[]

Düşen uçaktan paraşütle atlamak

Bu son kaza sonrası aklıma takıldı, hadi yolcu uçaklarında her yolcu için zor ama küçük jetlerde de mi paraşüt bulunmuyor? son kazada 8 yolcu dışında 2 de pilot vardı, onların da mı paraşütü yoktu? yoksa paraşüt var da atlamaya zaman mı kalmıyor? var mı bilen?




 
Pilotun görevi son ana kadar uçağın kontrolünü sağlamak, sağlayamıyorsa olabildiğince pürüzsüz şekilde inişi sağlamak. Atlaması gibi bir şey söz konusu değil bence, yolcuların sorumluluğu kendisinde.

Paraşüt için ayrıca bir eğitim gerekiyor. Bunun yanı sıra ani basınç farklılıkları, çarpma gibi nedenlerle yolcuların bilinci de açık olmayabilir. Uçağın kaza yapma ihtimali İstanbul trafiğinde kaza yapma ihtimalinizden düşük.
  • kayranin kedisi  (13.03.18 14:54:55) 
Uçağın kapısını açamazsın. İçeriden basınçla kapanıyor. Kabin basıncını düşürürsen açılır. O zaman da delikten dışarı vakumlanırsın ve bayılmış olursun muhtemelen.


  • Lim5  (13.03.18 15:11:04) 
Teknik olarak mumkun degil.

acemi'nin dedigi olaya kalmaz zaten. Kapinin acilmasi mumkun degil o irtifada. Kapi acilabilir yapilsaydi mukavemeti yeterli olmazdi. Kapiyi actigini varsayarsak zaten roket gibi disari firlarsin, ve 800-900kmh gibi hizlarda bunu yaptigini dusunursen oksijensizlige kalmadan olursun zaten. Bunun disinda da nedenler var. O is mumkun degil kisacasi.
  • stavro  (13.03.18 15:13:27) 
İnsanlar nedense düşme olayını bir kuşun süzülmesi olarak hayal ediyor.

Düşen Malezya uçağının düşme anını gösteren bir simülasyon şöyle.

vimeo.com

Bu konumda bulunan bir cismin içinden bırak paraşütle atlamayı, ayağa bile kalkamazsın.
  • dissendium  (13.03.18 15:13:33) 
Bu soru çok soruluyor. Aslında çok mantıklı bir soru değil ama havacılıkla ilgili bilgisi olmayan birinin sorması normal. Bilmeyen birisinin aklında uçak kazası şöyle canlanıyor çünkü: uçak 35 bin feette düz giderken tık diye motorlar duruyor, sonra o irtifadan “aaaaaaaaaaaaaa” diye dakikalarca düşüyor uçak ve yere çakılıyor. Halbuki böyle bir şey yok. Uçak kazalarının çok çok büyük bir kısmı iniş ya da kalkış sırasında gerçekleşiyor. Bu tip kazalarda olay zaten çok ani gelişir, bırak yolcuyu pilotlar bile kaza olacağından son ana kadar emin olamaz. Düz uçuş kısmında gerçekleşen kazalarda bile uçağın düşeceğinden kesin emin olamazsın, kaldı ki o irtifadan çakılmaya başlayan bie uçaktaki herkes g kuvveti nedeniyle bilincini kaybeder.

Uçakta meydana gelebilecek aşağı yukarı hiçbir teknik arıza ölüm fermanı değildir. Uçakta başımıza gelebilecek arızaları düşündüğümüz zaman, kanat kopması, iki motorun birden durması gibi absürt ve trilyonda bir bile rastlanmayan ihtimaller hariç, tek motor arızası, hidrolik arızası hatta yangın falan gibi durumlarda bile uçağı sağ salim indirme ihtimalimiz, hiç eğitimin olmadan uçaktan paraşütle atlayıp sağ çıkma ihtimalinden çok çok daha yüksektir. Bu arızaların hepsi için onlarca prosedür belirlenmiş ve pilotlar hepsi için bir ton eğitimden geçiyor. Uçağı bırakıp paraşütle atlamanın mantıksız olduğunu anlatmaya çalışıyorum yani, sen uçağın düşeceğini anladıysan zaten artık kazaya sahiyeler kalmıştır.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (13.03.18 15:16:44) 
@acemi
Bir degil bir suru ucakta var o ama light sport aircraft sinifindaki kucucuk ucaklarda var o. 1-2 kisilik, kalkis agirligi yarim tona ulasmayan kucuk ucaklar.

  • stavro  (13.03.18 15:21:10) 
Keşke bu gerçek olsa.

youtu.be

www.youtube.com
  • Son Müzakereci  (13.03.18 15:47:43 ~ 15:49:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.