[]

Şirket sermayesi çekilebiliyor mu?

Anonim şirket kuruluşlarında bankaya yatırılan ve bir süre bloke konulan para, bloke kaldırıldıktan hemen sonra çekilebiliyor mu?

Bilenler bi' el atsa...


 
elbette çekersin, eline zincir vurmayacaklar. ama o para artık şirketin parası olacak. şirketten borç olarak çekersin.


  • kibritsuyu  (19.03.18 02:54:15) 
sermaye arttirdifimizda cekmistik. vergi mergi cikmamisti. muhasebecine sor en iyisi


  • kveldulv  (19.03.18 02:55:26) 
cektim sorun olmadı


  • kingcyrax  (19.03.18 04:38:41) 
arkadaşlar muhasebeciniz konuşuyor. "vergi çıkmadı, sorun olmadı" gibi cevaplar bu sorunun cevabı değil.

bakın tekrar söylüyorum. şirket kurduğunuzda, sermaye arttırıdığınızda o koyulan para artık şirketin parası oluyor. şirketin ayrı bir tüzel kişiliği var, başka bir adam gibi. parayı koyuyorsunuz, o para artık şirketin. geri alır mısın? elbette. ama borç olarak alırsın. şirket sana borç verir. tıpkı arkadaşın mahmut sana borç veriyor gibi. bu aşamada vergi de çıkmaz, sorun da çıkmaz.

ama sonradan bu işlem dikkat çekici bir tutarda ise şirket devletin radarına girer. devlet; "sen bu adama niye para verdin? karşılığı? bu adamdan karşılığında bir şey aldıysan faturasını göster, karşılığını kanıtla. yok karşılığında bir şey almadıysan, borç para kullandırdıysan, her borç para kullandıran kurum gibi, benim belirlediğim faiz oranından az olmamak üzere faiz almış olman ve bunu da faiz geliri diye beyan edip vergisini vermen gerekir" der.

şimdi siz radara girmediğiniz sürece sorun olmaz tabii, olmaz zannedersiniz. "ben hep alkollü araba kullanıyorumi daha hiç kaza yapmadımi alkollü araba kullanmak sorun deği"l demek gibi bir şey bu.
  • kibritsuyu  (19.03.18 10:10:05) 
Çekilir. şirketin kasası şişer (muhasebe dili). Öylece bırakırsan yıl sonunda adat uygulanması beklenir. Uygulamazsan otomatik cezası yok, inceleme yersen o zaman sorarlar "adat işletmemişsin nerden bunun faturası" deyü.


  • 507  (19.03.18 12:12:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.