[]

Buğday Unu / Gluten

Selamlar,

Şunu merak ettim; özellikle Canan Karatay'ın söylediği şey buğday dahil tüm tahıl unlarında gluten olduğu ve bunun (ya da aşırı tüketiminin) zararlı olduğu söyleniyor. Bu durumda glutensiz unun bir zararı yok mu yani? Glutensiz un tüketilebilir mi? Yoksa glutensiz olsa bile zararlı mı? Özellikle buğday unu özelinde soruyorum.

Bir de işte yine ekmek, pirinç ve makarna da tüketmeyin diyor. Ben bir süredir bu diyeti uygulamaya çalışıyorum ama karbonhidratsız asla doymuyorum. bir miktar yemenin zararı olur mu? Şekeri de bıraktım ayrıca ama günlerdir baş dönmeleri, sinirlilik, baş ağrısı, bulanık görme falan gibi şeyler yaşıyorum. Bir de hipoglisemiyle uğraşıcaz herhalde.

İki soruya da cevap alabilirsem güzel olur :))) Tşk!!

 
ne yazık ki o iş öyle değil, glutensiz un sağlıklı diyemezsiniz.
glutensiz un denilen şeylerin çoğu aslında bir nevi gluteni alınmış nişasta. dolayısıyla yediğiniz şey pek de faydalı olmuyor.
un içeriğine bakarsanız size yardımcı olabilir belki.

eğer glutensiz beslenmek istiyorsanız bence nohut unu, fasulye unu, badem unu,fındık unu gibi şeyler kullanmanız veya bunların karışımını kullanmanız.

diyeti neden uyguladığınızı bilmiyorum ama sağlıklı insanların gluten tüketimine karşı çıkan da var, glutenli beslenilmesinde bir sıkıntı yoktur diyen de var. populeritesini bir kenara bırakıp iyice araştırıp karar vermek lazım bence.
  • yaraticinick  (19.02.18 22:03:07) 
Glutensiz beslenmenin kalp hastaligi riskini artirtidigina iliskin bazi arastirmalar oldugunu duymustum. Kaynak bulursam iletirim.


  • rusyalı kozmonot  (19.02.18 22:31:57) 
1- Çölyak değilsen ye gitsin bir halt olmaz.
2- Karbonhidratsız yaşayamazsın. Yulaf, bulgur, abartmadan makarna vs. ye gitsin.
3- Mesela kek için yulaf unu kullanabilirsin, yulaf son derece faydalı bir şey, keki de gayet güzel oluyor. Şeker olarak da bir iki çorba kaşığı bal koyabilirsin.
  • i was made for you  (19.02.18 22:42:54 ~ 22:45:32) 
Bende gluten intoleransı var. Ortaya çıkana kadar glutenli şeyler yerdim ama evde ekmeğimizi hamurumuzu kendimiz annemin sağlıklı diye aldığı zımbırtılarla yapardık. Doktora bunu belirttim arkasından dolaşmaya çalışma hayatından tamamen çıkaracaksın dedi. O yuzden canan karatay gibi düşünüyorum bu konuda.

Ben et ve sebze yiyorum. Özellikle sebze yiyince hissedilen hafiflik çok güzel bir şey. Bir miktar yemenin çok da zararı olmaz herhalde onu bilebilecek bir insan değilim. Ben vucudum tepki verdiği için çok kolay bıraktım. İnsan bir süre sonra zaten alışıyor.
  • jazzabel  (19.02.18 22:43:04) 
neden gluten yememeye çalışıyorsunuz anlamıyorum. gluten denilen şey bir protein kompleksi. eğer glutene alerjiniz yoksa faydalı.


  • peace.on  (19.02.18 22:44:47) 
Simdi bu konunun uc durumu var,

Colyak hastaligi = Gluten yememeli, yenirse ciddi yan etkiler
Gluten intoleransi = Laktoz intoleransi gibi, hastanelik etmez ama gluten yemek rahatsiz eder (toplumun yuzde onu felan)
Geri kalanlar = istedigi kadar yiyebilir, herhangi bir zarari yok aksine protein.

Muhtelemen ilk iki kategoriye girmiyorsunuz o yuzden rahat rahat yiyebilirsiniz.
  • Haldamir  (20.02.18 01:24:22 ~ 01:25:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.