[]

elektrikli araba fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak deniyor ama

şarj olması için gerekli elektriği üretirken ihtiyaç duyulan enerji için yine fosil yakıtları kullanmıyor muyuz? yani mevcut elektrik üretim tarzı değişmeden (güneş, rüzgar vs. kullanmadan) nasıl sağlanacak bu?




 
Elektrik uretim tarzi da degisiyor zaten gelismis ulkelerde. Mesela Almanya 2017 ilk yarisinda elektriginin %35'ini yenilenebilir enerjiden uretti.

www.ntv.com.tr
  • crown  (22.02.18 21:53:39) 
Enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtların zararlı etkileri çeşitli filtreleme işlemleriyle azaltılıyor. Otomobilde yanma olayı gerçekleştiği zaman açığa çıkan gazların filtreleme ile zararsız hale getirilmesi daha zor. Kaliteli bir araç bu işlemi yapabilirken, yüz binlerce insanın kullandığı düşük kaliteli araçlar bu işlemi yapamaz. Elektrik üretimi belirli alanlarda gerçekleştiği için günlük hayata olan zararlı etkilerini daha az hissediyoruz.


  • dissendium  (22.02.18 22:00:26) 
Elon musk'ın güneş enerjisi şirketi de var mesela, çatı kiremitlerinde normal kiremitlerle ayni gorulen ve degeri hemen hemen ayni ayni olan guneş panelleri kullanimina da teşvik ediyor, bu paneller sayesinde teslalar şarj olabiliyor


  • nundu  (22.02.18 22:00:52) 
Enerji verimliliği diye bir sey var. Fosil yakit yakmak var fosil yakit yakmak var. Her enerji turunun verimliligi ayni degil.


  • stavro  (22.02.18 22:18:45) 
siz aracınızda fosil yakıt kullansanız da elektrik üretiliyor. ayrıca üretilen elektriğin karakteristiği de değişiyor ve daha verimli oluyor. atıyorum 1 litre benzini yaktığınızda aldığınız iş ve güç değerlerinin verimi ile elektriğin verimi farklı oluyor.


  • oekuklu  (22.02.18 22:51:37) 
mevcut sistemler %100 elektrikli araçlara geçmeye uygun değil.
yenilenebilir enerji tam olarak güvenilir değil. Doğa olaylarına bağlı olduğu için sistemin klasik güç kaynaklarına (termik, nükleer, hidro) ihtiyacı oluyor.

ayrıca pil teknolojisi sanıldığı gibi zararsız değil. belli değerli cevherlere bağlı ve bunlarda sonsuz değil. bugün petrol için dökülen kan yarın lityum için dökülecek.
(bkz: afganistan'ın lityum rezervleri)

ayrıca elektrik şebekeleri de bu yüke göre tasarlanmamış. mevcut sistemdeki tüm araçları elektrikliye çevirdiğimizde hiç bir güç ağı bunu destekleyemiyor.

Kısa bir zamanda devrimsel bir yenilik gelmezse bu iş kademeli olarak önce hibrit sonra elektrikli olarak bize yansır.
  • angelofdeath  (22.02.18 23:50:18) 
çevrecilik falan yalan, olay ekonomik tamamen. avrupalılar başlattı bu olayı, petrol ekonomisine bir alternatif olarak. elektrikli araçlar da tamamlayıcı unsur. hem depolama hem arz açısından.


  • kveldulv  (23.02.18 00:21:18) 
Yenilenebilir enerji üretmek için gerekli altyapıyı üretmek de sıkıntı, güneş panellerinin üretiminin pek çevreci olduğu söylenemez, silikonu işlemek fazla enerji istiyor, ayrıca günün yarısında neredeyse enerji üretemiyor, enerji kaybı oluyor. Benzeri rüzgar gülleri için de geçerli. Jeotermal iyi ama onun da kullanılabileceği yer limitli.genel olarak bakıldığına En verimlisi nükleer enerji (akdeniz ülkelerinde yenilenebilir enerji kullanılabilir, ama kuzey ülkelerinde vs, verimli değiller) üretimi temiz vs, atık üretiyor, atığını çok düzgün muhafaza etmek lazım. Bir de biofuel var tabi, o da en verimli alglerden üretiliyor, ama yine çik pratik olmayan bir yöntem.

Bunun başka boyutları da var, plastiklerin hepsi bioplastik olacak dense, çiftçiler ucuza kesin para kazanacağı plastikçiye mısır patates üretmeye başlar, insanlar gıda kıtlığı çeker komplo teorisi arabalar için de geçerli.

Bence uzun vadede elektriğe bile ihtiyaç olmaz zaten, enerji kavramını baştan tanımlayabiliriz diye umuyorum.
  • mirafiori  (23.02.18 02:54:22) 
-Yenilenebilir enerji kullanılabiliyor
-Nükleer enerji olayı var. kendi içerisinde riskleri ve kötü yanları olsa da genel olarak bir kömür yakan termik santrale göre daha emisyon yönünden çok çok daha iyi.
-Enerji ve üretim verimliliği çok farklı konular. İçten yanmalı motorların araçlardaki kullanıldığı hali (değişken yük durumları ve farklı devirlerde çalışılması) çok düşük verimlilikte. Eğer yüksek verimlilikte yakıtı kullanırsanız emisyon değerini düşürebilirsiniz.
  • burfak  (23.02.18 11:26:38) 
iki noktayı kaçırıyorsun;

birincisi, elektrikli arabalar diğerlerine göre çok daha verimli. toplamda çok daha az enerji tüketiyorlar.

ikincisi, içten patlamalı motorlar çevrim santrallerine göre çok verimsizler. yani 1000 litre mazot ile dev gibi jeneratörde ürettiğin elektrikle gidilen toplam yol, o kadar mazotla gidilen yolun birkaç katı.

dahası elektrik barajdan, güneşten, rüzgardan, oradan buradan da üretilebiliyor. arabayı gece şarj edersen almanya gibi ülkelerde %100e yakın yenilenebilir enerji yakalaman mümkün.
  • babilbaligi  (23.02.18 12:59:29) 
@ angelofdeath: mevcut şebekenin kullanılmadığı zamanlarda arabaları şarj etmek mümkün ve lityum pil teknolojisinin göbeğinde kalacak diye bir şart yok. grafen temelli pil teknolojisi gibi o kadar çok gelişme var ki...


  • babilbaligi  (23.02.18 13:00:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.