[]

Gamer (oyuncu) tipi ürünler pazarlama stratejisi mi?

Atıyorum, logitech ve türevleri rgb'li mouse klavye vb cıkarıyor. Mekanik klavye cıkarıyor mesela.

Kendileri çıkarıp kendileri moda haline getiriyor. Bir ileri bir geri, mesela mekanik klavye aslında 1980 1990 larda kullanılan bir klavye türüydü.

Sormak istediğim, gerçekten oyun oynarken bu tip özelliklerin (rgb, mekanik klavye, latency'si düşürülmüş mouse vb) bir artısı var mı?

yoksa feci ütüyorlar mı bizi?

not: bunu g710+ mekanik klavyesi ve g602 wireless oyuncu mouse u olan bir adam soruyor

 
Ben öyle harcore bir oyuncu değilim, şu ana kadar bu ürünlere para da ayırmadım ama yine de naçizane fikrimi söyliyeyim. Mekanik klavye uzun süre oynuyorsanız rahat ettirir. Şuan kullandığım kalvye aşırı iyi bir klavye olmamasına rağmen memlekete gidip babamın bilgisayarını kullanırken bu klavyeyi arıyorum. Tuşların hissiyatı, çıkardığı ses vs vs uzun kullanımda rahatlığa dönüştüğünü düşünüyorum. Mousea gelince modelini hatırlamıyorum ama ROCCAT marka bi mouse kullanan arkadaş vardı, oyundan ziyade dijital çizim vs ile uğraşan bir arkadaş. O mouseun da o parayı hakkettiğini düşünmüştüm.

Gelgelelim wireless mouselar, rgbler, yanar dönerler, Xtreme Gaming Premiumlar falan bence de bi miltar ütüyor son kullanıcıyı.
  • gunhanselas  (04.03.18 14:52:41) 
Aslinda mekanik klavye dedigin gibi eskilerin aleti ama bir ara piyasadan kalkti. Oyun oynarken mekanik klavye tepki suresi bakimindan digerlerinden daha avantajli.

Ne var ki kulaklik sorusunda tam olarak pazarlama harikasi. Adamlar dandik kulakliklari “sanal 7.1” diye 500 liralara satiyorlar ki kesinlikle o parayi hak etmiyor.
  • giovanne  (04.03.18 17:34:28) 
Bu fiyatları hak eden vardır, etmeyen vardır. Genelde bir marka satın alıyorsan, bu markanın kalite kontrolünü, ismini, imajını... aldığın ürününle birlikte alıyorsun.

Eski moda bilgisayarlar çok pahalıya mal oluyordu, fakat dayanıklıydı. Teknoloji de her sene büyük 'atılım' yapmıyordu, görece kısırdı. Yalnız teknolojinin pahalı olmasının en önemli sebebi de sınırlı bir kitleye hitap etmesiydi.

O dönem bilgisayar, telefon vs. eğlenceden ziyade iş için, para kazanmak için bir işletme malı olarak düşünülüyordu. Steve Jobs efendi geldi ve bombayı patlattı: PC kavramını zorladı ve yerleştirdi. Sonra da bu kavramı aştı ve iMac dedi. O döneme kadar bilgisayarla uğraşanlar 'nerd' veya 'uncool' insanlardı : )

Bilgisayar önceleri sadece üretim nesnesiyken zamanla(internetin gelişmesi ve yaygınlaşması, içeriğin artması, evde içerik üretiminin genelleşmesi...) tüketim nesnesine de dönüştü. 90'lardan itibaren Personal Computer kavramı da iyice oturdu. Sonra bilgisayar sahibi olmak 'cool' olmaya başladı. Şimdi artık bu nesnelerin teknik boyutunu anlamayanlar için teknoloji de bir moda ve gösteriş nesnesi halini aldı. Yani artık pembesi var, gümüş rengi var, siyahı var... Eskiden 'en uygun fiyata, en dayanıklı, en fonksiyonel' vardı.

Bir yandan elbette yatırımlar artınca performans da yükseldi fakat firmalar her zaman kârlılığı artırmanın yollarını aradılar. Bu noktada rubber dome, TFT ekran vs. çok popüler oldu. Tüketici tarafına yönelik performansı pek yüksek olmayan, çoğu ergonomik bile olmayan fakat çok ucuza üretilip iyi kâr bırakan cihazlar yaptılar. Bu noktada Apple'dan başka kimse fiyat yükseltmek için yarışmadı. Apple da fiyatları artırdı fakat oyun kısmıyla ilgilenmedi çünkü profesyonellere hitap etmek istiyordu.

2000'lerden itibaren olan oldu her yer 'ucuz'(eskiye göre) bilgisayarlarla doldu. Yalnız gerçek 'nerd' kitle hiçbir zaman bu tarz 'ucuz' bilgisayarlardan tatmin olmadı. 1980'lerden kalma bilgisayarların hissini aradılar. Kimi kendi mekanik parçalarını aldı custom klavye yaptı, kimi eski klavyeyi aldı yeni bilgisayara bağlamanın yolunu buldu, kimi eski bilgisayarla takılmaya devam etti...

Bu mekanik switchlere ilginin zamanla artmasıyla aslında switchler de eskiye göre oldukça ucuzladı, fakat asla rubber dome gibi bir klavye 3-4 dolar olamadı. O yüzden iyi kalite ve gerçek mekanik switchleri olan klavyeler ucuz değiller.

Dahası markalar bu ilgiyi fark eder etmez bu switchleri alıp kendi tasarımlarını satmaya başladılar, bir kısım yeni (çin malı) switch markaları dahi çıktı.

1- Şu nokta oyunların geleceği VR'da görünüyor. O anlamda klavye ve mouse oyunları kötümser bir tahminle 2020'de eskimiş olacak.
2- Bir şeyin paketinde 'gamer' kelimesi geçiyorsa o şey bu teknolojilerden anlamayanlara yönelik imal edilmiştir.
3- Bu tarz ürünler dizayn edilirken başta performans gözetildiğinden aslında 'competitive' oyuncular için bir anlam ifade ediyorlar. Senin benim için fark etmez. Mesela zaten internet bağlantısının hızı düşük adam için bir anlamı yok.
4- Logitech vs. firmalar da eğer mesela 'Cherry MX' switch kullanıyorlarsa bunu kendileri imal etmedikleri için aslında bize daha da pahalıya satmak zorunda kalıyorlar.

Özetle: İş klavye mouse'a gelene kadar bir çok başka değişkeni gözetmek gerekiyor.

Benim teknolojiye yaklaşımım: 'nerd' değilsen normal insanlar için(gamer, rapçi, hipster... vb. akımlardan arındırılmış sade versiyonlar) yapılmış olanı almak. Yani işte mesela iPad. Ne ram derdi var, ne upgrade derdi var... Bozulana kadar özenle kullan. Bozulunca yenisini al.

Mesela klavye için en ucuz kablolu microsoft klavye - mouse seti. Şöyle bir şey: overclock.co.uk/product/Microsoft-Wired-Desktop-600-USB-Keyboard-Mouse-Set_27287.html
  • idexo  (04.03.18 18:36:43 ~ 18:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.