[]

24-48 saatlik oruçlar vücuda iyi mi geliyor?

Sadece şekersiz sıvı (çay, kahve, su, ayran, kefir) alımı yapılırsa hücrelerin kendini toparladığı, vücuda yiyecek bir şey girmeyince sistemin kendini onardığı ve yenilediğine dair çokça yazılar çıkmaya başladı.

Yapan var mı, doğru mu, tavsiye edilir mi? Dün mesela 24 saat yiyecek bir şey yemedim, sabah kalktığımda biraz daha rahat hissetim, şimdi de 36 saatlik bir şey deniyorum, bakalım ne olacak?

edit: araba-benzin benzetmesi doğru değil zaten vücuttaki yağlar en az 1 ay yetiyor hiçbir şey yemeseniz bile, yani yakıt bolca var.

 
arabaya benzin koymayınca çok daha iyi gittiğine dair çokça yazılar çıkmaya başladı.


  • tabudeviren  (03.03.18 14:42:01) 
Açlığın zararı yoktur hiçbir zaman( abartılmadığı sürece)

Bilemedim araştırmak lazım iyice
  • benaslindayohum  (03.03.18 14:49:29) 
Dinin emirlerinden hiç biri sağlığa zararlı değil. Orucun faydasına yönelik bir çok bilgi var. ( 24-48 saatlik oruç değil başka bir şeydir)
İbadete oruç denmesi için Allah rızası için tutulması ve bu yönde niyet yapmak gerek. Sadece başlı başına sağlığa fayda için tutulan (ramazan ayında da bile olsa) oruç olmuyor.

@tabudeviren
o arabayla para kazanma adına taksicilik yapacak olsak muhakkak bir dinlenmeye/uykuya ihtiyaç duyacağız değil mi bırakta beden de dinlesin oruçla.
Oruçla ilgili olumsuz anlamda bilimsel bir şey söz konusu değil. Bilim her zaman Kur'an-ı Kerim i doğrular.
  • 1adam  (03.03.18 14:58:03) 
Aç kalmak ile if beslenme arasında farklar var. Dinin emrettiği ağza hicbir şey sürmemek, faydaları belirtilen intermittent fasting'in ise 16 saat açlık 8 saat beslenme veya 18/6 gibi türevleri var. Intermittent fasting diyette su alımı serbest. 16 veya 18 saat susuz/sıvı alımı olmadan yaşamanın dinen dahi olsa sağlıksız olacağı kesin. Ayrıca if ile 8 saatlik beslenme sürecinde günlük kaloriyi almak zorundasınız.


  • karacigerim vur kadehlere  (03.03.18 15:36:34) 
Aidin Salih diye bir kadının çalışmaları vardı. Bilimsel olarak kabul ediliyor ama mucize beklememek lazım. Ufak hastalıklara iyi gelebilir.


  • neymis  (03.03.18 16:06:32) 
Autoimmun hastaliklariyla savasanlara tavsiye edilebiliyor oruclar. Keto diyetle kombine edilmis sekilde veriliyor hatta. Ama boyle bir seye girismeden once doktorla konusmak gerekir. Tansiyon sorununuz var mi, ya da uzun surecek acliklara dayanabilecek bir mideniz var mi vs. kontrol edilmeli.


  • buf-e kür  (03.03.18 16:13:18) 
valla ben ağır bir depresyon ile bunu uyguladım. 48 saatten fazla idi ama benimki. sadece su içtim arada sırada. bunu yaşadığımdan beri iştahım, oburluk da denebilir aslında yok oldu ve açlığa dayanıklılık geliştirdim.

hali ile fazla kilolarımı güzel güzel geri verdim yemeğe de eskisi kadar düşkün değilim.

5. günün sonunda da çok aç ve perişan da değildim işin ilginci migrostan aldığım bir tane hazır sandviç beni gayet doyurdu da.
  • denizgonen  (03.03.18 16:16:32) 
"Vücuttaki yağlar en az 1 ay yetiyor hiçbir şey yemeseniz bile, yani yakıt bolca var."

Bu yaklaşım da çok doğru değil, diyet-antrenman yapanlar için ben kişisel olarak bu örneği çok veriyorum ama bu yaklaşım dediğim gibi diyet-antrenmanlar için geçerli bir kavram. Yani vücut yağları az kalori geldiğinde ve antrenmanlarda enerjiye çevrilebilip kullanır fakat bazal metabolizma için, yani vücudun dinlenik haldeyken yaşamsal faaliyetlerde kullanması için (Dolaşım sistemi solunum sistemi vücut sıcaklığının korunması vs) dışarıdan gelecek ekstra ve kolay enerji kaynaklarına gereksinimi vardır, bunlar çok zor dönemlerde yine yağlardan karşılanabilir fakat bu vücudu ekstra olarak zorlayacaktır, o nedenle dışarıdan belli bir miktar, en azından bazal metabolizmanın ihtiyacı kadar kalori almak zaruridir. Ha dönem dönem günlük açlıklar yaşanabilir, vücut bu tür açlıklarda ölmeyecek şekilde evrimleşmiştir ama bundan fayda beklemek çok doğru değil. Bunun yerine ihtiyaç duyulan kalorileri daha az öğünle alıp arada aç kalmak insülinin yıpratıcı-mitojenik etkilerinden korunmak için çok daha doğru olabilir.
  • angelus  (03.03.18 16:21:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.