[]

bu yaptığım davranış kibirli mi?

geçenlerde, çalıştığım yere bir adam ve çocuğu geldi. çocuğu belli ki zihinsel engelliydi. 3-4 kişi çalışıyoruz hepimizin elini sıktı. ben de elimi uzattım sıktım.
sonra bunlar gidince ellerime kolonya döküp, yıkadım. bunu yapmamdakı amaç tamamen sterilizasyondu.

bu hareketimi gören yanımdaki kadın iş arkadaşım: "amma kibirlisin sen de ya, nolmuş elini sıktıysa?" dedi. ben de kibirle bir alakası olmadığını, tamamen titizliğimden dolayı yaptığımı söyledim. sonuçta karşımdaki insan zihinsel engelli, makatını kaşımış olabilir ne bilim parmakları sümüklü olabilir vs. düşünüp yaptım dedim. (belki de çok uçuk düşündüm, bilemiyorum.) daha da bir konuşma olmadı.

ama bu durum kafamda yer etti benim. ilk kez bir insandan "amma kibirlisin" diye bir şey duydum beni çok etkiledi. sonuçta ben övülmekten bile nefret eden bir insanım, birisi bana iltifat etse konuyu değiştiririm o derece. farkında olmadan bir kibir deryasında mı yüzüyorum aslında? nedir bu kibirin egodan farkı?

 
herkesle elinizi tokalaştıktan sonra yapıyor musunuz yoksa sadece engellilerle mi?


  • elorelia  (15.03.18 11:47:26) 
hayır, herkesle yapmıyorum. "zihinsel" engelli bir çocuğunun pis-pasaklı olabileceği belirdi bir an beynimde ve bu yüzden böyle bir şey yaptım.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (15.03.18 11:52:27) 
Yok yahu sonuna kadar haklisin o cocuk elini kim bilir nerelere surmustur dedigin gibi ha tabii su da var zihinsel engelli olmayanlarin da pek farkli oldugunu sanmiyorum ama iyi yapmissin senin icin rahat ettikten sonra istersen kes at kimse bir sey diyemez.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (15.03.18 11:54:14) 
kibir değil.

ama siz gerçekten engelli olmayanların gün içinde burun karıştırmadıklarını filan mı sanıyosunuz? hiç yolda yurumediniz, umumi tuvalet kullanmadınız sanıyorum. bu açıdan yaptığınız şey çok komik geldi bana :D
  • elorelia  (15.03.18 11:54:41) 
bilgin olsun bende bazen makatımı yada burnumu kaşıyıp ellerimi yıkamadan insanlar ile el sıkışıyorum.

Artık bu bilgiyi aldığına göre kibir mi sterilizasyon mu artık ne için yapıyorsun o alışkanlığı daha farkına varabilirsin.
  • paudi  (15.03.18 11:56:52) 
zihinsel engelli olmadığı halde zihinsel engelli gibi davranan yaratıkların olduğunu biliyorum sıkıntı yok:)


  • yazar yazmaz yazan yazar  (15.03.18 11:58:35) 
arkadaşın haklı
ama kibir doğru kelime değil.

  • basond  (15.03.18 11:59:03) 
@basond, arkadaşım haklıysa ben nasıl kibirli olmuyorum?


  • yazar yazmaz yazan yazar  (15.03.18 12:01:25 ~ 12:01:55) 
Kibirli olsan elini uzatıp sıkmazdın, kullanılan kelime yanlış. Ama abartmışsın titizlik konusunda, herkes kıçını/üreme organlarını/burnunu karıştırır.

Bu el sıkma alışkanlığına gıcık oluyorum, hele ki grip salgınlarının olduğu kış aylarında.

Uzatmayın şu elinizi amk, biliyorum elinizde silah yok!
  • John Bloor  (15.03.18 12:26:43) 
yukarıdaki cümlede anlatmak istediğim şu,
yaptığın hareket yanlış arkadaşının bunu görmesi ve dile getirmesi doğru bir hareket,
yalnız kibir başka bir şey senin yaptığın başka bir şey senin yaptığın hareketin karşılığı kibir kelimesi değil. @i am cool with that güzel demiş düşüncesizlik güzel karşılıyor. yaptığını.
  • basond  (15.03.18 12:31:16 ~ 12:37:22) 
Sen haklısın. Ama bunu göstere göstere yapmasaydın keşke. Kibirli değilsin, düşüncesizsin. Ben öyle durumlarda tuvalete falan gidip çaktırmadan yıkıyorum.

Ha bu bahsettiğim sadece zihinsel engelliler için değil bu arada. Çocuk eli elime değince acayip kötü oluyorum. Elleri çok pis oluyor çocukların her yere dokunup her yeri kurcalıyorlar. Gerçi büyükler de öyle ya neyse. El yıkama alışkanlığı olan sandığımızdan çok daha az insan var.
  • i m cool with that  (15.03.18 12:34:48 ~ 12:58:06) 
kibir bu durum için uygun ifade değil. arkadaşın kendisini yanlış ifade etmiş. normal insanlarla tokalaştıktan sonra göstermediğin hassasiyeti, zihinsel engelli bir çocukla tokalaştıktan sonra göstermeni eleştirmiş.
şöyle de birşey var, o tip rahatsızlığı olan çocukların ebeveynleri, çocuklarının durumunun farkında, haliyle hijyen konusunda gereken hassasiyeti gösteriyorlar. benim gözlemlediğim birkaç aile öyleydi en azından.

normal insanlar ne kadar dikkat ediyor orası malum. topluluk içinde bile burnunu karıştıran genital bölgesini kaşıyan, umumi tuvaletleri kullanıp hiç eline su bile sürmeyip çıkan mikrop insanlar var.
  • battal gemalmaz  (15.03.18 12:36:34) 
zihinsel engelli veya değil, herhangi biriyle tokalaştıktan sonra elinizi temizleme ihtiyacı hissetmenizde yanlış bir şey göremiyorum ben. Yani yaparken bir yandan "ıyy, pis fakirler ya, hem zihinsel engelli hem elimi sıkmaya teşebbüs ediyor" falan gibi şeyler dediyseniz durum değişir de, temizlik konusunda içime sinmeyen bir şey var diye elimi temizleme ihtiyacı hissettim diye başkası da beni eleştirmesin artık bir zahmet.

Arkadaşınız için görüşüm: Dünyada olup biten her şeye, herkesin aldığı her karara, canının istediği her ufak eyleme yönelik üstelik de sorulmadığı zamanlarda fikir belirtmek zorunda değiliz bence insanlık olarak.
  • sopiro  (15.03.18 12:37:41) 
Kibir değil bu.
Niyetiniz kötü olsaydı zaten elini sıkmazdınız geri çevirirdiniz bu da bana göre yanlış ve incitici olurdu.

Ve düşünceniz doğru aslında kafanızda kurduğunuz o ihtimalleri maalesef herkes yapabilir tuvaletten çıkıp elini yıkamayan insanlar var sokakta yürürken bile parmağını burnuna sokanlar var.
Tokalaştıktan sonra temizlenme ihtiyacı duymanız bence gayet normal.
  • mutekebbir  (15.03.18 12:53:49) 
ağır engelli bakım merkezinde çalıştım. her etkinlikten sonra elimi yıkardım. engelli bireylerin öz bakımları düşük olabiliyor. burada kibir falan yok. o zaman elini boka sapla herkesle el sıkış.


  • mikahakkinen  (15.03.18 12:56:13 ~ 12:56:44) 
Yaptığınız şeyin kelime anlamı kibir olmuyor. Mantığınız yanlış değil; betimlediginiz gibi bir cocuksa ozbakımı sahiden dusuk olabilir, size hastalık geçmesini istemiyor olabilirsiniz ya da o an temiz hissetmemissinizdir fakat davranışınız yanlış. Böyle hissetseniz bile ulu orta başka insanların da göreceği şekilde kolonyalayıp silmek yerine, tuvalete diye kalkıp elinizi yikayabilirdiniz. Bu davranışınızı babasının gördüğünü düşünün (üstelik yukarda söylediğinize göre her insan için aynı davranisi yapmiyormussunuz), muhtemelen kendisini kötü hissederdi. Arkadasiniz da cocuga karsi ekstrem bir tepki verdiginizi dusunmus olabilir.

Bir de çoğu insanın herhangi bir sağlık sorunu olmasa da ozbakım eksikliği çok yüksek maalesef. Bunu da unutmamakta yarar var.

Velhasıl kendinizi korumak istemenizde sakinca yok fakat toplum icinde yaşarken hareketlerinize biraz daha dikkat etmekte yarar var; size normal gelen başkasına çok anormal gelebilir.
  • fraise  (15.03.18 13:54:01) 
Ellerinin kirli olması steril olmaması bir problem değil. Kibirli değilsin de sanırım biraz fazla titizsin.

Yemek yemediğin, hazırlamadığın, seks yapmadığın, el işi yapmadığın sürece. Atıyorum ofiste çalışıyorken ellerinin steril olmamasında bir sakınca yok.

Velev ki götünü parmakladı elini sıkmadan önce birisi, dert değil o kadar da. E. Coli falan kapmazsın parmağını emiklemiyorsan veya tırnağını etmiyorsan.

Mikrobiyoloji labında çalışmış bir kardeşin olarak kontaminasyon nedir iyi bilirim.
  • bos gezenin bos ustasi  (15.03.18 13:57:43) 
normalde yapmiyorum demissiniz ama trafikte ozellikle icinde tek kisi olan araclara iyi bakin, en az %20'si eli burnunda... ya da disarida yururken bir bakin, hapsuran insanlar ellerine hapsurup, ellerini ovusturup gidiyorlar. ornekler cogaltilabilir :)

temizlik amacli yapiyorsaniz her zaman yapin bence
  • kamyonsans  (15.03.18 14:00:48 ~ 14:01:57) 
değilsin ve bunu hepimiz yapıyoruz. önyargılarımız bunu bize yaptıran. örneğin elimizde olmadan, içimizden ıyy ne kadar çirkin diyoruz ilk etapta. burda insancıl olan bunu hiç ama hiç çaktırmamak. önyargımızı yıkabilemiyorsak en iyisi bu.


  • for day to break  (15.03.18 14:05:18) 
kibir değil. ama hoş da değil bence. belki kötü niyetli değildin o an öyle bir düşünceye kapıldın ama sürekli bu düşünceysen sıkıntı. bu kibir değil ama iyi bir şey de değil bence. sonuçta zihinsel engellileri ayrımcılığa maruz bırakmış oluyorsun ve engelli olmayan insanlardan daha pis olmalarını gerektirecek bir şey yok bence. ama sadece o an boşluğuna da gelmiş olabilir.


  • nick bulamadim  (15.03.18 14:45:22 ~ 14:46:40) 
bence bunun kibirle alakası yok kimseye de açıklama yapmak zorunda değilsiniz. illa engelli olacak diye bir şey yok insan bazen kendini elini vücudunu kirlenmiş hissedip dezenfekte etme ihtiyacı hissedebilir çok kişisel bir şey. kişisel hijyen ama bu tarz şeyleri çaktırmadan yapmak fikrine katılıyorum. malum millet ağzına geleni konuşuyor


  • iwillsee  (15.03.18 15:18:23 ~ 15:20:26) 
Gunluk hayatta politik davranmak ve konusmak durumundayiz. Pek cok zaman davranislarimiz gayetantikli olmasina ragmen politik olarak dogru degildir. Politik dogru olmazsak sikinti yasariz toplum icinde.
Toplum icinde yasamak istiyorsak her zaman rasyonel hareket edemez ve konusamayiz, politik dogurlukla rasyonelligin dengesini kurmak lazim, yoksa bunun bedelleri olur. Kibirlilikle ya da daha kotu seylerle suclanmak gibi. En azindan gunumuz icin boyle.

Senin acindan dusunuldugunde bir yanlis yok bu olayda. Ama o elini dezenfekte etme olayini insanlarin icinde degil, lavaboya falan gidip yapmaliydin. Aksi takdirde boyle tepkiler kacinilmaz. Ozurlu biriyle tokalastiktan sonra ellerono dezenfekte eden biri hakkinda iyi seyler dusunmez kimse. Her ne kadar kotu bir niyetin olmayip dogru mantikla ilerlesen de.
Senin hatan onu baskalarinin gorecegi bir yerde yapman.

Kibir yanlis kelime degil, dogru bir kelime. Senin hakkında dusunelecek seyin karsiligi bu kelime bu olayda. Titiz, takintilo falan degil, o baska sey. Kelime dogru.
  • stavro  (15.03.18 16:35:10) 
tam anlamıyla kibir diye nitelerdim ben de. bence doğru kelime.
mesela elinde o an o şekilde duyduğun rahtsızlığı daha sessiz göze sokmadan halletmen gerekirken böyle halletmiş olman bence bu şekilde tanımlanabilir.

bence tek problem bu da değil hatta. 3. paragraftaki durum da sağlıklı değil bence. overreacted bi durum söz konusu gibi.
  • baharat  (15.03.18 16:49:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.