[]

Elektrik guvenlik sorusu

Gecen hafta bizim evde sayac uzerindeki sigorta bozuldu, kendi kendine atiyordu. Sorunun sayacta oldugundan emin gibiyiz cunku daire icindeki sigortalarin hepsini kapatsak bile actiktan 5 saniye sonra atiyordu sayac uzerindeki.

Bu atan sigorta kacak akim roleli bir sigorta.

neden bilmiyorum apartmanda her sayacta iki sigorta var birinde kacak akim rolesi var digerinde yok.

Neyse elektrikci cagirdik, bu kacak akim roleli bozuk sigortayi rolesiz 40 amper bir sigortayla degistirdi.

Sorularim:

Sayac uzerinde niye iki sigorta var her daire basina (biri düz, biri kacak akim roleli)?

Sayac uzerindeki sigortanin 40 amper olmasi çok mu?

Evde daire içindeki ana sigorta da 40 amper, çok mu? Kacak akim rolesi var bunda.

Elektrikci sayac uzerindeki bozuk kacak akim roleli sigortayi duz sigortayla degistirirken, eski sigortaya giden 3 kablodan birini sayaca geri bagladi. Bunu neden yapmis olabilir?

 
duz sigorta hatti korur, kacak akim koruma rolesi insani korur. birlikte kullanilmasi idealdir.

sigorta degeri hatta ve binaya bagli, 40 amper anormal degil.

tek faz kacak akim rolesinde 2 kablo, 3 fazda 4 kablo olur. 3 kablolu ekipmani ben tam anlamadim.

muhtemelen sayacta kacak akim'in sinir degerinden yuksek bi kacak var, o yuzden atiyordu. ana sigortada da varsa, ev icinde guvendesiniz diyebiliriz.
  • icim urperiyor  (05.03.18 09:48:56) 
kardeşim bunları sorgulayacağına git kaçak akım rolesi al ve rahatla. kaçak akım rolesinin atması iyi bir şeydir.


  • mikahakkinen  (05.03.18 10:45:07) 
Rölenin atması evdeki bir cihazdan dolayı da olur, sık karşılanan bir durumdur.

Sigorta atıyorsa ya bozulmuştur, ya da evdeki bir cihaz yüzünden korumaya geçiyordur.

Ustalarımızın her zamanki tavrıdır bu, bir aleti söktüğünde sistem çalışmaya devam ediyorsa ona göre o alet gereksiz konulmuştur oraya.

Ev içindeki sigorta kutusunda da kaçak akım rölesi varsa sıkıntı olmaz, korkmayın.
  • John Bloor  (05.03.18 11:26:17) 
sigorta ve kaçak akım rölesi ayrı şeyler, sadece tipleri benziyor. kaçak akım röleli sigorta diye bir sigorta tipi yok.

doğrusu hem sigorta hem kaçak akım rölesi olması.

bazılarında yok, taktırmıyorlar. nitekim sizin elektrikçi de takmamış. taktırın. komşulara söyleyin onlar da taktırsın.
  • babilbaligi  (05.03.18 11:36:24) 
1 normalde sayaç üzerinde tek standart sigorta olur, kaçak akım rölesi olmaz. sizde niye öyle bilmiyorum.
2 sigorta değeri kafadan belirlenmez. projesi öyledir.
3 evdeki sigorta değeri de projede yazar kafanıza göre değiştirmeyin
4 kaçak akım rölesi nötr hattını da okur, normal sigorta okumaz. muhtemelen nötr için bir işlem yapmıştır

son olarak evde kaçak akım rölesi varsa sayaç üzerine kaçak akım takmanıza gerek yok. o kaçak akım rölesi sizin tesisatın koşullarında sadece sayaçtaki kaçağı algılar
  • dunyanin dans eden sarki soleyen pisligi  (05.03.18 12:43:38) 
Tesekkurler aydinlatici oldu. O zaman soyle diyebiliriz: Sayacta kacak akim rolesi VE sigorta vardi. Bu kacak akim rolesi ya bozuldu ya da saat ile daire arasinda bir kacak var (cunku dairedeki butun sigortalar kapaliyken bile saatteki role atiyordu actiktan 5 saniye sonra yani daire ici bir kacak sebepli olmasi mumkun degil?), elektrikci bu roleyi sigorta ile degistirdi su anda saatte iki sigorta var. Evdeki sigorta 40 amper (bina yeni bina, dairelerin orijinal sigortasi)) o yuzden saatte 40 amperlik bir sigorta olmasi, sistemde herhangi bir problem vardiysa en azindan onu büyütmüyor. ben boyle anladim...

Edit: simdi tekrar baktim. Evde kacak akim rolesi var, bu ayni zamanda sigorta degildir diyorsunuz. Uzerinde In: 40A yaziyor ama kacak akim korumasi ile alakali bir seydir belki. Odalarin sigortalari, biri 20A, biri 10A, digerleri 16A.
  • robokot  (05.03.18 13:57:53 ~ 14:04:05) 
evde klima şohben varsa 10a 16a sigorta az kalır. aynı anda çamaşır makinesi, şohben, klima çalışırsa kaldıramayıp atabilir. topraklaması olmayan veya olan elektrikli cihazlarda bazen kaçak olabilir. saç kurutma, tost makinesi vb. gibi.


  • mikahakkinen  (05.03.18 17:08:36) 
sagol mika, bu dediklerim ayri sigortalar oda oda. klima, camasir makinesi, bulasik makinesi vs bu sigortalara ayri ayri bagli (oda oda gibi tam haritasini bilmiyorum su an) ve bugune kadar onlar sorun yaratmadi hic. Sadece 4-5 ayda bir evdeki kacak akim rolesi atiyor kendi kendine geri acinca duzeliyor.

dedigim gibi saatteki kacak akim rolesi, evdeki butun sigortalar kapaliyken atiyordu yani bir sorun vardiysa bu saatle ev arasinda olmali? o da durup dururken ne olabilir ki? Bir sabah kalktigimda atmisti (gece atmis olmali) asagi inip actim ve butun gun problem yaratmadi. ama ayni gunun aksamina tamamen gitti, aciyorsun 5 saniye icinde atiyordu.

Ama gercekten bir problem varsa, butun sigortalari kapatip saatten her sey kapali olmasina ragmen elektrik cekimi olup olmadigina bakayim mi (sayac ilerliyor mu falan diye)? kacak akim oyle bir sey mi? yani her sey kapaliyken elektrik cekip fatura sisirme durumu falan olabilir mi? ben daha cok guvenlik amacli (banyoda falan insan guvenligi) diye biliyorum röleyi o yuzden onu attiracak bir sey saati hareket ettirir mi diye dusundum ama konuya hic hakim olmadigimdan bilemedim.
  • robokot  (05.03.18 17:35:07 ~ 17:40:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.