[]

Kirayı istesem mi?

15.04.2016 tarihinde kiracı ile sözleşme yaptık. Kiracı 15 gün önce arayıp ay sonunda çıkacağını söyledi, tayini falan çıkmış.
Normalde günü gününe kirayı yatıran birisi, sanırım nasılsa ay sonu çıkacağım hem de depozitom var diye kirayı yatırmadı.

1-Ay sonu çıkacağım diyor ama dünya hali bir şey olur evi taşıyamaz, eşi burada kalır beni ilgilendirmeyen bir sebepten dolayı çıkamayabilir, benim kiramı yatırmaması doğru mu? Arayıp istemeli miyim?

2-2 kira depozito almıştım ama kendisine de sıfır daire vermiştim, mutfak eşyaları ve ev ne durumda bilmiyorum. Yani esasına 2 kiradan fazla zarar bile vermiş olabilir.

Bu durumda sen benim kiramı öde demem uygun mu yoksa mantıksız mı?
Not: Sanırım sözleşme bitiş tarihine kadar kiracı evden çıksa bile ben kiracı bulana kadar kirayı isteme hakkım var.

 
Usulen böyle işliyor genellikle, kirasını aksatmadıysa ortalığı bulandırma bence.
Eşyaların durumuna göre de gerekirse ek ödeme konusunu görüşürsünüz.

  • cakabo  (16.03.18 10:08:17) 
düzenli kirasını ödeyen birinden kiracı bulana kadar kira istemeniz etik değil bence

ev eşyalarına zarar konusuna gelirsek bir gün ziyarete gidip anlaşabilirsiniz sanıyorum
  • çınarım  (16.03.18 10:12:27) 
Kiracıyı Allah korumuş. Evle, demir başlarla, kirayla, ödemeyle ilgili bir sorun olsaymış bu ev sahibi neler yaparmış adamcağıza. Tertemiz gidiyor da kurtuluyor neyse ki. Ama belli ki kurtulamayacak. Ev sahibi o depozitonun üzerine yatmak için her türlü taklayı atacak.

1- Böyle yaygın bir alışkanlık var. Kiracı evi kullanımına güveniyorsa son ayın kirasını ödemez, depozitoya sayar. Kaldı ki bu zavallının ev sahibi "2-3 kira" almış.

2- Evi teslim aldığında evin durumuna bakar kiracıyla konuşur, varsa elden geçirilecek bir şey, onu keser depozitosunun kalanını ödersin. Mutlaka bir şey bulacaksın öyle görünüyor.

Kiramı öde demen mantıksız.
1 ay sonra kontrat süresi biten adamdan "kiracı bulana kadar ya da kontrat bitene kadar isteyebilirim" diye son bir ayın kirasını da "koparmaya" çalışmak daha da mantıksız.

İşte kimisine insanlık yaramıyor. Allah ellerine düşürmesin. Öyle insanların evleri barkları boş kalsın. Diyorum diyorum ama öyle yamyamların da kısmeti mi açık oluyor yoksa deveye diken mi yaranıyor her neyse anında buluyorlar yenisini. Ben henüz hikmetini çözebilmiş değilim.

Not: ev sahibi.
  • lazor  (16.03.18 10:22:54 ~ 10:24:04) 
aga ev sahibi dediğin depozitonun üstüne yatar. ben bu zamana kadar hiç depozito aldığımı hatırlamıyorum. o yüzden ilk kez bu ay sonunda çıkacağım evin son kirasından depozitoyu düşerek para gönderdim. kılıç kuşananındır.


  • japon askeri  (16.03.18 10:32:43) 
@lazor, hukuksal olarak isteme hakkım var, ben olayın diğer yanını düşünerek soruyorum.

Keşke bütün kiracılar über süper insanlar olsa ki siz daha yapmadığım bir eylemden dolayı neler demişsiniz. O 1. madde yazdığınız küçük yerlerde olabilir ama baktığınızda işin doğasına aykırı değil mi? O zaman sözleşmeye son ay kira yatırmaz yazılırdı. Kaldı ki 3 kira değil 2 kira yazdım, e sizin mantıgınızda son ay kira ödemedi, evdeki masraflar, faturalar v.b. bir kiradan fazla olunca ev sahibine mi kalacak? Kiracının peşinde mi koşacak? Evin durumuna bakar dediğin ben adama sıfır ev verdi bunu okumadınız sanırım.

Herkesin kiracısı sizin gibi değil demek :)

Not: Bir kiracısından 100.000 TL kazık yemiş mal sahibi.
  • liberal  (16.03.18 10:33:23) 
adam çıkacağını söylemiş, gitmeden eve uğrarsın, evin durumuna içindeki eşyalara bakarsın. varsa bi sıkıntı depozitodan düşersin. eğer yoksa depozitoyu kiracıya vermek zorundasın. kiracının da sana kirayı vermesi gerekiyor. hesabınızı yaparsınız kimin kime vereceği varsa halledersiniz.

depozito demek eşyaların için güvence bedelidir. Sıfır ev verdim, her şey sıfırdı, 2 yıl bu eşyaları kullandı eskimiştir, depozitoyu vermeyeyim diye düşünmüyorsun umarım. Sonuçta büyük bi zararı yoksa bundan sonraki kiracında kullanacak o eşyaları.

bir de sormak istediğim kiracıdan nasıl 100.000 TL kazık yeniyor? evi mi yaktı naptı merak ettim?
  • contavolta  (16.03.18 10:54:25 ~ 10:54:52) 
"Hukuksal olarak" kiracının da aylarca kira ödemeyip, evden de çıkmayıp, seni mahkemelerde süründürme imkanı var ama kiracı adam gibi kirasını ödemiş.

Kiracı değil ev sahibi tarafıyım konunun, sanırım sen de bunu okumadın.

Sıfır daire denen şeyleri biz de biliyoruz. Uyduruktan bir hazır mutfak, en ucuzundan birer kapı, klozet, oldu sıfır daire. Ha teknik olarak sıfır mı, evet sıfır. Her şeyi kağıt üzerinde düşünen bir adam ("o zaman son ay ödenmez yazılırdı" gibi) en ucuzundan döşenmiş eve, eşyalar henüz kullanılmadı diye "sıfır daire" deyip 2 kira depozitoyu hak görür tabii.

"son ay kira ödemedi, evdeki masraflar, faturalar v.b. bir kiradan fazla olunca ev sahibine mi kalacak" plastik, robotik bakınca böyle oluyor. Hayır kalmayacak. Fazladan bir kira daha var elinde zaten. Olası masraflarda onu kullanacak, fazlasını istemeden kiracıya ödeyeceksin. Masraflar depozitodan fazlaysa söyleyecek onu isteyeceksin.

Kiracıdan kazık yediğin için mi tıkır tıkır kira ödeyen adamdan "sen şimdi çıkıyorsun ama ben kiracı bulana kadarki sürecin kirasını da öde" demek iştahını kabartıyor? :)
  • lazor  (16.03.18 10:54:35) 
@lazor, sütten agzı yanan yogurdu üfleyerek yermiş, bu yüzden bu sefer kiracım devlette çalışan birisi bu yüzden daha çok kira verenler yerine bu kişiyi seçtim, evet seçtim çünkü kiralamak isteyen çoktu.
Sonradan kiracıdan neden istemek zorunda kalayım? Adamın kira süresi gelmiş ve ödemiyor sebebi de çıkacağını, peki ya çıkamazsa? bir ay öyle geçecek sonra da nasılsa bu ay kesin çıkıyorum diyip yine kira ödemedi.
Sizin kiracı/larınız süpermiş :)
  • liberal  (16.03.18 11:13:04) 
Faturaları size bırakamaz zaten, taşınırken kendi adına açtırdığı abonelikleri aynı şekilde kapatması gerekiyor.


  • kullanıcıadımbuolsun  (16.03.18 11:32:53) 
Abi burada herkes ev sahibi düşmanı buraya soru sorulur mu :D

Günü gününe zaten bu adam kirayı yatırmak zorunda yani adam sana bir şey lütfetmiyor. Bu hükümet yol yaptı baraj yaptı demeye benziyor, ulan zaten bunları yapmak zorunda. O yüzden son ay da 15 gün ise 15 günlük kiranızı hesaplayıp talep edin, yokuşa sürerse sözleşmenin geri kalan kısmındaki kirayı talep edersiniz. Depozito konusunda ise beraber bakın, kullanıma bağlı eskime ve deformasyon illaki olacaktır aşırı bir durum yoksa iade edersiniz.

Kirayı günü gününe yatırmak penceresi bakışı çok yanlış, sen de adama kış ortasında çık demedin hiç o zaman kiracı da sana gider ayak iki kira fazla versin? Böyle mantıksız şeylerle uğraşmayın, sözleşme ve kurallar ortada imzalar atılmış edilmiş, konuşun gereğini yapın.
  • gozu acik sevisen yahudi  (16.03.18 11:48:43) 
burdaki herkes ruh hastası bile olsa kiracı tarafında +1
Soketleri vs söküp götürenler hep ev sahibi zaten, değil mi? Evin durumuna bakmadan bişey deme, önceki haline göre karşılaştırırsın.
Ama şunu unutma, bi imza attı sözleşmeye diye evin içine sıçıp hadi eyvallah 2 sene sonra mahkeme sonucuna göre bakarız belki diyen manyaklardan değilse çok da şeyyapma :))
  • davy_jones77  (16.03.18 12:43:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.