[]

Ev Alınacak - Nakit mi Kredi mi?

Arkadaşlar selam.

Aylık faize yatırdığım 350.000tl param var. Aylık 3.500 civarı faiz alıyorum.

Şimdi 350.000tl'lik bir ev beğendik. Direkt bu parayı alıp bu eve gömmeli mi yoksa kredi mi kullanmalı? Hangisi finansal anlamda daha mantık?

 
Faiz durumuna göre değerlendirmek lazım.

Nakit para faizi < kredi faizi. Bu durumda kredi çekersen zarardasın.

Şirketler ellerindeki nakitten para kazanıyor. Düz faize yatırıyor olsa bile bile zarar etmezlerdi yani. Ayrıca kredi çekerek risk notlarını yükseltmek böylece gerekli dönemlerde daha çok kredi çekebilmek için kredi ile iş döndürürler.
  • lcha  (26.02.18 14:39:47 ~ 14:40:20) 
hocam
şirket elindeki malı satacak kredi faizini malın maliyetine ekliyor ona göre kar payı koyuyor
sen o evde oturacaksan yani direk kira masrafını düşürecekse al.
kiraya vereceksen alma.
  • kingcyrax  (26.02.18 14:45:27) 
ev alacaksan kredi mantıksız, hele kira kredi taksitine yakın değilse.

şirket yatırım yapıyor elindekiyle, harcama değil. senin ne yapacağın da önemli alternatif olarak. sırf faiz ise zarara girersin kredide.
  • passion rules the game  (26.02.18 14:49:44) 
350 bin lik evin kira getirisi tahmini ne olur ? eğer 3500 tl altındaysa beğenmiş olsan bile alma derim.


  • lupelius  (26.02.18 14:52:52) 
Vadeli mevduat faizi aylık net %1 getiriyor. Konut kredisi faizleri ise en az aylık %1,15. Vergisi filan eklenince yıllık maliyetler %15 üzerinde. Dolayısıyla kredi çekerek vadeli mevduatta paranı tutarsan zarar edersin.

Ancak ileride enflasyon daha da artar, mevduat faizleri aylık %1,2 üzerine çıkar diyorsan kredi çekebilirsin.

Karşılaştırırken bakılacak tek şey kredinin yıllık maliyet oranı ile mevduatın yıllık net getiri oranı. Bir de kredi için eksper ücreti, konut sigortası, kredi bitiminde ipotek fekki gibi ekstra ücretler de var.

@lupelius: 350bin tl'lik evin kirası hiçbir koşulda 3500 olamaz, en fazla 2000 tl olabilir, hatta muhtemelen 1300-1500 arasındadır. Senin mantığınla ev almak ahmaklık olur, ama işler öyle değil. Hiçbir zaman, hiçbir koşulda satın aldığın evin kirası, eve ödediğin paranın getireceği aylık mevduat faizinden fazla olmaz. En iyi ihtimalle faizin yarısı kadar kira alırsın. Ancak evin değerinin de arttığını unutmamak lazım, hatta evlerin değeri mevduat faizlerinin yıllık getirisinden (şu an için en iyi faizler yıllık net %12) daha fazla artıyor. Böylece hem evin enflasyon değerinde artıyor, üstüne de kira ile ek kazanç sağlıyorsun.
  • neyehbe  (26.02.18 14:57:48 ~ 15:05:16) 
Şöyle özetleyeyim, bankalar insanların elindeki fazla parayı faiz karşılığı toplarlar.

Topladıkları paraları başka insanlara faiz karşılığı verirler, verdikleri faiz aldıkları faizden az olduğu için aradan para kazanırlar.

Şöyle düşün, sana ayda 3500 faiz veriyorsa, kredi çektiğinde senden 3400 alacaksa aradaki 100 tl zararı nereden karşılayacaklar.

İnce bir hesap yapılıp bakılabilir, belki kafa kafaya belki de çok az karla avantajı olabilir.

Şu da var ki evi bir müteahhitten/firmadan satın alacaksanız, peşin ödediğinizde fiyatta ciddi pazarlık şansınız olur. Çünkü tapuda satışı az gösterirseniz daha az kdv ve daha az gelir vergisi öder satıcı firma.

Bu yasal olmasa da maalesef ülkemizde çok sıradan bir durumdur.
  • John Bloor  (26.02.18 15:02:27) 
reel faiz için enflasyondan arındırman gerekir.


  • silver apple  (26.02.18 16:13:20) 
şirketler nakit parayı bağlamak yerine faize razı olup kredi kullanıyor. nakit parayı da işletme sermayesi olarak kullanıyor. senin paran varsa peşin al. 350.000 lira için 1 milyona yakın geri ödeme yaparsın muhtemelen.


  • naksidil  (26.02.18 16:47:52) 
@lupelius bayadir evlerin kira-fiyat oranlarina bakmamis anlasilan :)


  • brkylmz  (26.02.18 16:49:28) 
@neyehbe,

evet, ahmaklık bu ülkede bedava ama herkesin ahmaklığı kendine...

çünkü usd kur'u 2.8 ken ev 280 bindi şimdi 380 bin olduğunda evden kar ettik diye düşünen büyük bir güruh var bu ülkede..
Evin değerini TL değil usd hesaplarsanız aslında o kadar da kazanılmadığını siz de farkedeceksiniz..

@brkylmz,
bakıyorum ve ev almak hala mantıklı gelmiyor :)
  • lupelius  (26.02.18 19:26:54) 
sen şirket değilsin, nakiti bırakıp kredi çekmek mantıksız.

ha şu olur, atıyorum 50binine araba alayım dersin, 50bin konut kredisi çekersin. onun şöyle bir avantajı var konut kredisi ihtiyaç kredisine göre ucuz. bu sayede ucuza ihtiyaç kredisi kullanmış olursun.
  • nuisance  (26.02.18 19:43:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.