[]

25-30 günlük yavru kedi hakkında sorular

selamlar, dün akşam bir yavru kedi sahiplendim henüz 30 günlük kadar. gelirken yolda çok korktu hatta taşıma kabına kakasını yapmıştı. eve gelince biraz sakinledi ve dün yatakta birlikte uyuduk (ben uyumaya çalıştım o ara ara yatıp ara ara yatağın sağına soluna bakındı). dün gece hiç yemek yemedi hatta su bile içmedi, korkudandır/alışınca yer içer sandım ama sabah da ne ettimse yemedi.

öğlen işten çıkıp geldim baktım ve yatakta yorganın altında buldum kendisini, kuru mama yemiyor bari yaş mama yesin diye felixin yavru yaş mamalarından koydum, iki üç lokma yeyip tuvaletine koştu ve işedi. kuru mamaya yanaşmadı ama.
işten gelince yaş mamanın üstüne kuru mama koydum ve artık içim el vermediği için biraz da zorla yedirdim. bence hatırı sayılır miktarda yedi. sorularıma geçiyorum.

-kuru mama yemeye başladığını söylemişti sahiplendiren, marka ile ile alakalı olabilir mi? yoksa alışma sürecinin sancılarından mıdır bu yememe durumu? n&d marka tahılsız aldım mama olarak da (buradaki duyuruculardan birinde görmüştüm). yine mamaların suyun bulunduğu tarafa yönelmediğinden suyun başına götürüp koyunca içiyor mesela lık lık. bu hafiften zorla yedirme içirme hareketim doğru mu? aç kaldı tüm gün diye çok üzüldüm :(

-bugün öğlen 1 ve akşam işten geldiğimde 2. olmak üzere 2 kere çiş yaptı ama kaka yapmıyor. sürekli izliyorum veya kumuna götürüyorum kaka kokusu alınca, kumun içinde sanki birini kaybetmiş de arıyormuş gibi geziniyor ve sonra geri çıkıyor. kakasını kendi akışına mı bırakayım yoksa bir yol öneriniz var mı?

-bazen kuma götürdüğümde kumları yiyor :( yavru kediye hassas davranmak gerektiğini biliyorum ama artık kızmaya başladım ancak oralı değil gibi. orda maması dururken bu yavru taş yiyor :( bu bir sorun mu? acil olarak kumu değiştirmeli miyim? (kumun markası ezcacıbaşı pisipisi. yine burdaki duyuruculardan birinde gördüm de aldım)

-sahiplendiren kişi bu yaşta aşı olmaz büyüsün biraz dedi ve aşısız şu an kedi, doğru mu söylüyor sizce?

-yine sahiplendiren kişi günde 1-2 defa biberonla besle dedi ama ben tam kedi acemisi olduğumdan demin biraz boğazına boca ettim sanırım. biberonla nasıl kedi beslenir? yemiyorsa zorlamam saçma di mi? yiyecek olsa tadına baktıktan sonra kendi ister?

şu an için en acil sorularım bunlar. bu kategoride biraz kafa ağrıtacağım bir müddet. cevaplarınız için çok çok teşekkürler şimdiden.

 
Konu hakkında bilgim yok ama çok merak ettim keratayı foto atar mısın :)


  • valarmurgulis  (19.03.18 20:45:52) 
diğer sorular hakkında çok bilgim yok ama mama olarak 2 aylık olana kadar yaş mama tüketse daha iyi olur. felix kötü bir marka (büyük oranda et türevi içeriyor). animonda (vom feinsten ya da carny serisi), schesir, brit care, gimcat, chef's choice, bozita gibi markaları öneririm.


  • slow like honey  (19.03.18 21:07:57) 
25 günlük kedi yetiskin kuru maması yiyemez. N&d tahılsız yetişkin kedi maması. Kitten almanız lazım ama onu da ancak bir iki hafta sonra rahatça yemeye başlayabilir. Şu anda süt içecek büyüklükte daha. Biberonla beslemeye devam edip (biberonu yandan vermeyi deneyin) gun icinde ara ara da kuru mama verin. Kitten kedi mamalarınin hem boyutları minik hem de toz gibi çabucak dağılıyor. Vitamin ve minareli de daha fazla. N&dnin kitten mamasini alanılırsıniz yine. Hiç yiyemiyorsa hafif su ile islatip vermeyi deneyebilirsiniz, bizimki 40 günlük olana kadar öyle yiyordu. Sonrasında rahatça kitten yemeye başladı. 8 aylık; daha yeni yetişkin maması aldık ki 1 yaşına kadar da kitten verenler var.

Tuvalet için daha küçük. Bir iki haftaya o da iyice oturacaktir. O arada yemeye çalışma vs gibi durumlar oluyor. Kumun markası iyi, biz de aynısını kullanıyoruz. Daha küçük olduğu için tuvalete çok sık gitmemesi de normal. Kakasini kum ile kapatmayı vs 3 aylığa doğru öğrenmişti bizimki. O kadar günlükken kaba tirmanamiyordu bile, önüne yükseltmek için bir şey koymuştuk. Rahatça girip çıkmaya başladı sonra. Bir de tuvaletini odanın içinde çok göz önünde olmayan bir yere koyun. Biraz büyüyene kadar de kedi çoğunlukla mamanin ve tuvaletin olduğu odadavakit geçirsin.

Islak mama o kadar iyi bir şey degil, vermeyin. Biraz büyüyünce ayda 1 ödül olsun diye verirsiniz ama onda da kaliteli bir şey seçin.

Birkaç hafta sonra ic-dış parazitı yapılacak yasa gelir. O zaman veterineri arayıp detay sorarsınız zaten.

Bu arada o kadar minik yavrunun uzun süre yemek yememesi iyi değil, birkaç saat arayla ufak da olsa bir şeyler yemesi lazım yoksa güçsüz düşer.

Henüz daha bebek. Bircok şeyi yarım yamalak yapıyor şu anda, sizi de ugrastirir ama birkaç ay sonra her şey rayına oturur.
  • fraise  (19.03.18 21:24:14 ~ 21:28:35) 
Yavru çok küçük, annesi varsa keşke ayırmasaydınız. Annesi yoksa bakımına biraz özen ister 2 aya kadar. Kakasını yemek yemediği için yapmamış olabilir. Ama dışkılama dürtüsü için pamuğu hafif ıslatıp anüs bölgesini yavaş yavaş silebilirsiniz. (annesinin yalama hareketini taklit ) Küçük kedi biberonları var, temin edebilirseniz şahane olur. Kedi sütünü günde 2 kere verirseniz iyi olur. Çünkü kuru mama yeselerde doyacak kadar yiyemez şuan. 45 günden sonra daha kolay olur. Biberon veremiyorsanız da konserve mama verebilirsiniz. tavuk vb şeyler için çok küçük kabız olabilir.Kumu yemesi normal değil. Kumda eşelenmesi normal.
Su içme ve diğer işlerine alıştıkça kendisi gider, şuan alışma sürecinde. Sizinle uyuması iyi olur. Çünkü çok üşür, siz yokken de sıcak su torbasına havlu sarıp yuvasına bırakırsanız ısınması kolay olur. Ya da geldiğinizde yorganın içinde bulmanız çok normal.
Aşı için evet küçük. 2 aydan itibaren iç dış parazit , 4-6 aydan sonra diğer aşıların yapılması tavsiye ediliyor.

Yemek yediği halde kakasını yapmazsa, karnına hafif hafif masajlar yapın. eğer karnı çok sertse bi veterinere danışmanızda fayda var. Zeytinyağı vermek de çözüm olabilir ama çok küçük ve önceden nasıl bakıldığını kakasını yapıp yapmadığını tam bilmediğiniz için veteriner çok daha iyi olur.

1-2 hafta sabrederseniz çok tatlı bir arkadaşa sahip olacaksınız.Yavru kedinin tadı bir başka :) Hayırlı olsun
  • i am a legal alien  (19.03.18 21:31:03 ~ 21:34:20) 
@fraise ıslak mama neden o kadar iyi bir şey değil? yurtdışında sırf ıslak mamayla besliyorlar kedileri, vücuduna yeterince su girsin diye.


  • slow like honey  (19.03.18 22:02:42) 
Çoook küçük! O kadarlıkken annede ölüm-dışlama vs problem yoksa yavru kesinlikle ayrılmaz anneden..

Annesinden öğrenmesi gereken şeyleri de öğrenmedi henüz. Misal, kum terbiyesi, kendini temizleme vs..
Kuru mamaya ortalama 30-35 günlükken geçilir ama 2-2,5 aya kadar süt emer annesinden.

Eğer imkanınız varsa geri verin, biraz daha büyüdükten sonra alın tekrar. Anne sütünü çok az aldı yavrucak, ileride bağışıklık sistemi zayıflığı, küçük kalma... gibi problemler yaşamanız muhtemel..

Çok güzel bir şey yapıyorsunuz ama çok erken olmuş yavruyu ayırmak.
  • artci sarsinti  (20.03.18 03:37:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.