[]

et yemezsek nolur ??

vegan veya vejetaryen değilim, ama et yemek istemiyorum artık. geçen köy tavuğu yedim, normal tavukla arasında renk, koku, pişme süresi, lezzet açısından arada ciddi farklar var.. ben köy tavuğunu da sevmedim çok yoğun ağır geldi..

haftada bir fırında balık yesek onun dışında sebze meyve bakliyat kurtarır mı?? etsiz ya da çok az balık yiyerek beslenmek uzun vadede sağlıklı mıdır??


 
et yemezsen bir şey olmaz. bir sorun yaşamazsın. mesela filler cok güçlüdür ancak etçil degiller. kiloları da gayet yerinde.

edit: biz insanlar biyoloji'de hayvanlar gurubundayız. bu sebeple fil ornegini verdim.
  • tomcruise  (11.03.18 23:57:28 ~ 12.03.18 14:39:33) 
salak olursun. örneklerini görüyoruz uzağa bakmaya gerek yok.


  • acımasız gerçekler  (12.03.18 00:04:06) 
proteini başka şeylerden alırsan sorun yok :) ama güç açısından bilemicem. Dingin biri olursun ama sakin olursun.


  • tamosirada  (12.03.18 00:06:26) 
@tomcruise, sen fil misin?


  • der meister  (12.03.18 00:07:33) 
@tomcruise: akıl tutulması cidden, bitkiler de et yemiyor ama bayağı sağlıklılar hatta teknoloji olarak da bizden öndeler adamlar güneş enerjisi kullanıyor.

Hatta uzaya yolladığımız uydular da et yemiyor ve uzaya çıkıyorlar, hanginiz uzaya çıktı et yiyip de? Vay anasını ya.
  • Adramelekhh  (12.03.18 00:08:37 ~ 00:09:07) 
adramelekh akajahabahahjahahahahahahahahha hayvan gibi kahkaha attım

bence eti çok tüketmemeliyiz ama almalıyız. hakkaten kaliteli bir enerji kaynağı. yoksa ölmezsin ya da sağlık sorunu yaşamazsın ama enerji anlamında fark eder. profesyoneller konuşsa güzel olur aslında. tamamen yorumum bu bilgim değil
  • blacksky  (12.03.18 00:13:55) 
Cok fazla arkadasim vegan ya da vejetaryen. Senden benden daha sagliklilar ;)


  • Traveller  (12.03.18 00:17:03) 
proteini başka şeylerden alamazsın. hayvansal ve bitkisel protein farklıdır. hayvansal gıdalarla beslenmediğin için b12 takviyesi yapman gerekir.

şu "bi arkadaşım vegan, çok sağlıklı" muhabbetini geçelim artık. ekşi'de sabah akşam veganizm propagandası yapan biri vardı, kadın gitti tiroid kanseri oldu. doktoru bi posta azarlamıştı nasıl et yemezsin diye.
  • nice tnetennba  (12.03.18 01:14:28 ~ 01:16:35) 
İnekler de hep ot yiyor ama çok şişmanlar. Yani sürekli sebze meyve yiyerek kilo da alabilirsin bu hesapla :)


  • lazor  (12.03.18 01:37:50) 
hayvansal proteinlerde tum temel aminoasitler bulunur ve biyoyararlanimi daha yuksektir. bitksel kaynaktan alinmak isteniyorsa bu aminoasitler birkac bitkisel besini kombinlemeniz gerekiyor. mesela sadece mercimek yemek yerine mercimekle bulguru bir arada tuketebilirsiniz. bu sayede tum temel aminoasitleri alabilirsiniz yine. biyoyararlanimi da daha dusuk oldugu icin biraz daha fazla tuketmeniz gerekiyor hayvansal bir besine gore.

amydix.com
  • toua tokuchi  (12.03.18 01:49:49) 
Aynen köy tavuğu ile tanışarak 5 sene önce tavuğu bıraktım. Eti arada yiyorum. Balık da fırında yiyorum. Zeki çevik ve ahlaklıyım. Şuan günümüzdeki et ve tavuktaki protein maalesef onca hormon arasında kayboluyor bence. Baya sentetik bir şey kalıyor. Onun yerine bakliyat çok daha temiz protein bence. Go go go


  • fosforlu cevriye  (12.03.18 01:57:34) 
Bişey olmaz heralde. Başka gıdalardan veya takviyelerden alırsın, aynı olur olmaz bilemem ama bence azaltmak lazım et tüketimini özellikle büyükbaş. Ekolojik olarak sürdürülebilirliği yok, nereye kadar et yetiştirecez.. tavuk balık falan yiyerek kapatılabilir fark. Keşke herkes kendi tavuğunu yetiştirse, yiyeceği zaman falan balık tutsa sıkıntı olmaz. Ben böyle mi yaşıyorum? Hayır ama ideal bir dünya böyle olurdu heralde. Danayı da kuzuyu da arkama bakmadan gömüyorum.


  • mirafiori  (12.03.18 03:08:32) 
Bitkilerde, hayvansal etten alınabilecek her şey var (b12 topraktan geliyor, bir bakteri, ette doğal yok zaten.)

Dünyada 1 milyara yakın et yemeyen insan var. Binlerce yıldır devam eden inanışlar var böyle. Süt ürünleri kullanmayan kabileler var ve kalsiyum vs tüm değerlerini koruyabilen.

Düzgün beslenildiğinde veganlığın daha sağlıklı ve daha uzun yaşattığı görülmüş, bir sürü kaynmaklar ve araştırmalar var böyle www.independent.co.uk


b12 sıkıntı olabiliyor, topraktan gelen sebzeleri hayvanlar gibi direk yemediğimiz için veya b12 katkı maddeli yiyecekler yemediğimiz için. Ama bu sorunu yaşamayanlar da var.


örnek beslenme düzenleri için

vegandiyetisyen.com

Öğle yemeği:

Sebzeli çorba

Kurubakliyat yemeği

Bulgur pilavı

Yeşillik salatası

Akşam yemeği:

Mercimek çorbası

Kabak yemeği

Fırında makarna
  • Cursed Chico  (12.03.18 04:00:18) 
yediğine içtiğine dikkat edersen bi halt olmaz. et yemiycem diye makarnaya abanırsan sıkıntı olur.


  • yuto  (12.03.18 04:28:04) 
Fosforlu cevriye +1


  • i m cool with that  (12.03.18 07:22:03) 
bitkilerde, hayvanlardan alınabilecek her şey varmış he? oha artık, bu cahilliğin apayrı bir boyutu. :D


  • nice tnetennba  (12.03.18 07:33:47) 
pekihaftada bir balık yesem yine b12 açısından eksik kalır mıyım? vegan veya vejetaryen olmayacağım zaten, sadece dandik et yemek istemiyorum


  • nihilist at  (12.03.18 11:52:46) 
Ben de et (kırmızı et, tavuk, balık) yemiyorum son üç aydır falan. Hayvansal gıdaları tamamen bırakamadım, yoğurt özellikle bırakmayı düşünemediğim bir şey hatta.
Spor da yapıyorum, günlük hayat performansım da gayet yerinde.
Daha çok acıkıyorum ama, sanırım proteinin o tok tutucu etkisi olmadığından. (Ben neredeyse hep ve sadece sebze yiyorum ama nadiren bulgur pirinç vs ile desteklenmiş oluyor, bu da çok iyi değil herhalde.)

What the Health? gibi belgeselleri falan izlerseniz, zaten bayağı yönlendirici oluyorlar neden tüketmelisiniz, neden tüketmemelisiniz konusunda. Gerisi kişisel tercih.
  • sopiro  (12.03.18 12:48:24 ~ 12:51:49) 
Bitkilerde her sey var, hayvansal gidaya ihtiyacınız yok argumanlarini geciniz oncelikle.
Vegan olmak isteyen vegan olur, veganligi tesvik etmek isteyen de eder ama bunu yaparken gercekci argumanlarla yapin. Vegansan vegansindir, neden bunu her acidan mantiga oturtmaya calisilirsin ki?
Gayet erdemli bir dusunce zaten, buna lafimiz yok. Neden gercek olmayan uydurma bilgilerle bunu desteklemeye calisiyorsunuz?
Gercekleri kabul edin ve nasil beslenmeyi tercih ediyorsaniz da oyle devam edin. Insanlari kandirmayin.
  • stavro  (12.03.18 15:20:33) 
Bitkilerde olmayan ne?

buraya göre beş adet şey var bitkilerde olmayan

www.businessinsider.com

b12 , d, creatin, carnosin, dha.


kan testelrime baktım, d3 hariç sıkıntı yok hiçbirinde. güneşten 10 yıl boyu kaçmam sonucu d düşük.

- b12 bir bakteri tarafından üretiliyor kobalamin. toprakta var mesela, yıkamadan bitkileri yersek alabiliyoruz. Tofu gibi bazı şeylerde de olduğu söyleniyor Hap kullanmayan çok vegan var, doğal alan.

- dha için perilla oil adına bir şeyin dha i arttırdığı görülmüş
www.ncbi.nlm.nih.gov

böyle çok şey vardır incelense.

- d3 ün güneş ışığında belirli koşullarda üretildiği söyleniyor
www.countrylifevitamins.com

- creatin sanırım bitkilerde yok. İnsan vücudunda üretiliyor. Zorunlu bir şey de değil. hiçbir hap kullanmadığım halde 0,5-1 arasııyken limitler, benim 0.75 düzeyinde kan testi sonucumda.


Bunlar dışında da bitkilerde olmayan bir şey varsa bilmek öğrenmek isterim.

Bu sayılanların hepsinin de labratuar vegan versiyonu var.
  • Cursed Chico  (13.03.18 20:56:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.