[]

İran'da Düşen Türk Uçağı

Neden bu kadar büyük bir olay haline getirildi? Toplumsal yas ilan edecekler neredeyse. Özel bir sebebi var mı bunun?

Tamam, insanlar öldü. Eh, her gün ölüyorlar. Yakın çevremizde bağımızın bulunmadığı insanlar da ölüyor. Hatta cenazelerine katılıyoruz ama böyle bir hüzün olmuyor. Bu insanları özel kılan nedir? Uçakları düştüğü için mi? Uçakları İran'da düştüğü için mi?

Elbette kimin neye üzüleceğine ben karar vermeyeceğim ama sebebini merak ediyorum. NEDEN?!

edit: soruyu "neden zenginlerin ölümüne üzülüyorlar?" gibi algılamayın lütfen. Çok saçma olur öyle. En basit haliyle soruyorum.

 
Geçtiğimiz yıl Eczacıbaşı'nın üst yönetiminden birileri helikopter kazasında öldü. Onda da benzer şekilde haber yapıldı. Sadece bir grup çıkıp "onun ölümüne üzülmedünüzzz" öküzlüğü yapmadığından bu kadar dikkatini çekmemiş olabilir..

Özetle aslında haberi büyüten ona karşıt olmaya çalışan vicdan yoksunlarıdır. "Onun ölümüne bu kadar üzülmedinizciler" ya da "zenginsin ölsüncüler"dir.

Benim için 2si hamile, 1i yeni anne, 3ü nişanlı olan gencecik kadınların öldüğü bir kazadır. Üzücüdür.
  • lcha  (12.03.18 12:12:35) 
Ya aslında algıdan değil, gerçekten durum bu. zenginlerin ölümü dikkat çekiyor çünkü. 3.havalimanında 400 işçinin ölüm iddiası çıktı, haber bile olmadı. sonra bakan çıktı pişkin bir şekilde 30-40 kişi dedi geçti, kimse sallamadı bile. ama burada özel jetle keyif yapan zengin insanlar söz konusu.

the dark knight's joker'in tiradını hatırlatırım; eğer bir emniyet müdürü ya da bir önemli biri ölecek desek, yer yerinden oynar oysa yüzlerce mahkum ya da sıradan insan ölecek desek, kimsenin umrunda olmaz. durum bu.
  • giovanne  (12.03.18 12:14:22) 
uçak kazası her zaman popüler bi mevzu, normal bence. aynı zamanda ölen kişilerin genç olması, bu instagram paylaşımları filan insanların empati kurmasını daha güçlü hale getirmiş olabilir. zengin olmaları bunlardan sonra geliyor bence. sözlükte yazılanları okumadım gerçi.


  • tepedeki psychedelic adam  (12.03.18 12:17:23) 
bu sabah sözlükte görünce haberim oldu. herhangi bir şey hissetmedim. olur öyle diyip geçtim.

başlığa şöyle hızlıca bir baktım da konu yine taraftarlığa gelmiş. bir taraf üzülmüş sol köşeye geçmiş, diğer taraf zengin düşmanlığı yapmış sağ köşeye geçmiş, mal gibi birbirlerini yiyorlar.

düşük kültürlü boş insanlar kendilerini ilgilendirmeyen konularda taraftarlık yapmaya bayılıyor bu sosyal ortamda. yarına unutulur taraftarlığını yapacak başka bir şey bulurlar. bu kadar konuşulmasına sebep olan şey olayın kendisi değil, iki farklı görüşe yol açabilmesi sadece.

detayını bilmiyorum, otuz saniyede edindiğim izlenim bu yönde oldu.
  • sir gawain  (12.03.18 12:18:35 ~ 12:19:20) 
haberi açıp bakmadım bile. iki gündür telefona haber sitelerinin konu ile ilgili bildirimleri geliyor. yine de merak edip bakmıyorum.

dünyada ölen bir çok insan var. haberi yapılabilecek tüm ölümlerin haberi yapılırsa samimiyetlerine inanırım. trafik kazalarında otobüsler, servisler kaza yapıyor da 10+ kişi hayatını kaybediyor. 2 gün haber dönmeyi bırakın 2 saat duruyor internet sitelerinde, sonra yerini başka bir haber alıyor.

savaşlarda ölen insanlar, açlıktan ve hastalıktan ölen insanların haberi yapılsın. bir üzüntü duyulacaksa bu insanlara üzülmeli.
  • eeb  (12.03.18 12:19:38) 
uçak kazası popüler +1, bir de yurt dışı, bir de tehlikeli bölgeler; bodrum'da bir jiple yaşansaydı kaza, bu kadar duyulmazdı diye düşünüyorum ben de. ben ekşi'de başlığı görünce aklıma direkt uçağın düşürülmüş olma ihtimali geldi mesela, because middle east!


  • Bruce  (12.03.18 12:28:44 ~ 12:29:32) 
Genç insanlar öldü. Bir de babaları tanınmış insanlar. Ölene ayrı üzülüyorsun, evlat acısı Allah göstermesin bambaşka bir şey.

Öte yandan askerliğini yaparken ölen onlarca genç var, bazılarının eşi hamile, çocuğu yeni doğmuş göremeden ölmüş. İnsanın içi acıyor.

1- Allah göstermesin kimseye evlat acısını
2- Zenginin ölümü manşete haber olur, ki normal
3- 3 güne cenazeler kalkar, herkes bunu da unutur. Ateş düştüğü yeri yakar.
  • SiyamkedisiZorro  (12.03.18 13:43:20) 
Çünkü hergün ölenler hergün ölüyorlar, bir uçak seyahatinde tamamı kadınlardan oluşan bir grup zengin kaç yılda bir ölür ki?


  • harvey  (12.03.18 13:45:51) 
Gayet net, ozel jetiyle eglenceye giden bir is adami kizi daga cakilarak oldu. Dikkat cekici bir olay. Ekran basindakilerin ilgilenme potansiyeline orantili olarak haberlerde yer buluyor olaylar. Her sey izleyici endeksli. Olay bu kadar basit.
Hani cok zengin olmasina ragmen trajik bir kazada olmesi ilginc ve trajik geliyor kulaga ister istemez. Bu yuzden.

Ucak kazasi buyuk olay falan degil, neredeyse hicbir ucak kazasi ozel bir durum olmadikca ertesi gun konusulmaz bile. Kaza seklinin, lokasyonunun ya da olenlerin ozel bir durumu, dikkat cekici bir durumu olmasi lazim. Ucak kazalarini surekli takip ederim. Ne kadar gundem oldugunu goruyorum.
  • stavro  (12.03.18 14:52:38 ~ 14:55:49) 
Su an sterese giren o ucagin sahibi zenginler degil Bombardier yetkilileri ve filosunda bu ucagi tutan ozel havacilik firmalaridir.


  • stavro  (12.03.18 15:02:45) 
@sour, itici gelmiyor, bilakis mantıklı, ben soruya şunu yazamamıştım, "bu uçakta kanserin tedavisini yitirmedik. ölenler önemli bilim insanları değildi, hatta sermaye sahibi bile değildi. O halde, neden?"

edit: muhtemelen yanlış anlaşılacak bu ifade ama yapacak bir şey yok, gelen yanıta göre editlerim artık.
  • rahip janick  (12.03.18 15:11:53 ~ 15:15:24) 
@sour, Yönetim kurulu üyesi, baba kontenjanından?

sanatçı, sporcu vs.'i de ekleyebiliriz oraya. bu insanların ölümü de bir şey değiştirmeyecek bence, sermaye bu insanların ellerinde değil ki? o projeler varsa yine yapılacak. elbette afaki konuşuyorum şu an ama bu insanların tek başlarına o firmaları yönetmediklerini düşünüyorum.

Yani, bu insanlar öldü, geri kaldık, şu kadar insan işsiz kaldı gibi bir durum olmayacaktır. Bu tür firmalar (holding) da zaten tek bir kişinin eline bakmaz, haksız mıyım?

haksız mıyım deyince de aklıma şu geldi: www.youtube.com
  • rahip janick  (12.03.18 15:23:10 ~ 15:27:15) 
@sour, yok, pas geçmedim, tiklerini verdim, stavro'nunkini mantıklı da buldum ama kafamda yine oturtamadım. Çünkü "Gayet net, ozel jetiyle eglenceye giden bir is adami kizi daga cakilarak oldu. Dikkat cekici bir olay." dedi. Katılıyorum. Dikkat çekici ama ben büyütülürken bir yandan da bu kişilerin arkasından edilen ahlara ve vahlara takılmıştım. Nihayetinde böyle bir olay Türkiye'de "oh iyi olmuş" gibi çiğ ve iğrenç bir tavırla karşılanır.

Fakat genel itibariyle makul bir yanıt.

Edit: Tabii, ben haberleri düzgün takip etmediğim için nasıl servis edildiğini bilemedim. Nasıl bir algı yaratıldıysa öyle tepki alındı.

Artık her şey çok daha berrak. Teşekkürler @Stavro!
  • rahip janick  (12.03.18 15:32:41 ~ 15:34:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.