[]

istanbul'un fethi'nin çağ kapatıp açması

biz ilkokuldayken bu olay çağ kapatıp açtı deniyordu. şimdi bulamadım bu çağları. yeni çağ, yakın çağ falan vardı. ingilizce olarak nereden bulurum?
bu olayın çağ değiştirdiği doğru değil mi?



 
istanbul'un fethi bir dönüm noktasıdır ancak çağ atlatacak asıl değişiklik 1455'teki matbaanın icadıdır. "istanbul'dan kaçanlar rönesansı başlattı"dan daha elle tutulur bir gelişme neticede.

edit: dar açıdan cevap vermişim, aslında protector ve elitist'in yazdıklarına tamamen katılıyorum.
  • Bruce  (10.03.18 20:55:33 ~ 21:19:40) 
Akademik anlamda çağların bu şekilde ayrılması 19.yy'a ait. Günümüzde (ve hatta 20.yy'da) yazılmış hiçbir nitelikli eserde bunlara denk gelemezsin. Wikipedia'da hala böyle bir tasnif vardır diye tahmin ediyordum, şimdi baktım wikipedia bile "neredeyse" terk etmiş ilk çağ-orta çağ-yeni çağ-yakın çağ ayrımını. Bence gayet güzel bir gelişme olmuş. Google'dan arama yapabilirsin, belki bazı bloglarda kalmıştır hala.

Ancak ilkokul eğitiminde, muhtemelen her ülke, tarihsel devamsızlıkları öğretebilmek için bu tip olaylara referans veriyorlar. Genelde her ülke, bir dereceye kadar, kendi değerlerini çocuğa empoze edebilmek için hangi olayın çağ değitirdiğine kendileri karar veriyorlar. İstanbul'un Türkler tarafından ele geçirilmesi, sadece Türkiye eğitim sistemi içinde bir çağ açıp kapatıyor. Genelde, Avrupa eğitim sisteminde, üstte de dendiği gibi matbaa ve rönesans bir çağ değişimine işaret ediyor.

Sonuç olarak tek bir olayın (eğer olayı 20.yy tarih felsefesindeki gibi süreç olarak anlamıyorsak tabii ki) bir çağ değiştirmesi meselesi hiçbir koşulda doğru değil, ve bu boş bir basitleştirmeden ibaret.
  • protector  (10.03.18 21:09:26 ~ 21:15:41) 
Hem doğru hem de değil. Bu durum nereden baktığınıza göre değişir. Her millet bazı olayları kendi tarihiyle bağdaştırır. Yeni Çağ için Batı'da Amerika'nın keşfi yani 1492 referans alınır. Bizim için pek bir anlam ifade etmediğinden bizde İstanbul'un Fethi yani 1453 referans alınır. Yakın Çağ, yani içerisinde bulunduğumuz çağ, ise Fransız İhtilali ile başlar. Çin, Şili veya Kamboçya için Fransız İhtilali'nin bir anlamı yoktur. Dolayısıyla bu çağları evrensel olarak düşünmemeniz gerekiyor. Orta Çağ dönemine bakmak belirleyici olabilir. Kilise baskısından ötürü bu döneme Karanlık Çağ denilmiştir. Buna karşın bizde bu dönem İslam'ın Altın Çağı'dır.

Edit: @protector ile benzer yazmışız.
  • elitist  (10.03.18 21:16:56 ~ 21:21:05) 
  • goodz  (10.03.18 21:31:50 ~ 21:35:50) 
yurtdışında bunun karşılığı yok. kendi kendimize yaptığımız birşey.


  • eindaclub  (11.03.18 17:51:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.