bilgilerini almislar. kullandiklari yontem de hepinizin hevesle doldurdugu "hangi star wars karakterisin?" tarzi anket uygulamalari. boyle boyle binlerce kisininin karakter fotografini cikarip bunlara ozel mesajlari dayamislar. yani facebook bu sirketi yaptigi pisliklerden dolayi degil bunu yaparken kendilerine para odemedigi icin engellemis."

eksisozluk.com

Daha detaylı bir entry: eksisozluk.com

Çok korkutucu değil mi bu? Sosyal medyanın ilk zamanları, "neden hayatımı başkalarına afişe edeyim ki?" gibi bir soru geliyordu aklıma. Sonra foursquare çıkınca, "bunun 1984'ten farkı yok? hatta daha kötü çünkü nerede ne yaptığımızı kendimiz bildiriyoruz." diye düşünüp biraz daha endişelenmiştim. Fakat bu olayda olduğu gibi bütün bilgilerimin paylaşılması ve daha fazlasının (beğendiğim, ilgi duyduğum şeylere göre kişiliğimin analizinin çıkarılması) yapılması beni oldukça korkuttu.

Sosyal medyayı daha çok haber almak için kullanan biriyim, uzun zamandır paylaşım yapmıyorum -ki bu bile önemsiz çünkü geçmişte yaptıklarım bile kendileri için yeterli olur sanıyorum.

Sözlük hesaplarını sosyal medya hesaplarına entegre etme durumu yüzünden ekşi sözlük'ün de bu şekilde bir satış yapması muhtemeldir diye düşünüyorum.

Soruma geleyim, bu çıkanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sosyal medya kullanım alışkanlıklarınızı değiştirecek mi?

 
birkaç sene önce internette dolaşan george orwell ve aldous huxley gelecek öngörülerinin karşılaştırıldığı bir illüstrasyon vardı, bu durum da huxley'in modeline denk düşüyor.

merak edenler için
biblioklept.org
(bkz: george orwell vs aldous huxley)

sosyal medyada çok paylaşım yapmıyorum, alışkanlıklarımı değiştirmem diye düşünürken, twitter aklıma geldi ve oradan çoktan fişlenmişimdir, işin kötüsü artık politik bir konuda fikir belirtirken iki kere üç kere düşünüyorum bu otosansür olayı da baya kötü

google hesabı birçok siteye üye olduk, bu demografik bilgilerin toplandığı havuza da girdik artık yapacak bir şey yok :)
  • freebird5406_2  (21.03.18 10:13:53 ~ 10:18:11) 
15 mayısda avrupa birliği ülkelerinde bir yasa çıkıyor. fb ye hesabınızı ve kritik olmayan tüm bilgileri silmeye zorlayabiliyorsunuz. ondan önce de fbye istek gönderip hakkınzıda topladığı tüm bilgileri vermeye zorlayabiliyorsunuz.

helal olsun Margrethe Vestager taşşaklarına beton yetmez bu kadının. fb apple falan hepsini sikti.
  • charlotte blanc  (21.03.18 10:20:01) 
Soruya tam olarak bir cevap değil ancak güzel bir açıdan yaklaşıyor konuya:

www.youtube.com
  • monogram  (21.03.18 12:33:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.