[]

Metro şoförüne fazladan para vermeli miyim?

Merhabalar.

Bugün bir şehirlerarası seyahat gerçekleştirdim. Normalde her zaman Kamilkoç ile giderim ama bulunduğum günde hiç boşta Kamilkoç ya da başka firma kalmadığı için, el mecbur Metro ile gitmek zorunda kaldım.

Otobüslerde 30 kg bagaj sınırı var, fazlası alınmıyor normalde ama bunu sallayan yok. Bakınız mesela birkaç hafta önce bizzat otolarda yandaki otobüsten kendi çektiğim bir fotoğrafı koyayım:
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
Evet bu bir yarış motosikleti. Eminim ki 30 kg’dan az değildir.

Her neyse, buna rağmen yine de dikkatli davranırım. Laf etmeye kalkan olursa mahal vermeyeyim diye.
3 tane bavulla gittim otobüse. Üçü toplamı 30 kg etmeyebilir dahi, veya edebilir de emin konuşmayayım şu an. Ama hafiflerdi. Daha önce Kamilkoç ile 4 tane, 2’si epey ağır bavulla gitmiştim. Kimse bir şey dememişti. Tabii demek isteseler diyebilirlerdi o ayrı.

Lafı fazla uzattım, geleyim konuya;
Kaptan dedi ki “Ben seni almam”... Dedim “Niye?”
“Çok bavulun var bana kızarlar, bagajı çok doldurursam maaşımdan keserler.” (Ne alaka?)
Ben ne yapacağımı bilemediğimi söyledim. “Git bilet iadesi al” dedi.
“Siz de gelin benimle, yoksa otobüsü kaçırıp da iade istemediğimi nereden bilecekler, birlikte resepsiyona gidelim, siz söyleyin biletimi iptal etsinler.” dedim.

Başını kaşıdı. Sağa sola bakındı.
“Bu bavullara normalde çok ek ücret kesmem gerek. 500 lira.” dedi.
Ben “Ney?” moduna girdim. “Bak şu kabloyu görüyor musun?” dedi, bagajda tahminen 20 metre uzunluğunda ve halka şeklinde sarılmış 5 adet kabloyu gösterdi. Fakat bunlar, kapladıkları yer anlamında bir bavulun yarısı kadar ancak yer kaplıyordu. Sahibi onu bir bavula koysaydı sorun olmazdı diye düşünüyorum.
“Bunu da almam normalde” dedi. “Neden?” dedim. “Sayı olarak fazlalar çünkü, senin bavulların da öyle. Hafif olsa da sayıya bakarım ben.” dedi. Cebinden 100₺ çıkardı. “Kabloların sahibinden de ödeme aldım bak” dedi.

“Ama geçen yarış motoru bile koyduklarını gördüm. En az 8 bavulluk yer kaplıyordu ve çok daha ağırdı eminim.” dedim.
“Sayı diyorum sana” diye bağırdı. “Motor 1 adet eşya. Seninkiler 3 adet. Bu kablolar da 5 adet. Sayı mühim sayı” dedi.

Tekrardan 500 lira istedi

Ben de öğrenci olduğumu söyledim. Korktum.
“Sana 250 olsun bak öğrenciymişsin” dedi. Biraz daha konuşurken “Hadi 200 son” dedi.

Ama yanımda o kadar bile yoktu. İnanın sadece 70 vardı.
“Aç cüzdanını” dedi. Açtım. 70’i gördü kendisi de.

“Alamam firmamız kurallarına aykırı. Git bilet iadeni al. Ben yanında da gelemem.” dedi.

Ben de “O halde adınıza yazılı kağıt verin ya da telefon açın, siz söyleyin iptali, ben gidersem ne bilsinler benim geç kalıp, sonra da ‘kaptan beni almadı’ diyerek yalan söylemediğimi?” dedim.

Durdu. Başını kaşıdı.

“Seni karşılayacak ve senin için ödeme yapacak annen baban var mı?” dedi. “İneceğim ilde değiller, kimse karşılamayacak” dedim. Cidden de öyleydi.

70’i aldı. “Telefon numaranı ver” dedi. Numaramı verdim. Aradı, çaldı telefonum. “İyi” dedi. “Bana mertçe söz ver, daha sonra 130 lirayı Otogara getireceksin. Beni arayacaksın. Ben seni yönlendiricem, parayı bi abiye bırakacaksın, ben ondan alıcam. Vermezsen benim maaşımdan kesecekler o 130 lirayı. Benim kul hakkıma girmiş olacaksın.” dedi.

Ben o esnada biletimin yanması ve daha kötüsü ortada dımdızlak kalmaktan korktuğum için söz verdim.

Şimdi sorum şu,
Ben bu parayı gidip vermesem ne olur? Metro firması bana yaptırım uygulayabilir mi? Şoförün maaşından kesinti yapılır mı? Metro seferlerinden bundan sonra ban yiyebilir miyim? Adam beni ararsa ne yapacağım?
Cidden ne olacak bilemez durumdayım. Gerçekten hiç anlamadığım meseleler bunlar.
Sizlere sormak istedim efendim.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

 
Seni yemiş şoför. 20 liradan fazla verme


  • westblack  (03.03.18 15:54:42) 
Hic bisey olmaz. 70’i bile vermeseydin keske. Bi sey yapamaz. Keklemis seni almis parani.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (03.03.18 15:55:22) 
ağır yemişler seni. "tamam parayı vereyim ama faturasını isterim" desen ya da "dur bakalım sizin şirketi arayayım neymiş bu işin tarifesi" desen geri vites yapardı.


  • alperz  (03.03.18 15:59:52) 
maasimdan kesecekler diye vicdanina oynamis. arayip para isterse fis/fatura keseceksen parayi veririm de.

edit: ilk 500 istediginde de fis verip vermeyecegini sorsaydin uzatmazdi bu kadar.
  • pilav  (03.03.18 16:00:06 ~ 16:00:46) 
Aç cüzdanını ne demek ya. Haraç keser gibi. Adam sana mülteci muamelesi yapmış. Verme. Bir şey olmaz.


  • dissendium  (03.03.18 16:04:43) 
@westblack
@eksi sozlukte eksiyen adam
@alperz
@pilav
@acemi
@dissendium

Gerçekten beni çok rahatlattınız. Gerçekten.
Metro şoförü olur da ararsa diye, telefonumdan numarasını engelledim. Korkutmuştu beni çok. Bir de vicdanıma da vurmuştu “benden kesecekler yoksa” diyerek. Şu anda rahatladım.

Bundan sonra bu konuda daha dikkatli olacağım. Belki 70 liram gitti ama en azından ders almış oldum bu konuda. Yardımlarınız için sizlere gerçekten çok çok teşekkür ederim!
  • eksi was here  (03.03.18 16:05:07) 
Oha oha yuh.
-Adam 500 liradan kapıyı açıp 300 200 iniyor ki havaalanında 500 lira vermezsin fazladan bavula.
-Seninle gişeye gelmeyi reddediyor parayı cukkalamak için.
- Karşılığında makbuz falan almıyorsun tamamen kayıt dışı.
- Resmen pazarlık yapıyor pazarcı gibi.
- Cüzdanını aç diyor açıyorsun.
- Anan baban alıcak mı söyle diyor söylüyorsun.
- Söz verdirtiyor sana ve gelip şirkete değil, söyleyeceğim abiye bırakacaksın diyor.
Sorunun cevabı çok belli değil mi???
  • cokponcik  (03.03.18 16:06:58) 
hemen metro turizmi arayıp o adamı şikayet edin. ne demek cüzdanını aç ? elin metro şöförü cüzdanını aç diyor, siz de açıp gösteriyor musunuz ?

direk arayıp şikayet edin, o 70 tl yi de alırsınız firmadan
  • habula  (03.03.18 16:11:25) 
ayrıl coco. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim ''cool story bro''

Güldük eğlendik ama yine de ihtimaller dahilinde diye olaya gerçekse ? diye cevap vereyim.


Öncelikle, bu gözler bagaja vitrin takımı konulduğunu gördü(biz koyduk) benim sol vitrini taşımışlığım var. Ve yine otogarda görmüşsünüzdür, özellikle doğu araçlarında çuvallar-bidonlar zibilyon kadar eşya vardır. Yani otobüslerde o kuralı kimse sallamıyordur, lakin bu sallanmaması öyle olması gerekliliğini de göstermez tabiki. Cinsin birisi çıkıp bu şekilde yaklaşabilir.

Burada verdiğiniz refleks çok önemli, bu gibi insana dayalı sistemlerde(!) ''efendi adamı öperler'' çirkef adam ''hara-hura'' bağırıp çağıran ise ''lan şu bi' defolup gitse'' diye gözüne bakıldığından işlem yapılmadan yoluna devam eder.(mete ile acımasız gerçekler) özellikle de kurumsal yaklaşıma sahip olmayan firmalarda.

bunun tersi de mümkündür, misal belediyede bir işiniz olsun(ya da herhangi bir devlet dairesinde) siz haklı olsanız dahi memurun gözü keserse sizin dosyayı sümenin altında 5 yıla kadar tutabilir-siz bile varlığını unutursunuz. Hatta sizinle öyle özgüvenli konuşurki ''hakkaten adam da haklı'' diyebilirsiniz.


Yani; olay nerede nasıl refleks göstereceğini bilebilmekte, ikinci örnekte memurun gönlünü etmek önemliyken(çünkü şikayet sistemleri 1.örnektekine oranla kötü çalışır) 1.örnek de ise yaygarayı koparmanız insanların üzerine yürümeniz ''gardaş sen hayırdır'' demeniz gerekiyor.

Bu yaklaşımların 2si de doğru olmayabilir ancak, gerçek. İşbu yüzden şöförün maaşından kesilir mi kesilmez mi v.s diye düşünmeye gerek yok. Bakarsın otobüs kantara mı giriyormuş ya da birisi senin valizlerini mi sayıyormuş diye; eğer böyle bir sistemleri varsa ve kg değil de adet önemliyse sorarsın metronun iletişim kısmına bu adam dersin bana iyilik(!) -bunları yazarken hep gülmem geliyor- bana dersin iyilik dersin yaptı dersin, adamın maaşından kesmeyin ben ücreti ödeyeceğim dersin :)))

Ama şunu da ekle lütfen; adam de cebinden ödediği için, sağolsun ben de adama ödeyeceğim çok da ayıp oldu adama de, ne kadar iyi insanları işe almışsınız filan de. Öv adamı böyle, bayramda seyranda şeker çikolata al(bu kısımda çok ciddiyim eğer cebinden verdiyse, devlet nişanı ile ödüllendirmek gerekiyor, numarasını bize ver biz de bayramda seyranda arayalım arada halini hatrını soralım, ''abi bi' ihtiyacın var mı ?'' diyelim, çünkü bu devirde böyle insan bulduğunda sıkı sıkı sarılacaksın bırakmayacaksın)

Sen bi' bak, bizi haberdar edersin. O iş sende.
  • mete kudur  (03.03.18 16:14:57) 
yav kusura bakma da hiç mi sosyal hayat tecrüben yok? müşteriz hizmetlerini arayıp sorsaydın ya da adamdan fiş vs isteseydin? 500 lira nedir ya kargo ile göndersen daha ucuz. aç cüzdanı göster diyen adama cüzdanı açmak ve içindeki tüm parayı vermek nedir? gerçekten bu yaşa kadar hiç mi bişey öğrenemediniz hayattan?


  • elorelia  (03.03.18 16:15:07) 
Yemin ederim keşke cebinde 500 lira olsaymışta elinden alsaymış dedirttin. Yaş kaç ya? 7-8 yaşında mısın?

Ara metro turizmi şikayet et plakayı vs almışsındır umarım yoksa acilen bi emar falan çektir.
  • England  (03.03.18 16:22:09) 
@mete kudur'un cool story bro gözlemine +1 diyorum ben


  • burya  (03.03.18 16:25:36) 
Mevzu agirlik degil sayiysa bir koltuk daha alirdiniz boylece bagaj hakkiniz iki katina cikardi. Tek yon bilet 60liradan fazla degildir heralde. Yukarda denildigi gibi arayip sikayetci olun.


  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (03.03.18 16:39:18) 
cool story bro +1


  • gezegen olan pluton  (03.03.18 16:40:14) 
@mete kudur
@burya
Lütfen efendim, herkesi kendiniz gibi tecrübe görmüş insanlar olarak görmeyin. Neden yalan söyleyeyim durduk yere? Yaşadığım olayı anlattım, artık ben de tecrübe kazandım bu konuda. Hatta müşteri hizmetlerini arayıp, önerildiği gibi “Şoförün maaşından kesmeyin lütfen o parayı” demeyi bile düşünüyorum birazdan. Ayrıntıyı sorarsa da anlatırım diye.
  • eksi was here  (03.03.18 16:40:42) 
pazarlığı baştan muavinle yapacaktın. ne maaşınsan kesilir ne de şirketin böyle bir durumla işi olur. anadoluda her gün bin defa yaşanan olay bu. otobüsün zaten amacı o.

para falan da verme, ararsa da makbuz karşılığı kalan parayı ödeyeceğini. hatta müşteri hizmetlerini bu konuda aradığını falan söyle. bi daha seni aramaz zaten.
  • orpheus  (03.03.18 16:51:31 ~ 16:53:39) 
Merhabalar,

Az evvel Metro müşteri hizmetlerini aradım. Şoförün maaşından kesmemelerini ve en kısa sürede kalan 130 lirayı ödeyeceğimi söyledim. Benden bilet bilgilerini, ismimi, şoförün telefon numarasını aldı. Telefonda bekleteceğini söyleyip 5 dakika müzik dinletti.

Ardından hiçbir yere para ödemesi yapmamamı, konunun incelenip tarafıma dönüş yapılacağını ve sadece telefon beklememi söylediler.

Ben de öyle yapayım madem.
  • eksi was here  (03.03.18 16:57:56) 
bu saflıkla 70 lira gene fena değil, daha kötüsü de olabilirdi.


  • Jimmy McNulty  (03.03.18 17:02:44) 
bence sen yine de git adama 130 lira ver ya.

@açıkçası ben de shedracon gibi uzun soluklu bi troll hareketi içinde olduğumuzu düşünmeye başladım.
  • elorelia  (03.03.18 17:21:14 ~ 17:29:07) 
Sen geçende ruh hastası kız arkadaşının evinde 2 hafta gizlice kalan kişi değil misin? COOL STORY BRO. Sanırım creative writing özelliklerini geliştirmeye çalışıyorsun bunları yazarak ama olmuyor.


  • i was made for you  (03.03.18 17:22:57 ~ 17:23:26) 
@i was made for you
Ne demeye çalışıyorsun? Gel özele. Sana sefer numarasını vereyim. Ara metro müşteri hizmetlerini kendin sor, az evvel böyle biri sizi arayıp şoföre 70 lira verdiğini söyledi mi diye.
Ya da o bahsettiğim olayda vereyim yurt müdürünün numarasını kendin sor.

Başınıza gelmeyen her şeye “cüül stüry brü” demekten vazgeçer misiniz?

Ciddiyim merak ettiğin ne varsa vereyim özelden.
  • eksi was here  (03.03.18 17:39:22) 
@elorelia
Üstte söylediklerim sizin için de geçerli.

  • eksi was here  (03.03.18 17:39:45) 
2 gündür söylediğim her şey neden “cool story bro” oluyor anlayamıyorum. Böyle diyenler, siz Norveç’te yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz, böyle rüşvet isteyen şoför olamaz mı Türkiye’de? Hemen cool story etiketini yapıştırıyorsunuz.

Yüzbinlerce lira dolandırılan insanlar var. Bu konuda binlerce, onbinlerce haber var. Hepsi “cool story bro” mu? Herkes siz gibi zeki mi? Benim epi topu 70 lira kaybetmem “cool story” mi oluyor?

Çok ciddiyim, benim yalan söylediğimi ima edecek olanlar, özelden gelsin durumun ayrıntılarını alsınlar, ne istiyorlarsa.
Hiç onaylamıyorum bu her şeye “cool story” yazan arkadaşları. Yapmayın lütfen.
  • eksi was here  (03.03.18 17:49:19) 
Hadi en başta bir yanlış yaptın sonra niye arayıp şoförün maaşından kesmeyin ödeyeceğim diyorsun? Para vermeye dünden razı gibisin ver kurtul madem yoksa da burada söylenenleri dinle ve para vermeyip adamı şikayet et.


  • bayc  (03.03.18 18:39:13) 
şu şoförün norveçlisini gördü bu gözler,
500 ne cidden? kamyon mu kaldırıyorsun o ne ya

  • dedim dedim de kime dedim  (03.03.18 18:39:58) 
okudukça şok oldum. nası inandın bu kadar şeye anlam veremedim. 500 tl nedir abi. firma nerden biliyo ne kadar yük aldığını da şoförden para kesicek. böyle bir uygulama yok. yükün çok olursa şoföre 3-5 bişiler atarsın gönlü hoş olur. o parayı da zaten cebe atarlar. firmanın bi kazancı olmaz.

bence metro'ya sosyal medyadan, kurumsal maillerinden filan mail at. durumu anlat. sana iletilen sürücü numarasını da paylaş mailinde. benden hala 130 tl beklediğini söylüyor vs de. sefer numaranı tarihini yaz. sürücü ismini bulsunlar. çok bi şey değişmez ama sosyal medyanın gücü büyük, belki o şerefsiz şoförü işten kovarlar.
  • spirit crusher  (03.03.18 19:07:12) 
@bayc
Ben de tam olarak dediğinizi yapıp, yorumları dinlediğim için öyle yaptım efendim.
Üstte “doğrudan şikayet etmeyeceksen bile üstü kapalı şikayet et, arayıp maaşından kesmeyin de, gerisini hakederler” diye öneriyorlardı.
Ben de cidden maaşı kesilmesin diye aramadım elbette, önerilere kulak vererek aradım.
Zaten direkt kayıt oluşturup işlem başlattılar.
  • eksi was here  (03.03.18 20:03:30) 
Cool story bro.

3 tane bavul zor olur, mantiksiz
Git bi tane bavul al, onla dolas.
  • kuehles blondes  (03.03.18 20:13:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.