[]

ingilizce fiiler

ingilizce'de bazı eklerle kullanılan fiillerin özel bir adı var mı? mesela "be accused of" ve "be aware of" birer kalıp gibi. bunlar nesne alıp almamasına göre ayrılıyor sanırım. bunları öğrenirken geçişli geçişsiz olup olmamasına göre mi yazmam gerekiyor? hangi fiillerin böyle ekli olduğunu topluca nasıl öğrenebilirim?




 
kalıp gibi ezber ingilizcede irregular durumlarda gerekir diye düşünüyorum. pek tabi bunları da öyle akılda tutabilirsin ama sonuçta bir mantığı olduğu için önce o mantığı kavrayıp ardından bu fiilleri öğrenmen daha kolay olabilir.

- He is accused of bribery
- I am afraid of spiders
- She is aware of the fact
- He is scared of me
- I am sick of her

bunların hepsine en başa bir özne, sonra ona uygun am/is/are ardından fiil ve sonda isim/nesne geliyor. her fiil bu şekilde ingilizcede, özel bir olayı yok açıkçası.
  • eindaclub  (15.03.18 15:59:21) 
başlığı görünce ingilizce FİLlere nolmuş acaba dedim


  • dedim ben sana  (15.03.18 16:07:12) 
Soruya cevap degil ama boyle ingilizce ogrebilmez. Amavin spesifik bir sinava hazirlanmak falansa ona bir sey diyemem.


  • stavro  (15.03.18 16:37:00) 
@eindaclub bu tarz eylemlerin bir adı var mı? ya da kuralı? geçişli olup olmamasıyla alakalı mı? mesela "I am afraid from spiders" ya da "I am afraid spiders" yanlış kullanımlar sanırım. hani "afraid of" olduğunu bilmesem sadece afraid kelimesinin anlamını bilsem afraid from diyebilirdim. bu fillerde of gibi eklerin olmasının nedeni nedir?

@dedim ben sana yanlış yazmışım düzelttim.

@stavro amacım kelime öğrenmek. neden öyle dedin? nasıl yapmalıyım? bir video görmüştüm youtube'ta. kelime öğrenirken eylemlerim geçişli geçişsiz olup olmadıklarını da öğrenin diyordu. bazı fiiller böyle ekler alıyor ya onların özel bir adı var mı onu merak ettim.
  • nick bulamadim  (15.03.18 16:58:37) 
Sorunuzdakiler fiil değil, sıfat, yani adjective. Sıfatlar genellikle "to be" fiiliyle kullanılır ancak istisnaları da var; "get" fiiliyle de kullanılabilir örneğin - duruma göre. Verdiğiniz örneklerdeki "of" ve "from" ise preposition. Prepositionların bir diğer kullanımı da buradaki gibidir.

Sözcükleri öğrenirken yanına gelen ekleri öğrenmek istemeniz son derece yerinde. Bunun için de ingilizce-ingilizce bir sözlük kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Başta olur da zorlansanız bile zamanla alışırsınız ve son derece işinize yarayacaktır. Bu tür bir sözlük size o sözcüğün fiil mi, sıfat mı vb ne oldugu + alıyorsa aldıgı ekleri ve o sözcüğün kullanılışını gösteren örnek cümleleri gösterecektir.

Diğer sorunuza gelirsek, geçişli fiiller= transitive verbs; geçişsiz fiiller= intransitive verbs. Kullanacagınız sözlükte herhangi bir fiile baktıgınızda o fiilin geçişli mi geçişsiz mi oldugu da bir kısaltmayla belirtilir zaten.

Tümü olmasa da kısa bir liste için:

en.oxforddictionaries.com

"afraid" sıfatının ardından neden "of" geliyor diye sormuşsunuz. Buna collocation diyoruz, yani kısaca bu ikisi kalıp gibi birlikte kullanılır.
  • cymbelina  (16.03.18 10:22:36) 
@cymbelina çok teşekkürler :) tam aradığım cevap. çok aydınlatıcı oldu teşekkürler :)


  • nick bulamadim  (16.03.18 10:35:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.