[]

Kafam karışık (değil aslında) (iş hakkında)

geçtiğimiz 2 senemi 24 saate yakın çalışarak geçirdim. normal mesaimin dışında bir çok freelance alıyordum. borçları ödemek için. borçları büyük oranda ödedim ve artık freelancelerle b irlikte mesai işim o kadar yoğunlaştı ki, kafam karman çorman.

neyse, bundan bir süre önce işyerime maaşımın iki katına çıkmasını istediğime dair bir mail attım. açıkçası bu zammın olmayacağına emindim, amacım da "o zaman proje bazlı çalışalım isterseniz" cevabını vermekti. yani artık mesai+freelance değil, sırf freelance çalışmaya karar vermiştim.

bunun üzerine diğer 2 senedir düzenli freelance çalıştığım adama "ben işyerime böyle böyle dedim, büyük ihtimalle onunla olan işim bitti artık" dedim. o da bu sırada yeni ofis falan tutmuştu, bir iki büyük iş alma ihtimali doğmuştu vs. sevindi etti, projeleri beraber yaparız falan dedi. kısaca aslında bir bakıma benim üstümden büyük ümitler besledi.

geçtiğimiz cuma şuanki işyerimden patron aradı. istediğim zammın olmadığını söyledi. ancak istediğim paraya çok yakın başka bir para söyledi.

hikaye buraya kadardı. şimdi kafamda düşündüğüm şeyleri söyleyeyim;

- bu zam bana yeter. şuan kazandığımdan daha az kazanacağım ama daha huzurlu olacağım. freelance iş falan da almayı düşünmüyorum bundan sonra. sabah 9 akşam 6 çalışıcam, yoğunluk dönemleri dışında da bu saatler dışında kendime vakit ayırıcam. yani benim isteğim tamamen bu. artık kafamı yormak, yıpranmak, yorulmak istemiyorum.

- ama freelance yaptığım adam bana çok bel bağladı. onunla şuan elimizde orta ölçekli iki proje var. ikisi de nisan sonuna kadar bitecek. ben o projelerden sonra bir daha çalışmak istemiyorum. ama bunun manevi yıkıcılığı olacak. "abicim bu ne demek ya, sana güvenip bunca işe giriştim. sana güvenip şunu yaptım. beni ortada bırakırsın tchuck. çok kötü duruma sokarsın beni." falan gibi konuşacak. bir bakıma haklı görüyorum.

- ama diğer bakıma bana ne? aramızda sözleşme mi vardı? ben işi bırakacağım dediğimde gelip bana "al sana bu kadar para vereyim sigorta da yaptırayım" mı dedi? hangi özlük hakkımı düşündü sanki? onunla düzenli çalıştığımız için rezil paralara çalışıyorum zaten. en son bir app projesinde bana fiyat sormadan kendi belirlemiş fiyatı, asla yapmayacağım bir paraya app yapıyorum. yani bir bakıma; evet bana bel bağladı. ama beni sömürüyor da.

ben açıkçası salı günü gidip "xx bey valla dün işyerimle görüştüm, bana o size bahsettiğim imkansız zammı yaptıklarını söylediler. benim artık buna rağmen işi bırakmam etik olmaz, ben yeniden o tarafa yoğunlaşıyorum. biz elimizdeki projeleri nisan sonuna kadar verelim bu sırada da sizin ofise yeni birini bakalım ben destek olurum zaten" demeyi düşünüyorum.

ancak 2. maddede yazdığım gibi manevi olarak yıkacak beni. baya da kavga edeceğiz.
ben artık freelance yapsam da onunla yapmak istemiyorum. benim acemlik yıllarımdan yararlanıp hiç adam saatime zam yapmadan devam ediyor ve iş yükünü giderek arttırıyor. senede tatil parası çıkarmak için 1 freelance alırım yani en fazla.

ne diyorsunuz siz?
sizce ayıp mı etmiş oluyorum?

 
freelance yaptığın ve seni sömürdüğüne emin olan adam madem sana çok bel bağlamış yeni yaptığı projelerden hisse versin/verseymiş? ayıp olmaz.
vicdanı bırak, hiçbir işveren seni düşünmez, borcun harcın bittiyse ve ilk maddede söylenen maaş seni kurtarıyorsa devam et.

  • lucky strike  (04.03.18 17:22:50) 
o tip ticaret yapan insanlar çok çabuk başkasını bulup devam ederler boşuna aklını yorma. içeride paran kaldıysa ona göre konuş ama muhtemelen senle ilişkiyi kesecekse sana para takacaktır.


  • kveldulv  (04.03.18 18:31:33) 
ayıp olmaz izah et elindeki işi bitir ama gelecek projelerde seni katmasın freelance iş yaptığın kişi.
bence doğru yol bu.

  • basond  (04.03.18 19:19:04) 
Planınız gayet iyi, ayıp olmaz. Her an her zaman iş bırakma hakkına sahipsiniz. Sonuçta freelance bu demek. Projenin ortasında ve hiçbür bilgiyi devretmeden kaçıp gitmek değil bu. Yeni biriyle de çalışmanın yolunu bulur o kişi.
Tek ve sabit işle, kafanız rahat olacaktır. Hayırlı olsun.

  • red g  (04.03.18 19:19:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.