[]

Bu yöntem intihal midir yoksa etik dışına çıkmayan normal bir uygulama mı?

Merhaba. Yüksek lisans tezi yazıyorum. En geç 1 Hazirana kadar bitirmekle yükümlülüğüm var, yoksa zaman aşımından okul yanacak.

Sürem de oldukça dar ve sizlere sormak istediğim iki soru var.

1) Tez yazarken benim konum ile benzer içerikteki yüksek losans ve doktora tezlerini fazlasıyla inceledim. Tezimin "içindekiler" bölümünü incelediğim 10'a yakın tezden derleyerek oluşturdum. Maddelendirme kısmı büyük oranda bu tezlerin bileşiminden oluşuyor. Bunları mantık çerçevesine oturtup 1.1 1.2 1.2
1 gibi sıraladım. Bunda etik dışı veya usule aykırı bir durum var mı? İntihal testi turintine takılır mıyım? Bu ilk sorum.

2) x kişisinin tezindeki alıntıyı, cümlenin temel anlamının değişmemesi koşulu ile kaynak göstererek aynı şekilde kendi tezimin ilgili bölümünde veriyorum.

Mesela onda şu şekilde yazıyor:
Sigara içmek sağlığa zarar veren bir eylemdir (Ali Veli, 2017: 99).

Ben ise şöyle yazıyorum:
Sigara kullanımı sağlıksal açıdan tahribat oluşturan bir davranıştır (Ali Veli, 2017: 99).

Kaynak olarak kişinin tezi yerine onun kullandığı kaynağı gösterip, onun tezinde yazdığı cümlenin anlamını bozmadan o alıntıyı intihale takılmaması için farklı kelimelerle yazıyorum. Anlam ise bire bir aynı. Bu intihal veya etik dışı bir eylem midir?

Sonuç olarak; aldığım her cümleyi kaynak gösteriyorum. Hatta tezde yazılan bireysel yorum içeren cümleleri dahi "tezden alıntı yaptığımı" alıntı yolu ile gostererek kaynak kısmına yazıyorum.

Zaman daraldıkça paniğim artıyor. Bunlar tez etiği dışında mıdır arkadaşlar?

Cevap veren herkese kucak dolusu teşekkürler, sevgiler.

 
1) sıkıntı yok, intihal bu değil.
2) veli (2017, s.99) sigara içmenin sağlığa zarar veren bir eylem olduğunu ifade etmiştir.

Veya

Birebir aynısını yazıp tırnak içine almak gerekiyor.
  • mezarkabul  (03.03.18 08:22:14) 
1’i tam anlamadım ama 2 uygun değil, okumadığın kaynağa okumuşsun gibi referans vermemelisin. Erişebiliyorsan cümleyi Ali Veli’nin çalışmasında kendin de gördükten sonra dediğin gibi yazabilirsin, erişemiyorsan “Ali veli’den aktaran ...” diye referans vermen lazım. Ama bu ikincisi de çok istenen bir şey değil. Elektronik dünyada o çalışma varsa bi şekilde ulaşmalısın referans vermek istiyorsan.

Bir diğer nokta da doğrudan olmayan alıntıda (cümleyi yeniden ifade ederek yapılan) sayfa sayısı verilmez.

Yetiştirirsin korkma, ben de son anda bitirenlerdenim. Kolay gelsin
  • mezzosprite  (03.03.18 09:34:54) 
1) kesinlikle sorun degil. turnitinde cıkamaz zaten.

2) bu intihal. ancak cok sayıda doktora ögrencisinin oldugu bir bölumde doktora yaptım. böyle yapmayan yok denecek kadar az. turnitinde cıkmaz, vicdan meselesi.
  • carabelli  (03.03.18 11:58:47) 
1) Turnitin'de çıkıyor. En azından benimkinde "içindekiler" bölümü için böyle bir durumla karşılaşmıştım. Bu problem değil çünkü tezlerin hemen hemen hepsi giriş, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular vb. başlıklardan oluşuyor.

2) Yukarıdaki kullanıcılara katılıyorum.
  • elitist  (03.03.18 13:10:53) 
Tez danışmanı bu sorular için var, ondan yardım almalısınız yalnız 2. soruyu iyi araştırın.


  • gezegen olan pluton  (03.03.18 14:22:42) 
1) Doğal süreç.

2) Hemen herkesin yaptığı ama çok samimi kişiler hariç kimsenin birbirine söylemediği.
  • i love sleeping  (03.03.18 17:10:49) 
Herkesin yapmasi intihale gerekce olamaz. Ilk kaynaga ulasmadiysaniz "aktaran" olarak kullandiginiz kaynagi belirtmek durumundasiniz. Hem etik acidan, hem de belki okudugunuz kaynak yanlis aktardi - hic az degil bu durum. Bir arkadasim sadece bir kaynagi arayip tarayip bulamayinca ulasmadan yazmisti. Jurideki bir hocanin uzun suredir aradigi bir kaynakmis ve direkt gozune carpmis. "Nerden buldun bunu" diye sorunca ortaya cikiyor tabii.

Birinci durum ise saibeli. Belli ki tez konunuz hakkinda "tez yazabilecek kadar" okuma yapmamissiniz.

Sorunuzdan iyi niyetli oldugunuz anlasiliyor, bunlari danisman hocanizla konusursaniz yol gosterecektir.
  • evrim halkasi  (03.03.18 18:21:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.