[]

2. Çocuk için ne diyorsunuz?

Merhaba. Gelecek ay 2 yaşına girecek bir oglum var. Simdi nasil anlatsam bilmiyorum da ben bir cocuk yetistirmenin sorumlulugunu biraz kücümsemisim. Bu iki yılda ne zor ne sorumluluk gerektiren bir sey oldugunu anladim. "Canim dusunme o kadar cocuk bu olur gider" kafasinda degilim.

Ülkeme,yetisen nesile olan inancim giderek kayboluyor. Egitim kurumlarinin durumu ortada. Butun olumsuzuklara ragmen cocuklarimiz tabi ki sorumlu ve duzgun bireyler olabilir olabilirler ama bu, bu devirde ciddi bir risk. Neyse uzatmadan soruya gelirsek,

Esimin ikinci cocugu istedigini,yas araliginin 5-6 olmasini istedigini, benim cekimser oldugumu dusunursek;

siz ikinci cocuga nasil yaklasirsiniz,
İdeal yaş araligi ne olmali

Tesekkurler

 
Tek çocuk olarak söylüyorum çocuğuna bunu yapmamalısın, bir kardeşi olmalı. Tüm ülkesel ekonomik bazda sıkıntıları geçtim, bir insanın bir kardeşi olmalı hayatta.


  • eja  (21.02.18 11:16:48) 
Yapmalısınız. Kardeşler arası ideal yaş aralığı 3-4 olabilir.
Ama şöyle birşey var, "2 yaşında oğlumu okul çağı geldiğinde iyi okullarda okutabilirim ama 2. çocuğu da yaparsak iyi okullarda okutamayabilirim." diyorsanız o şartları ikisi içinde sağlayabilene kadar beklemelisiniz.

  • battal gemalmaz  (21.02.18 11:20:47) 
Bence kardes olmali, ulke kotu diye cocuk yapmaktan vazgecmek bence cok mantikli bir arguman degil. Ama maddi durum kotuyse filan onlar baska.

Neyse, dis kosullardan bagimsiz, siz icinizde istiyorsaniz, cocuk yetistirme sorumlulugu gozunuzde buyumuyorsa... kardes her cocugun hakki:) tamamen abla perspektifinden yaziyorum. Kardesim olmasa yarim olurdum gibi geliyor. (Tek cocuklari tenzih ederim, direkt tek olsaydim da iyi olurdum ama simdi kardessiz olursam diye dusununce aklima farkli seyler geliyor)

Benim kardesimle aramda 3,5 yas var. cok ideal. Hem bir seyler oldugunda beraber takilabiliyoruz, hem de cok dertlesmesek de cok bir sey oldugunda birbirimize destek cikabiliyoruz cunku yas araligimiz cok olmadigi icin anliyoruz bibirimizi.
Ama cok ufak bi yas farki olmadigi icin de yine abla-kardes olarak seviyeli bi iliskimiz var, abla olarak enseye saplak bi iliski degil.

Bence cocugu buyuttukten sonra tekrar bastan cocuk buyutmek daha zor, 3-5 yas farkini acmasin, cunku siz de "ohh rahatladik" derken basa sarinca bozulabilirsiniz.

Isbu cevap dunyanin en subjektif cevabidir :D
  • kuehles blondes  (21.02.18 11:21:24) 
Eşiniz çalışıyorsa gerçekten çok zor olabilir. Mutlaka iyi bir plan gerekir. Çocuğa kim bakacak büyük olan okula başlayınca ne olacak falan bir sürü soru var. Şu anda düşündüğünüz durumun tam içindeyim tecrübeyle sabittir.


  • murty  (21.02.18 11:26:12) 
@Traveller soruya ahkam kesmek için cevap yazanlar türedi bi de. kardeşim okuma gitsin. sana ne isteyen istediğini sorsun. hiç cevap gelmese de sırf rahatlamak için bile faydalı buraya yazması...

şimdi benim 4 yaşında çocuğum var ve ikinciyi düşünmüyorum çünkü şartlarımız uygun değil ve 40'a merdiven dayamışken enerjim de yok. ayrıca çocuk okula başlayınca maliyet daha da artıyor. şu anda 2 yaşında olduğu için tam idrak edemeyebilirsin. annesi evde çocuklarla birlikte olabilecekse, maddi durumunuz uygunsa ve iki çocuğu idare edebilecek enerjiniz varsa ciddi düşünün. ikinci çocuk olunca ilk çocuğun daha çok babayla olması gerekecek. baba buna hazır mı? kardeş olması iki çocuk için de eğlenceli ve iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. yoksa tartışmalar, huzursuzluklar, belki boşanma bile olabilir. böyle olursa iki çocuk da zarar görüyor. bakıcı veya annanne vs. ile perişan oluyor çocuk.

ideal yaş aralığıyla ilgili çeşitli pedagogların farklı görüşleri var. istersen onu araştır ama yaş farkı 1-2 olunca büyütmesi daha "pratik" diyen anne babalar da var. bana göre kardeşini eğitebilecek yaş farkı olmalı. örneğin ilk çocuk düzgün konuşabilsin ki kardeşi de daha çabuk konuşmayı öğrensin gibi.
  • merhum  (21.02.18 11:30:34 ~ 11:33:55) 
Hocam cevap basit, paranız varsa yapın. İlk çocuğu Waikiki'ye mahkum edeceksen yapma ama.


  • i was made for you  (21.02.18 11:34:11) 
para para para varsa neden olmasın. kardeş duygusunu tadar.


  • for day to break  (21.02.18 11:36:32 ~ 11:37:16) 
mevzu kesinlikle sadece para değil!

çocuk ilgi, enerji ve yaratıcılık istiyor. yoksa çıkan arızaları istediğin kadar para ver hiç bir pedagog düzeltemiyor.

işte 10 saat çalıştıktan sonra eve geldiğinde sırtına zıplayıp "hadi atcılık oynayalım" diyen çocuğuna ne diyeceksin? önemli olan bu.
  • merhum  (21.02.18 11:46:03 ~ 12:03:05) 
İki kardeşim var, hayatım boyunca bunun sıkıntılarını yaşadım. Bence iyi düşünün.

(Hadi bakalım)
  • rahip janick  (21.02.18 11:52:59) 
en az 5 yaş fark olsun. tecrübeyle sabit. fazlası da azı da yorar


  • burya  (21.02.18 11:56:17) 
yapta gör. yap yap.


  • sizofren06  (21.02.18 11:59:39) 
2. çocuk sahibi biri olarak yazıyorum, zamanında bu mevzuda çok düşünmüş ve araştırmıştık,

uzmanlara göre ideal yaş aralığı 2-3 olmalıymış. kardeş doğunca çocuğun okul yaşı gelmişse, bebek doğunca o da okula gitmeye başlamışsa, çocuk, "bak yeni kardeş geldi beni kapı dışarı ettiler" psikolojisine girebiliyormuş. büyük kardeş, kardeşi doğduktan sonra 1 yıl kadar aynı rutinini devam ettirince problem olma ihtimali azalıyormuş.

onun dışında yukarda birisi çocukları lcw'ya mahkum edeceksen hiç yapma demiş. hangimiz organik pamuktan yapılmış elbiselerle büyüdük? lcw'ya kimse mükemmel demiyor ancak ülkemiz şartlarında f/p olarak çocuğuna en iyisini almaya çalışanları böyle gizli/açık küçük gören elitimsi davarları görünce sinirleniyorum.
  • yemrem  (21.02.18 12:05:38) 
Ben eğer düşünecek olursanız yaş aralıkları açısından tavsiyede bulunabilirim. Bir okul öncesi öğretmeniyim ve yaş gruplara bakarak; çocukların kardeşe bakış açısının en uygun olduğu yaşın 4-4,5 olduğunu söyleyebilirim. Daha az ve daha çok aralıkların da avantajları vardır elbette (beraber büyürler, ablalık-abilik ederler gibi) ama en sıkıntısız yaş aralığı iki kardeş için 4 yaş.

Onun dışında, eğer gerçekten zamanınızı ve ilginizi gerçekten verebilecekseniz düşünün derim. ama objektif bir şekilde düşünün. Eğer tüm enerjinizi büyük çocuğa harcayıp bezip ikinci arada kaynayacaksa olmasın herkesin hayrına.
  • oxyden  (21.02.18 12:13:28) 
annesi haklı. 5-6 bence fazla, 2-3 ideal. kaynak malum.

insanlık son 3.000 yıldır kendinden sonra gelen nesile döverek yaşıyor, ona çok takılmayın.
  • babilbaligi  (21.02.18 13:16:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.