[]

Kendimi düzgün ifade edemiyorum

Yakın arkadaşlarım bayağı donanımlı, bilgili olduğumdan bahsederler sağolsunlar hep. :) Ama ben bu donanımlarımı dışarıya aktaramıyorum. Yapıcı cümleler kuramıyorum. Bazen öylece takılıp kalıyorum, saçmalıyorum karşımdaki ile konuşurken. Kendimi düzgün bir şekilde ifade edemiyorum. Çok fazla kitap okumama rağmen bazen basit bir cümle bile kuramıyorum. :( Kendi fikirlerimi sunamıyorum.

Ne yapmalıyım sizce? Bu olumsuz durumumdan nasıl kurtulabilirim? Bir yere kadar diksiyon eğitimi almalıyım belki ama mesela kendi fikirlerimi sunmak için neden güzel cümleler kuramıyorum?


 
Özgüven eksikligi mi var acaba?


  • veritaslibertas  (08.03.18 00:42:59) 
Sanırım var. :(


  • efreet sultan  (08.03.18 00:43:49) 
Ayna karşısında bir konu üzerine kendinizle konuşun. Bir makalede okumuştum.

Ayrıca diksiyon mevcut düşüncelerin, fikirlerin, konuşmaların dışavurumu konusunda yardımcı olur, bu bahsettiğiniz sorun için bi faydası olacağını düşünmüyorum.
  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (08.03.18 00:45:18) 
@kusursuz dost +1

kendi kendine konuş ayna karşısında olmasa da konuş.
  • kljgslsdkjsd  (08.03.18 00:47:18) 
bu bende de var. özellikle şunu fark ettim, karşımdaki beni anlamayacak diye düşündüğüm için basit konuşmaya çalışıyorum ama onu da heyecanlanıp beceremiyorum. anlaşılmama korkusuyla hangi kelimeleri seçeceğime karar veremiyorum örneğin yalnızca mı sadece mi desem derken ağzımdan sadezca gibi bir şey çıkıyor. özgüven eksikliği ve sosyalleşmemeye bağladım ben.


  • who cares wins  (08.03.18 00:51:44) 
Aynı durum bende de var. Herhangi bir konudaki fikrimi yazarak çok iyi ifade ediyorum ama iş konuşmaya gelince çuvallıyorum.

Bendeki bu eksikliği fark edip önerilerde bulunan bir tiyatrocu arkadaşım var. Tavsiyelerini özetle şöyle sıralayabilirim:

1) Acele etme. Herkesin birbirinden söz çalmaya çalıştığı rakı masalarında değilsen insanlar seni bekler. Yavaş konuş, bir sonraki cümleyi düşün. Ara ara muhatabının gözlerine bakıp anlayıp anlamadığını kontrol et.
2) Ağzının içinde konuşma. Kelimeleri, harfleri yuvarlama. Cümleleri yutma. Sesin yüksek tonda değil ama net çıksın. (Bunun için nefes egzersizleri, diyafram vs. çalışmaları var. Google'a bakabilirsin.)
3) Ellerini çok kullanma. Eller, jestler, mimikleri doğru tutarda kullanmak gerekiyormuş. Aksi durumda eller sözlerin önüne geçebiliyormuş.
4) Kitapları sesli oku. Konuşurken uzun cümleler kurmaya yardımcı oluyormuş.
  • amortisman  (08.03.18 01:50:15) 
Çok kitap okuyup düzgün cümle kuramamanı doğru kitapları okumamana bağlıyorum ben. Çeviri kitap değil; Türk yazarları oku. Mesela Sabahattin Ali'nin dili çok güzeldir.


  • sen git ben geliyorum  (08.03.18 01:53:40) 
eğer o konuşma sırasında bilgine güvenip de kendini ifade edemiyosan özgüven değil de hitabetin zayıf bence.

tiyatro kursuna falan gitsen faydası olabilir.
  • yuto  (08.03.18 13:56:44) 
bence panik atak, kaygı bozukluğun var. heyecan yapıyorsun. kendini maneviyata ver. önce bir dinginleş sonra etrafı iyi daha iyi gör, daha iyi dinle. sırf iyi konuşmuş olmak için çabalama. anlamak için çabala. sonra zaten söylemek istediklerin kendiliğinde çıkıyor ağzından. dinginleşmek için de meditasyon ve kitaplarını önerebilirim.


  • for day to break  (08.03.18 14:09:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.