[]

rte'nin istiklal marşı açıklaması

putin piyano çalıyorsa bizim cumhurbaşkanımız da prozodi hatalarını düzelttiriyor.
aynı sözlerle çok daha vurucu bir beste yapılabilir. ilahi gibi örnekler de duyabiliriz.
açıkçası mevcut istiklal marşı çok kötü, ya sözler değişecek ya da beste. yıllardır tartışma konusudur bu. tayyip tarafından dile getirildiğine göre yakında değişecektir.
ne gibi beklentileriniz var? değişmeli mi?

 
eksisozluk.com

burada meramımı dile getirdim.
  • teritori  (14.03.18 17:40:41) 
Türkiye Cumhuriyeti anayasası;
MADDE 3. – ...
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
...
MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
www.tbmm.gov.tr

Diyeceğim şu ki sözlerin değişmesini anayasa engelliyor. Beste için bir yasak söz konusu değil. 1924'te ilk olarak farklı bir beste kabul ediliyor. 1930'da ise bugün kullandığımız yeni beste ile çalınıp okunmaya başlanıyor.
Beste serbestliği, şöyle çalışmaları da mümkün kılıyor; www.youtube.com (çok mu gerekli? Kötü bir şey gibi gelmiyor bana ama ulusal marşı şarkı türkü okur gibi kayıtsız el kol hareketleri ile okunması çok çirkin. Kendi eyyorlamam.)

Bence gerek "larda yüzen al sancak" gibi kısımları, gerek herkes tarafından okunmaya müsait olmaması (ismini bilmiyorum, herkesin sesinin inemeyeceği ince seslere iniyoruz arada) nedeniyle değiştirilmesinde sakınca yok ama ÇOK büyük bir sorumluluk olduğunu ve çok çok büyük titizlikle hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu çapta bir müzisyenimiz var mı, popüler isimlerin olmadığı kesin ama benim gibi sıradan vatandaşın bilmediği cevherler varsa neden olmasın? Ama gönlümden geçen; bu seçimin siyasetçilere veya siyasetçileri seçen halka bırakılmaması, önemli sanatçılardan oluşan "seçkin" bir grubun karar vermesidir. Açıkçası ben sanatçılara da sanatçıları seçecek olanlara da siyasetçilere de halka da kendime de güvenmem marş seçimi konusunda.
- O yüzden hiç kurcalanmaması çok daha iyi.

Erdoğan'ın açıklaması, bestenin değişeceğine işaret falan değil. İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü sebebiyle yaptığı açıklamaya eklediği, konuyla ilgili söylenmiş sözler sadece. Birkaç gün önce Kadınlar Günü'nde de saçma sapan açıklamalar yapan hocalara veryansın etmişti.

Benim bir beklentim yok. Değişiklik falan da olmayacak. Bu konuşmadan sonra olarak tek şey; Erdoğan terörle mücadele ve 15 temmuz hakkında marşların olmamasından yakınmış olduğundan, şehitlerimiz ve 15 temmuz hakkında şiirler yazılıp yayınlanacak bir süre.
  • lazor  (15.03.18 03:01:31) 
akp adına bir şeyler ters gidiyor. anket yasaklamalar boşuna değil. ekonomi,savaş falan hepsi çok kötü. suni gündem yaratma çabaları bunlar.


  • biravekahve  (15.03.18 03:05:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.