[]

meditasyon

denilen şey gerçek mi, işe yaradığı bilimsel yöntemlerle gözlemlenebilmiş mi?




 
Niye her şeyin bilimsel kanıtını arıyoruz?
Uzun vadeli meditasyon yapıp deneyimlerini -herhangi bir şey satma çabasında olmadan- paylaşanların yorumları gayet iyi bir yol gösterici mesela? Spritiüel konuları kuantum vb şeylerle açıklıyoruz ok ama her şeyi de bilime dayandıramazsınız

  • mor oje  (07.03.18 14:25:20) 
robert wright kitaplarında biiimsele yakın sonuçlar var


  • cedex  (07.03.18 14:34:49) 
sorma amacım da buydu aslında. astroloji, din gibi uydurmaca mı yani birileri para kazanmak, ün kazanmak için mi ortaya çıkarmış yoksa gerçekten stresi azaltan, kişiyi fiziken/ruhen yenileyen bir uygulama mı diye merak etmiştim. teşekkürler.


  • melodica  (07.03.18 15:07:42) 
gerçekten stresi azaltan, kişiyi nispeten rahatlatan bir uygulama olduğu defalarca farklı şekillerde ispatlandı. tabii uçan kaçan spiritüel olaylardan ziyade mindfulness denen durumdan bahsediyorum. nitekim meditasyon dediğimiz şey sadece oturup bir mantra eşliğinde rahatlama seansıyla sınırlı değil. dikkatini vererek puzzle, resim, yürüyüş, koşu, yazmak, hatta yemek yapmak, yaparken sebzeyi keserken sadece ona odaklanmak...vs. şahsen ateistim ama bu yönüyle namaz kılmak da meditasyondur mesela. ya da rahat bir ortamda sadece nefesine odaklanmak olur, düşünceler yine gelir ama geçer, nefesine odaklanırsın tekrar. önce 5 dakika, sonra 10-20 dakika şeklinde bu süreyi uzatırsın... yani birçok yolu var bunun ve bu aktivitelerin spiritüelllikten ziyade psikolojiyle alakası var. modern toplumlarda, insanın biraz kendi başına kalıp zihnini boşaltmaya ihtiyacı vardır.


  • philus  (07.03.18 15:30:26) 
din gibi uydurmaca?? :))
Nasil bi aile yetistirmis seni de daha bisey gormeden bilmeden "din uydurmacasi" falan gibi emin cumleler kuruyorsun?
Her dinin kendi meditasyonu yontemi vardir. Baskasinin da belirttigi gibi namaz kilmak mesela bir tur meditasyondur, oruc tutmak mesela psikolojik ve fiziksel disiplindir ve meditasyona da yardimci olur, tam manasiyla yapildiginda bilincin ust duzeylerini acabilir.
senin kafani cok karistirmislar cocuk o yuzden hicbirseye boyle kesin on yargilarla yaklasma, neyse daha vaktin var kendin fazla harap etmeden deneyerek ogren boyle seyleri.
  • sfist  (07.03.18 23:44:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.