[]

Benzinli Araç vs Benzin + LPG araba

lpg'ye çok uzun yıllardır uyuzum. fakat ufaktan düşünmeye başladım.

1- benzinli motora lpg taktırınca motorun ömründen nasıl ve ne kadar yiyor ve kullanımdaki performans ne kadar fark ediyor?

2- hem benzin hem lpgli arabalar ne ayak? baya kafamıza göre seçebiliyor muyuz kullanırken?
şehir içi dur kalkta lpg'yi kullan mı diyoruz arabaya? uzun yolda benzine falan mı geçiriyoruz? bunların optimumu nedir?

3- yani kısaca maddi manevi birileri bi bilgi versin bana ya..

girdisi çıktısı ettisi buldusu nedir bu işin? ikinci el araba alıcam araştırıyorum. her sınıftan arabaya lpg takan var.. bazıları hiç lpg takılmamış diye ekstra belirtmiş vesaire.
günde 100 kilometre yapacak bi insan neyi tercih etsin ve neden?
lpg takılınca ve kullanıma girince motora kalıcı hasar mı veriyor?
lpgli ve benzinli araç alsam hep benzin modunda kullansam ne ayak?
işyerim neden bu kadar uzak ve toplu taşıma geçmiyor? : ((((

teşekkürler in advance.

 
lpg yanınca çıkan ısı, benzin yanınca çıkan ısıya göre daha yüksek. o nedenle lpg araca uzun vadede zarar veriyormuş.


  • sutlu nescafe  (18.03.18 15:04:41) 
1- Lpg takınca aracın ömrü LPG'siz haline kıyasla kısalır fakat bu uzun süre sonra gerçekleşir. Yani bir anda olmaz. Atıyorum sıfır araç alıp LPG taktık. Normalde bu araç lpgsiz 500 bin km üstüne çıkacaksa, LPG li araç 350 bin km civarı motor bakımı isteyebilir. Ama bu verdiğim kmler her araç için ve her kullanıcı için aynı değildir. Performans konusunda ise benim gözlemim LPG de kullanınca araç %10-%15 civarı performanstan düşüyor. Aracı trafikte yarış için kullanmayacaksanız günlük kullanımda performans konusunu kafanıza takmayın.
2-Hem benzin hem lpgli araçlarda, araç ilk çalıştırmada (sıralı sistem lpg) benzinle çalışır. Aracın motoru 35 C dereceyi geçince (ayara göre değişir bu sıcaklık) lpg ye otomatik olarak geçiş yapar. Şehir içi dışı fark etmez aracı nasıl kullanmak istiyorsan bir tuşa basarak ya benzinde ya da lpgde kullanırsın.
Günde 100 km az değil. Benzinli araç ekonomik anlamda sıkıntı çıkarabilir. Bu sebeple ya dizel ya da Lpg+benzinli tavsiye ederim. Lpg+Benzinli araç alıp sürekli benzin modunda kullanmanız bir sorun çıkarmaz. Tek çıkaracak olduğu sorun cebinizden daha az para ödemek varken daha fazla para ödemektir.
Aracın ömrünü LPG den önce zamanında yapmış olduğunuz periyodik ve ağır bakımlar etkiler.
  • bluedad  (18.03.18 16:17:22 ~ 16:23:20) 
1- araç uyumlu ise, yemiyor. atmosferik motorlu Hyundai accent, Toyota corolla, 1.6Vti motorlu Pejo-citröen modelleri, 1.6 motor Reno gurubu bunlara örnek. ama örneklerin başında elbette honda civic geliyor. Uyumsuz motora takarsan rübap yanması gibi sorunlar ile karşılaşıyorsun.

2- zaten lig ilave olarak takılıyor, benzini iptal etmek söz konusu değil. araba bazen lpg, bazen benzin ile çalışıyor. bunun optimumunu ayarlayan parçanın adı lig beyni.

günde 50 kilometre bile yapacaksanız, lpg tercih edin. binlerce taksici yanılıyor olamaz.
  • babilbaligi  (18.03.18 19:14:11) 
arabanın lpg ile uyumlu olması lazım +1, örneğin subarularda subap ayarlarını kaydırıyor ve boxer motor olduğu için çoğu modelde subap ayarı yapılması için motorun inmesi gerekiyor (2500 lira falan).

yeni hondalarda fabrika çıkışlı lpg oluyor, normal modelden farkı lpg'ye uygun subap kullanılması sadece sanırım.
  • yuto  (19.03.18 02:32:20) 
benzinde kullanımla lpgde kullanım arasındaki fark aslında çok değildir. bu lpg mevzusu bizde çok çok abartılıyor. tıpkı yılda 5-10k km yapıp "ben dizelden başka araca binmem abi"ciler gibi.

1-lpg yüksek oktanlı bir yakıttır. patlama odasında doğal olarak daha da fazla ısı yayar. bu da zamanla subaplara zarar verir. 5-10 yılda bir değişmesi normal olandır. ama değiştirmeseniz de gitmem demez.yağsız ve kuru bir yakıt olduğu için zamanla enjektörleri tıkar. yağlama tam olmadığı için motorun pistonları daha da aşınmaya uğrar. ama bu aman aman bir aşınma değildir

2- sıralı sistemlerde baya kafana göre kullanabilirsin. bunu manuel olarak yapıyorsunuz tabii ki. motor belli bir sıcaklığa ulaştığı zaman kendi atar zaten sıralı sistemlerde.

performans konusunda 1.6 astra ile hiçbir sıkıntı yaşamadım. düz yolda baya baya 200'ü gördü araba. benzine alsan da maksimum 210 yapar. serilikten yiyor biraz evet ama olacak o kadar. bana göre tek sıkıntısı kapalı garajlara ve otoparklara girememek. eyyorlamam bu kadar.
  • mind mischief  (19.03.18 03:04:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.