[]

Çocukluk travması olmayan insan oranı

Travma derken kurban kesimine şahit olmak gibi görece basit travmalardan bahsetmiyorum. Fiziksel, psikolojik şiddet veya çevresince onur kırıcı davranışlara maruz kalmak, cinsel istismara maruz kalmak, bir yakınının ölümü gibi ciddi ve kalıcı travmalardan bahsediyorum.

Merak ettiğim; bir oranlama yaparsak çocukluğunda ciddi travma yaşayanlar ile yaşamayanlar nasıl puan alır? Hangisi çoğunluktadır? Bunu bilmek son derece zor ama en azından bu işle iştigal edenlerin az çok fikri vardır diye düşünüyorum.

Diğer merak ettiğim ise "hiç travma yaşamadım" diyen birinin hayatı, travma yaşayanlardan çok farklı mıdır? (başarı, kariyer, statü, para vb. konularda)

 
Konunun uzmanı değilim, ancak son sorunuza istinaden genel bir yorum: Elbette daha az sayıda travmaya maruz kalan kişilerin daha sağlıklı bir hayat sürme olasılığı daha fazladır. Bu demek değil ki tüm başarılı ya da yüksek gelirli olanlar az sayıda travmaya maruz kalmıştır. Öyle olsa çoğu major tarihsel figur sıradan bir hayat sürerdi herhalde :)


  • hana bi  (15.03.18 00:03:36) 
Ülkemizde teavmaya uğramamış insan gerçekten çok az. Birileriyle derinlemesine konuştuğunda, güvendiğinde çok defa paylaşıyor. Ancak travma alanında son yıllarda en çok önem verilen kavramlardan biri resilince. Yani buna göre bazı insanlar aynı travmalardan aynı oranda etkilenmiyor ya da kendini çok daha kolay tamir ediyor. Bunun nereden geldiği araştırılıyor.
Ben analitik baktığım için burada etkinin genelde 0-2yaş arası anne-bebek bağında olduğunu düşünüyorum. Eğer daha orada sorun varsa kişi en ufak etken travma olarak algılanabiliyor. Ancak güçlü bir bağlanma ve sonrasında da iyi bir yapılanma varsa belki travmatik deneyimlerin üstesinden gelinebiliyor.
Bir de travma ne kadar erken dönem olmuşsa, ne kadar insan eliyle yaratılmışsa ve ne kadar güven ortamında ya da güvenilen kişiden gelmişse o kadar ağır sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle tabii ki daha az ve görece daha az yoğum travmalar insanların gelecek yaşamını daha olumlu kılıyor. Ama atıyorum iş hayatında başarıl olur daha çok zengin olur vs denemez. Zira bazı insanlar da travmasıyla baş etmek için işkolik olup büyük başarılara imza atabilir ancak ikili ilişkilerde sorun yaşayabilir. Off neyse dağıttım konuyu biraz:)
  • red g  (15.03.18 00:40:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.