[]

Structural Engineering vs. Construction Engineering

bunların türkçeleri ne arkadaşlar? odtü'de iki tane division var, biri ilki biri diğeri. bunlardan hangisi yapı mühendisliği anasını satayım... merci.




 
structural engineering olmalı.


  • kediebesi  (18.02.10 00:04:32) 
diğeri nedir pekiyi?


  • boshi  (18.02.10 00:10:55) 
kafan karışsın diye yolluyorum:
www.boun.edu.tr

CE 401 Construction Engineering and Management (3+0+0) 3
(Yapi Muhendisligi ve Isletmesi)

CE 355 Structural Analysis (Yapi Statigi) (3+0+2) 4
  • dark horse  (18.02.10 00:14:11) 
odtü'deki anabilim dallarında "construction management" var. "yapı işletmesi"ne denk geliyor.


  • matthias coltrain  (18.02.10 00:58:48) 
ya işte o nüansı bizim laflar karşılamıyo sanki.
structure yapı, construct inşa etmek, inşaat mühendisliği ise civil engineering!! hiç bi zaman anlamamışımdır bu lafı. anlayacağın hepsi beton! aynı kızılay'daki yapı mühendisliği görüp geçirmemiş beton apt. gibi.
biri kağıt üstünde ve teoride iken diğeri daha faal ve pratikte herhalde.
karınca zekamla ben bunu anladım.
  • kediebesi  (18.02.10 01:28:32) 
structural engineerlar celik konstruksiyonla ugrasir (iskelet falan kurar, kopru fabrika rafineri mafineri isleri), constructioncilar betonla kumla (otel bina hastane). tamamen salladim.


  • jupiterianvibe  (18.02.10 06:20:00) 
tahmin ediyorum biri yapı elemanları üzerinde yoğunlaşıyor. taşıyıcı sistemler, malzeme vs. daha mikro boyutta ve detaylı inceleniyor gibi geliyor. çok karşılamasa da mimarlıkta da yapı ve bina diye anabilim dalları olabiliyor.


  • jesters cap  (18.02.10 13:23:18) 
bu anabilim dallarının ilgi alanları hakkında biraz açıklama ekleyesim geldi:

structural engineering: (yapı mühendisliği) kabaca yapıya etkimesi olası kuvvetlerin öngörülmesi, bu kuvvetlerin yapıdaki taşıyıcı elemanlarda oluşturacağı etkilerin hesaplanması ve bu veriler kullanılarak eleman boyutlarının belirlenmesi ile ilgilenir. inşaat mühendisliğinin bu alanında çalışanlar proje ofislerinde çalışır, mesela betonarme konut projelendiriyorlarsa kolonların kirişlerin boyutlarını, içlerinde ne miktarda ve dizilimde donatı (demir) kullanılacağını belirler. (Aynı şekilde çelik yapılarda da nerede hangi boyutta eleman kullanılacaksa ona karar verir)

construction management: (yapı işletmesi) inşaat işinin ticari yönüyle; mesela bir alışveriş merkezi yapılacaksa, bu işi yapmak şirket için karlı mıdır? hangi inşaat teknikleri ile verim maksimize edilir? iş sıralaması, her iş kaleminin başlangıç ve bitiş zamanları ne olmalı ki gelir/gider dengesi sağlansın? vb. gibi sorunlarla ilgilenir.

@kediebesi: "inşaat mühendisi" zaten mesleğin içeriğini tam anlamıyla karşılamıyor. örneğin kızılay'daki trafik ışıklarının hangi sürelerle yeşil ya da kırmızı yanacağı da inşaat mühendisliğinin konusu. "inşaat" kelimesi kafalarda "betondan ev falan yapan adamlar" imajı oluşturuyor biraz.
  • matthias coltrain  (18.02.10 19:19:44) 
matthias cevabın açıklayıcı olmuş ve tabirler işleri aynen kafamdaki şekliyle karşılamış esasen. teşekkürler...

benim kafamda mühendis mühendistir valla, mühendis dedin mi her işten anlaması gerekir çünkü mühendislik bir düşünme sistemidir. geriyanı uzmanlıktır. :) her bir yanım çevrili bunlarla benim. tanıyorum kendilerini yakinen. :)
  • kediebesi  (19.02.10 16:40:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.