[]

Şirket çalışanı vergi borcu sorusu

Merhaba,

2017 içinde şirketimize ait isim değiştiğinden, vergi dilimimiz sıfırlandı. Sonraki aylarda buna göre sanki Ocak ayından başlamışız gibi vergi ödedik (fazla maaş aldık). Şimdi şirket diyor ki, bu fazla parayı devlete beyanla geri öde. Sizce bunu ödemeli miyim? Devlet bu miktar için peşime düşer mi? Böyle bir bilgim olmadığı için yüksek bir tutar ortaya çıktı. Bu kadar insan vergi kaçırırken şirketimin yaptığı bir işlem yüzünden bu tutarı ödemek zorunda kalmak zor geliyor dostlar.


 
@liberal bilgi için teşekkürler. Şirket zorlamıyor. Ben de beyan etmek istemiyorum (şu anda param da yok zaten) Son durumda gib.gov.tr den takip edip gerekirse ödeme planım var. Sizce mantıklı mı? Birden haciz felan gelmez di mi? :)


  • ned flanders  (06.03.18 18:39:42) 
şirketin nevi değiştiğinden eski şirketten çıkış, yeni şirkete giriş yapılmış. dolayısıyla devreden matrah sıfırlanmış (eskiden sıfırlanmazdı, eski işyerindne yazı götürülürdü, o matrahın üstüne devam ederdi. artık öyle değil).

bunu matrahın sıfırlanmasından çıkarıyorum. ortada sadece isim değişikliği yoki öyle olsa matrah sıfırlanmazdı. sgk ve maliye nezdinde yeni, vergi ve sgk numarası farklı bir işyeri oluşmuş ki çıkış giriş yapmışlar, bu nedenle de matrah sıfırlanmış.

yani aynen bir işyerinden ayrılıp, başka bir yerde işe başlamış gibisiniz.

yukarıdaki 56 sayfalık kılavuzu özetleyeyim. birden fazla işverenden alınan ücretlerde, birinci işverenden sonrakilerden alınan ücretlerin toplamı 30.000 lirayı geçiyorsa elde ettiğiniz ücret gelirinin tamamını beyan etmeniz gerekiyor. eğer geçiyor diyorsanız kılavuzu inceleyip indirimleri de beyan edin.

birinciden sonrakilerin toplamı 30.000 lirayı geçmiyorsa beyan falan yok.

hangisini "birinci işveren" olarak seçmekte serbestsiniz. yani ocak çart aradı 20.000, nisan aralık arası 70.000 kazanmışsanız dyelim ki, 70.000 olana birinci işveren diyip "ikinci işverenden 20.000 aldım" diyebilirsiniz. sıralama yok.

şirket karışmaz. şirketle ilgili bir şey değil çünkü, o size tavsiyede bulunuyor. haciz gelmez. eğer devlet tespit ederse cezalı olarak beyan etmenizi ister zaten. öyle küt diye haciz falan yok yani.
  • kibritsuyu  (06.03.18 18:40:22 ~ 18:41:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.