[]

Koku Hafizasinin Olmamasi

Her yerde koku soyle onemli, boyle onemli diye anlatiyorlar. Norologlar, psikologlar, vs. hepsi bir agizdan kokularin anilari tetiklediginden bahsediyorlar. Bunun aciklamasini da taa sapiens olmadan onceki atalarimiza baglayip, beynin koku bolumunun ilk gelisen ve en cok kullanilan bolum olmasi seklinde yapiyorlar.

Cevremde de gozlemledigim kadariyla koku gercekten anilari cagiristiriyor. Siktigim parfum eski erkek arkadasini cagristirdigindan aglayan kiz arkadasim da oldu, girdigimiz sokakta aldigi cicek kokusu ile babasinin ona kucukken yaptigi taci hatirlayip mutluluktan ucan da.

Simdi buraya kadar hersey normal, ama bende bu mekanizmanin hic bulunmamasi bana normal gelmiyor. Koku duyum gayet saglikli; hatta kimsenin farketmedigi gaz kokusunu farkedebiliyorun, bir cicegin kokusunu ona yaklasmadan alabiliyorum. Hafiza konusunda da bir sikintim yok; bir kere gectigim bir yeri bir daha unutmuyorum. Birebir ayni sokak olmasina bile gerek yok, yan sokaklarda olsam bile gorsel ipuclariyla nerde oldugumu cozebiliyorum. Mesela hic GPS kullanma ihtiyaci duymuyorum.

Biraz daha detaya girmek icin mecburen kendimi ovmek zorunda kalacagim. Simdiden ozur dilerim. Muhendislik doktorasi sahibiyim, birbirinden tamamen farkli 2 alanda diplomam var, su an yaptigim is iki diplomamin alanindan cok ayri bir alanda, yurtdisinda yasiyorum, vs, vs. Hikayenin ozu, hafiza konusunda da bir sikitim yok; bilakis cok guclu oldugu icin sosyal hayatta sikinti cikardigi oluyor.

Bu kadar altyapinin ardindan nihayet soruma gelecek olursam: Benim sorunum ne?
Yani hem koku duyusu, hem de hafiza ayri ayri gucluyken neden bunlar arasindaki baglanti bende yok? Bu durum, beyinde hangi mineralin eksikligine isaret ediyor? Psikolojik olarak bakildiginda nasil sorunlar yaratiyor olabilir? (Mesela ofke kontrolu problemim bu durumla iliskili olabilir mi?)

Konuyu baglayayim. Her tarafta koku duyusunun nasil hafizayi tetikledigi ile ilgili makaleler varken, aksi durumun incelendigi bir makaleye denk gelemedim. Konuyla ilgili direkt bilgisi olan, ve/veya okumalara, bilimsel makalelere ulasabilecegim anahtar kelimeleri bilen varsa rica etsem bu bilgileri paylasabilir mi?. Tesekkurler.

 
her gün bir koku alıp maziye gömülmüyor ki insan, hayatta 2-3 kez başıma geldiyse gelmiştir. bir yasemin kokusunda 15 yıl önce yaptığın tatili hatırlamak gibi.


  • tukenmez adam  (08.03.18 09:41:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.