[]

programlama dili ögrenmek istiyorum

kariyerimde tikanma noktasina geldim, is bulamiyorum ve almanyada yasiyorum. is bulmak icin baska carem kalmadi.

(yazilim konusunda sifir oldugumu kanaat getirin, ve suanki meslegim yazilimla, muhendislikle alakali degil)

1)hangi program dilini ogrenmeliyim,neyle ogrenmeye basliyim neye devam ediyim?
2)ayrica udemy gibi uzaktan online egitimle bu is olur mu? mutlaka kurs onerir misiniz eninde sonunda?
3)onerirseniz ve almanyada yasiyorsaniz nereyi onerirsiniz?

kafamda deli sorular.

ha bu arada esim embeddedci. yani kafam karistiginda etrafimda yardimci olacak insan olucak, en azindan konuya yabanci olmucam.

4)ayrica sizce almanya gibi bir ülkede 4 senelik lisans egitimi olmadan kendi kendine ya da bir kurs ile egitim alarak bir program dilini ogrenmis birini (eger is tanimindakileri sagliyorsa) ise alirlar mi? (bu soruyu almanyada sektörde calisanlar cevaplasin lütfen)

5)diyelim ki ogrendim, bunu sertifikasini alabilecegim bir test mercii var mi uluslarasi gecerliligi olan?

 
oncelikle 4. sorudan baslarsam, almanyada yazilim muhendisi olarak calisiyorum ve sunu diyebilirim yazilimda diplomadan daha cok o alanda teorik ve pratik bilgin yeterli oldugu surece is bulabilirsin. Elbette akademik egitim almis biri ile karsilasitirinca ogrenme acisindan dezavantajli durumdasin, cunku yazilim mimaris ve yazilim muhendisligi uzun suer yuksek konsantrasyonla ogrenmeyi kendine yatirim yapmayi gerektiri, universiteler bu motivasyonu zorla olsa da sagliyor ama kisi kendi kendine bu motivasyonu bir sure sonra kaybedebilir. senin onundeki en buyuk mucadele de bu olacaktir.

5) yazilima ilgili bircok sertifika veren kurum var ama bu ilerledigin alana gore degisir. Ornegin java alaninda ilersen bu sertifikalar icin Oracle sinav duzenliyor.

1) genelde burada cok soruyorlar hangi programlama dilini ogreneyim diye. Bence bu soru cok yanlis, oncelikle hangi alanda calismak istiyorsun ona karar ver, daha sonra o alanda onune cikacak programlama dili secenekleri cikacaktir. Ornegin embedded alaninda calisacaksin onundeki guclu secenekler C/C++ dilleri. Enterprise alaninda calisacaksan secenekler Java veya C#, Web gelistirme alaninda calisacaksan Javascript, iphone gelistirme icin Swift veya Objective C, Android alaninda calisacaksan Kotlin veya Java, Matematik hesaplari gerektiren isler ve akademik alanda calisacksan Python, Go, Java, C++, R onundeki secenekler olabilir.

2) Udemy gibi sitelerde dersler iki sinifa giriyor genel olarak, hicbir temeli olmayan kisiler icin olan dersler, temeli olup ileri seviyeyeye gecmek veya yeni bir alanda gelismek icin olan dersler. Giris seviyesi dersler olayin temelini anlamak icin yeterli olsa da bir yerde calisabilecek yeterlilige tasimasi zor. Ileri seviye derslere gecis de kisisel calismanin yani sira zamanla edinilecek tecrube ve cevre konularda bilgi edinmeyle oluyor. Bunun icin acele etmeden ogrenme motivasyonunuzu koruyarak emek harcamaniz gerekiyor. 4. maddede dedigim gibi bilgisayar bilimlerinde bir ogrenci 5 yil boyunca isin temelini ogreniyor, aslinda hicbir konuda uzman olmuyor. ama aldigi bu temel uzmanlasmasini onunu aciyor. sizin ise bir sirkette profesyonel icin calismak icin iyi bir temel uzerine uzmanlasmaniz gerekiyor. Bu zaman alan bir durum.

3) genelde yazilim alaninda calismak icin en buyuk yanilgilardan biri programlama dili bilinmesinin yeterli oldugu zannedilmesi. Programlama dilinin yaninda yazilim mimarileri, data yapilari, yazilim gelistirme methodolojilerinin bilinmesi gerktiri. Bunun icin de sadece online kurslardan faydanlanmak yanlis. Kendini gelistirmek isteyen kisi online kurslarin yaninda, o konuda derinlesmek icin kitap okumali, bol bol algoritma pratigi yapmali, bol bol proje gelistirme pratigi yapmali, mumkunse bir gelistirme grubu icinde calismali, bunun yaninda seminerlere katilmali boylece bilgisini guncel tutar. ama en onemlisi bir yerde staj yaparak profesyonel tecrube edinmeli. Ozellikle almanyada belli bir seviyenin uzerinde olmadan yazilim alaninda tutunmak guc cunku birco farkli ulkeden almanyada calismak icin basvuru oluyor, ve genelde bu kisiler belli bir seviyenin uzerinde.

Durustce ifade etmem gerekirse profesyonel calismak icin kendinize ayirmak icin 3 yil gibi bir sure iyi bir ogrenme ortaminin yaninda emek harcamalalisiniz, motivasyonunuzu korumalisiniz. Eger bu sure uzun ise size ve yine yazilim alanidna calismak isterseniz "proje yonetimi" alaninda kendinizi gelistirmenizi oneririm. Ozellikle SCRUM proje yonetimi alaninda calismak icin almanyada bircok is secenegi mevcut. Ama elbette bunun icin de sertifika almaniz, cesitli staj tecrubelerinizin olmasi onemli.
  • emrahday  (01.03.18 13:28:54 ~ 13:33:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.