[]

aptallar için kedi sahiplenmeye giriş 101

selamlar,
2 aydır canım kedi sahiplenmek istiyor ama hiçbir tecrübem yok bu konuda (ve sorabileceğim birisi de). hatta çocukluk döneminde bir bekçi köpeği ile yaşadığım tatsız bir travmadan sonra hayvanlara ilgi duymadım. şu an istiyorum, canım kedi çekiyor. bakabilirim. ama size sorularım var.

1-nerden sahipleniyoruz kediyi? bazı kedi sahipleri sokaktan almış mesela kedisini, bunu nasıl yaptılar? sokaktaki kediyi böyle enseden tutup evin içine mi aldılar yoksa kediler mi peşlerine takılıp eve kadar geldi?

2-sokakta yaşayan hayvan alırsak nasıl davranmalıyız? önce eve alıp sonra mı veterinere gitmeliyiz yoksa tam tersi mi? sosyal medyada sahiplendirme ilanlarından mı ilerleyeyim veya? tecrübesiz biri için hangisi makul?

3-tecrübesiz biri için yavru kedi sahiplenmek mi mantıklı yoksa 1-2 yaşında olsa daha mı iyi?

4-tecrübesiz biri için erkek kedi mi dişi kedi mi? (farkettiğinden değil de hani huyları suyları değişir mi cinsiyete göre? sağlıklı olsun da.) bu soru aslında tür için de geçerli. kedinin siyah olması beyaz olması tekir olması iran olması tecrübesiz sahiplenen için fark ediyor mu?

5-sahiplendiğimiz kedi için (daha önce aşıları yoksa mesela) ilk veterinere götürdüğümüzde maliyet tahminen ne kadar olur?

6-eve alınacak ilk kum, su, mama, kaplar gibi ana materyallerin maliyeti ne olur?

7-kısırlaştıracağımızı da varsayarsak kedinin 1 senelik ortalama gideri ne olur?

8-sahiplendiğimiz kedinin bizi beğenmeme ihtimali var mı? yani gitmek ister mi evden? alışma süresi ne kadar maksimum? gitmek isterse nasıl belli eder?

9-ben çalışıyorum ve bazen eve geç geliyorum. yani tüm gün evde sıkılır mı? bu bir dezavantaj mıdır?

çok çok teşekkürler cevaplarınız için şimdiden.

 
On not: kediyi tam anlami ile sahiplenmedim. Bahcemde baktim uzunca muddet.

1) ensesinden tutup getirdigim de, oldu cevredeki insanlarin kucagima biraktigi da, kendisi pesime takilan da. Annesinin altindan almayin kafi.

2) once aldim sonra ust komsu veterinere goturdu. Bence pasa keyfiniz bilir. Internetteki ilanlardan nedense hoslanmiyorum. Siz bilirsiniz.

3) valla tecrubesiz diyorsunuz da at beslemiyorsunuz o kadar da zor degil. Yetiskin size alismayabilir. Ama yavrunun da size alismamasi olasi. Bence ilk etkilesim onemli. Ikiniz de birbirinizden hoslaniyorsaniz yasin ne onemi var.

4) kopek icin ilk kopek disi olmali derdim de kedide bilemedim. En iyi anlastigim kediler disiydi.

5) hicbir fikrim yok. Hic kedi icin veterinere gitmedim.

6) ucuz seyler ya gozunuzu korkutacak bir masraf degil. Simdi tam bilmiyorum hepsiburada'dan bakabilirsiniz aslinda.

7) hic kisirlastirmadim.

8) sizi begenmeyebilir. Sizi bir mendil gibi kullanip bi kenara atabilir. Sizi otel gibi kullananilir. Kedinin pasa gonlune kalmis. Bu konuda sizin bi insiyatifiniz yok. Gitme isterse gider.

9) kimisi sikilir kimisi sikilmaz. Ama gene de cok uzun saatler degilse sorun olmaz. Tv radyo acik birakabilirsiniz.
  • allah yazdiysa bozsun  (04.03.18 00:54:01) 
Yeterli açıklamalar göremedim cevaplarda. Eğer soruların cevaplanmadıysa halâ, belki yardımcı olur yazacaklarım. Şunu da yazmalıyım: "Canım kedi sahiplenmek istedi" diye kedi sahiplenilmez. Durumunu, koşullarını bir kedi için ayarlarsın ve sonra kedi sahiplenirsin. "Hadi çocuğumuz olsun" diye hiçbir hazırlık yapmadan çocuk yapmaya çalışmaya benzemiş bu. Gene de hevesinin iyi niyetli olduğunu düşündüğüm için cevap yazmak istedim sana.

1- Ben zorunda kaldım ilkini sahiplenmeye. İkinci de, geçici bir süreliğine evde barındırmak zorunda kaldığım erkek kediyle evdeki dişinin çiftleşmesinden doğan ve sahiplendiremediğim tek yavruydu. İkisi de zorunluluktu benim açımdan. Barınaklardan sahiplenmeni öneririm. Sokaklardan alınan yavru kedilerin büyük kısmı daha sütten kesilmiş olmadığı için sonradan büyük bağışıklık sorunları çıkabilir. Ayrıca annesi yanında olan yavru bir kediyi sahiplenmeyi doğru bulmuyorum.

2- Sokaktaki kediyi sahipleneceksen, önce n'olur annesi var mı diye sor soruştur. Ardından ilk işin en yakın veterinere gitmek olsun. İlk aşılarını vakit kaybetmeden yaptır. Sahiplendirme ilanlarını da tercih edebilirsin ama benim gibi seçici ilan sahiplerine denk gelirsen, ağzına sıçmaktan beter edebilirler seni. İlanlara güvenmeyen de varmış, okudum. Sahiplenme ilanı verenlerin hepsinin iyi niyetli olmadığına katılabilirim ama ilanla kedi sahiplenmenin güvenli olmadığına katılmam. 7 kedi sahiplendirdim böyle.

3- Yavru olursa bile en az 3 aylık olmalı. 2 aylıkken sütten kesilecek, biraz da sokakta hayatta kalma içgüdüleri gelişse, tamamdır. Biraz daha büyük kedi eve daha kısa sürede alışabilir ama sana daha geç alışır. Yavru kedide ise durum tam tersi olabilir. Türkiye şartlarında eve alınmış kediler 10 yaşını rahatça görüyor genelde, herhangi büyük bir sağlık sorunları olmazsa. Buna göre düşünebilirsin.

4- Hem erkeği hem de dişisi var bende. Kesinlikle dişi sahiplenmeni öneririm. Kısırlaştırılması daha fazla risk taşısa da, kızışma döneminde evinde heyecanlı heyecanlı dolanıp her yere işeyen bir erkek kedi fikrini hoş bulmayacaksındır =) Huyları değişmez ama her kedi farklı karaktere sahiptir. Bir de, uzun tüylü kedi sahiplenmemeni öneririm (Evet, bendekilerin ikisi de uzun tüylü). Hem temizlik daha zor oluyor hem de onlara ayırmak zorunda olduğun günlük süre çok daha fazla oluyor.

5- İlk aşıları çok pahalı değildi hatırladığım kadarıyla. Sonrakiler daha pahalı oluyor. Şurada bu yılın fiyatları var: www.vetbilgi.com . Bu fiyatlar civarında olacaktır. Karma, lösemi, kuduz (ve yavruysa Fiv) aşıları şart ama uzun vadeye yayabilirsin. Önce karma olur, biraz geçer kuduz olur gibi. İç dış parazit aşılarını ise belli aralıklarla tekrar etmen gerekecek. Diğer aşılar tek seferlik.

6- Deli gibi artmış kum kabı fiyatları ya. 200 liraya kum kabı mı olur arkadaş? Ben 5-6 yıl önce aldığımda 30 lira ödemiştim. Hiçbir şey bu kadar zamlanamaz. Sonuçta plastik kap alıyorsun. Kaba 50 de, kuma (o da zamlandı yeni) 25 de, suyun maliyeti yok, kendi içtiğin damacanayı paylaşacaksın, kapları da başlarda plastik saklama kaplarını kullanarak halledersin. Mamayı da önce temizmama'dan söylersin. Biraz büyümeye başlayınca da kaliteli olanlara dönersin.

7- Kısırlaştırma ücretleri çok değişken. 1000 liraya kısırlaştıranı varmış İstanbul'da. Bundan birkaç yıl önce ben 75 liraya yaptırmıştım benimkileri. En fazla vereceğin para 200 lira civarı olsun bence. Kısır kediler için olan mamalar oldukça pahalı. Kilosunu 5-10 liraya aldığın mamayı sokaktakilere verip kilosu 30 lira civarında olan "sterilized" mamalara geçeceksin. Kedinin boğazına ve gramaj kontrolüne göre de yıllık ne kadara mal olacğaını görürsün. Benimkileri zor durduruyorum ben. Günlük kedi başı 100 gram civarında dolanıyorsan kısmen iyi. Ben bundan daha azını veremiyorum, eve geldiğimde beni yemeye çalışıyorlar =) Normal ölçü kedinin yaşına ve kilosuna göre belirlenir. Veterinerin de yardımcı olur sana zaten.

8- Kedilerde insan beğenip beğenmeme gibi bir durum yok. Onun için sen "büyük kedi"sin. Öyle görecek seni. Üzerine koku bırakmaya çalışacak (Sen bunu kendisini sevdirmeye çalışıyor gibi algılayacaksın), miyavlamasını sadece sen duy diye yapacak (Kediler kendi aralarında miyavlayarak iletişim kurmazlar). Böyle böyle gırla ayrıntı öğrendiğinde kediyi bir hayvan olarak değil, çocuğun gibi göreceksin. Gitmeye çalışmaz, eğer sokak kedisi sahiplenmediysen. 1 aya yakın bir sürede alışırsınız birbirinize. Yaşına da bağlı tabii. O gitmeye çalışırsa, zaten senin anlamanı değil, hata yapmanı kollar (Kapıyı, pencereyi dikkatsizce açman gibi).

9- Ben de günün büyük kısmında evde değilim. Kediler her ne kadar sosyal hayvan olsalar ve uzun süre yalnız kaldıklarında depresyon belirtiler gösterseler bile, birkaç gün yalnız kalmaları büyük sorun teşkil etmez. Tabii ki bu birkaç günü alışkanlık haline getirmemen gerek. Ben şehirden çıkamıyorum uzun süredir onları birilerine emanet edemediğim için mesela. Kediler sıkılmaz ama sen eve geldiğinde "Neredeydin bütün gün?" bakışı atarlar =) Trip de atar sana biraz ama çabuk unutur.

Artık çocuk sahibi olacağının bilinciyle kedi sahiplenmeni öneririm. Yoksa sen de bir hevesle kedi sahiplenmiş ama kendini yeterince tanımadığı için çocuğunu sokağa atmış insancıklardan biri haline kolayca dönüşebilirsin. Sorun olursa sormaya devam et. İlla ki yardımcı olmak isteyen çıkar sana burada.
  • lake of the hell  (09.03.18 18:38:37) 
bir çok kişi cevaplamış ama ben de dayanamadım yazıyorum. ççünkü çok güzel sorular sormuşsunuz.

1 - abi barınaktan alabilirsiniz. veya ilanları takip edin.

2 - hiç farketmez bence. ama önce eve alsanız bile bir an önce veterinere götürün derim. bir de veterineri çok iyi seçin. googlelayın filan araştırın, arkadaşlarınıza sorun, iyi veterineri bulun.

3 - yavru kedi sizin yanınızda büyüyünce aranızda inanılmaz bir bağ oluşacak. tabi büyük kedide de oluşur ama onun ebeveyni siz olacaksınız. benim kedilerim yavruyken kardeşimdeydi. hala ne zaman kardeşim eve gelse çok seviniyorlar.

4 - cins kedilerin genelde genetik hastalıkları oluyor. tekirler ise genel olarak daha sağlıklı ve güçlü kedilerdir. bildiğim kadarıyla tüm safkan kediler çok sağlıklı oluyor. erkek kediler birazcık daha yavaş gelişirler ama geliştiklerinde daha iri olurlar. ayrıca kısırlaştırışlmazlarsa sağa sola püskürtmeye başlarlar. ama kısırlaştırması daha kolaydır. dişi kedilerin güzel bir özelliği de diğer dişi kedilerle daha iyi anlaşmaları ve biraz daha uslu olmaları. ama kısırlaştırılmaları daha eziyetli.

5 - en fazla 100 tl. aşı vs.

6 - en fazla 200-250 tl. mamayı çok aldığınızı varsayıyorum.

7 - 2 kedim var, otomatik tuvaleti saymazsam 1200-1300 tlyi bulmamıştır. belediyede kısırlaştırdım. ki ben kedilerime çok oyuncak moyuncak alırım.

8 - yok. evde sevgi görüyorsa gitmek istemesi imkansıza yakın gibi. en fazla kızışır sevişmek ister. 2-3 güne hemen alışır. benimkiler 5 saatte alıştılar.

9 - tek kediyse evet sıkılır. iki kediyse sıkılmaz. ve emin olun iki kedi tek kediden çok çok daha iyidir.
  • beyteper canavari  (16.03.18 18:11:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.