[]

Askerlik - bakaya çalışma - yüksek lisans opsiyonlar?

merhaba,

madde madde yazacağım,

1- 2015 başı mühendislikten lisans mezunu oldum.
2- şubeye yoklamaya gidip 2017 ortasına kadar tecil aldım.
3- 2017 mayıs celbine gitmem gerekiyordu, gitmedim.
4- bunlar olurken çalışmadım(bana göre iş bulamadım) ve öğrenim görmedim.
5- yakın bir arkadaşım 300 küsür kişilik fabrikada genel müdür. bana gel burda başla dedi. ben de tamam dedim.
6- işe giriş evraklarını topladım, yalnız askerlik durum belgesi hariç. çünkü baksam çıkarsam e devletten 9 ay önce askere ya da en azından yoklamaya gitmiş olmam gerekecek.
7- bugün işyerinde ilk günün fakat ik caz yapıyor. askerlik durum belgesi olmadan giriş yapamam, suçtur ceza gelir bilmem ne bir sürü şey.
8- şirket e ya da şirket yetkilisine olumsuz bir etkim olması benim en son isteyeceğim şey.
9- ne yapmalıyım? benzer şeyler bilen eden ya da yaşayanlardan yorum bekliyorum.

10- 88liyim ama mesela eylülde bi yüksek lisansa kaydolup o zaman tecil alabilir miyim? (herhangi bir özel üniversite )
11- eylüle kadar askerlik durum belgesi vermeden çalışmam sıkıntı yaratır mı?
12- askerlik şubeden ne zaman şirket e yazarlar hacı sizin adam yoklama kaçağı şunu bi şubeye gönderin yoklayalım ya da işten çıkarın derler?
13- işe girişte karakola bildirim yapıyormuş ik. zorunluymış. bu benle ilintili mi?

ek bilgi olarak bir bunu okudum: iscidunyasi.com

aklıma soru geldikçe eklerim. tecrübesi bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim, şimdiden teşekkürler.

 
Bildiğim kadarıyla bunun çözümü şu:
askerlik şubesine gideceksin. Bakaya kaldığın zamanın cezasını ödeyip, bir sonraki celbe atanmayı kabul edeceksin. Bu işlemi tamamladıktan sonra bir sonraki celbe kadar yüksek lisansa başlayıp askerliğini tecil ettireceksin. Şu an Mayıs celbine atıyorlar mart ayı bittikten sonra gidersen ağustos celbine atarlar bu sürede yüksek lisans bulabilirmisin bilemedim.

Bence şu anda yüksek lisans kaydı yapan özel üniversite var mı önce onu bir araştır. Varsa hemen ona kayıt ol sonra anlattığım askerlik şubesi işlemlerini yap.

Hiç başıma bu durum gelmedi o yüzden %100 emin değilim.
  • nuevo  (19.02.18 17:11:56) 
celpler ağustosa kadar dolu diye biliyorum. doğru bilgi mi emin değilim ama sabah şubeye gitsem ve ben artık askere gitmek istiyorum desem bile bana şimdi git ağustosta gel diyecekler?

ben de bari ağustosa kadar yazılı bir şey verin de boş durmayayım çalışayım desem ne derler?
yuksek lisansa kaydolunca bu sefer aaa sen ağustosta gitcem demişsin ama şimdi gelmiş bizden tecil istiyorsun olmasın?

bunun dışında en son istediğim şey de şirkete yazı gelmesi, şirketin kanunen zan altında kalması..
beni bu 10 aylık bakaya halimle şirket sahibi arkadaşım dahi işe alamıyor mu almamalı mı acaba?

bu mevzulardan anlayan avukat varsa onu da arayacam artık. o da yuvarlak konuşup sakıncalı diyecek iyice arafta kalacam.
  • peste  (19.02.18 17:29:01) 
Aynı durumu ben de yaşadım sayılır, 88 liyim ; özel bir üniversitede tezsiz yüksek lisansla 1.5 yıl askerlik tecili yaptırdım ama kontenjanlar malesef doldu çoğu üniversite de kayıtları kapattı dostum.

Yapacağın şey ağustos ayında askerlik şubesine gidip cezanı ödemek ve bir sonraki celbe kendini attırmak ve eylül ayında özel tezsiz bir yüksek lisans kaydı yaptırıp 3 yıl ertelemek .
  • kaosu  (19.02.18 17:44:51) 
Ekleme yapayım diğer cevaplara

Benim bildiğim kadarıyla da bahar dönemi kayıtları bitti üniversitelerin. Dersler başladı zaten artık. Güz dönemi kayıtları yazın açılır en geç ağustos gibi. O dönem bir üniversiteye kayıt olup, tecil yaptırabilirsin.

Tezsiz yüksek lisanslar artık 3 sene değil, 1.5 sene öğrencilik hakkı veriyor. O yüzden 1.5 sene tecil oluyor yani.

Sonsuza kadar tecil bugı var, eğer istersen. Bir bölüme kayıt oluyorsun, sonra kaydını sildirip, yeniden kayıt yaptırıyorsun. Bir arkadaşım var üniversiteden, herif bunu yapıyor. Bu olayın problemi, her kayıt sırasında 4bin lira civarı bir para vermek gerekmesi.

edit: Hazırda çalıştığın bir iş varken yoklama kaçağı durumuna düştüğünde, o iş yerine aşağı yukarı 1.5-2 sene gibi bir sürede kağıt yolluyorlar senin bu durumuna dair. İş yeri de sanırım seni çıkartmak zorunda falan oluyor o bildirim yapıldıktan sonra. Senin yeni bir işe girişinin yapılması noktasında bu bilgiye erişirler mi erişmezler mi onu bilemiyorum.
  • cay koy geliyorum  (19.02.18 19:55:04 ~ 19:58:07) 
peki ben 88liyim, 29 yaş doldu yani. ve 10 aydır yoklamaya gitmedim.

şimdi şubeye gitsem direkt alırlar mı mayısa? yer olmasa bile vs?

işyeri sahibi benim arkadaşım ve sırf işyeri zan altında kalmasın diye sahte evrak da verebilirim? dava açmaz yani bana, sadece şubeden şirket e yazı gelince çıkarmak zorunda kalır?


bilemedim ki yani ben hep işe gireyim biraz çalışayım sonra yüksek lisans yapıp 1bucuk yıl daha erteletirim diye düşündüm. biraz beli doğrultup.
opsiyonlar neler bilemedim bugün işteki ilk günümdü normalde ama ik pimpirikleyince kilitlendik sabahtan beri.
  • peste  (19.02.18 20:19:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.