[]

Muhasebeci veya maliyeci arkadaslara bir soru

Dukkan aciyoruz.resmi muraacati bugun yapiyoruz.soylenene gore bir kac gune maliye tespite gelecek. Dukkanin dekor islerini raf elektrik vs elinden is gelen bir marangoza yaptirdik topluca.10 bin tl tuttu her sey dahil. Dukkana koyacagimiz urunlerin faturasi mevcut fakat maliye bu dekorun da faturasini istermis. Dukkani bile olmayan sadece alet edevati ve is becerisi olan birine yaptirdik.fatura ayarlar misin dedik.malzeme aldigim yere kdvsini odersek kestiriz dedi.tabi malzeme 7 bin tuttuysa 3 bin iscilik almistir bu adam.tahmini konusuyorum. Malzeme faturasi kestirdik diyelim kdvsini verip.maliye peki montaji kim yapti onun faturasi nerede deme olayina girer mi? Bir de dukkana elektronik bir cihaz aldik isimizde sart olan.arkadasim israr etti bu benim hediyem olsun diye internetten kendisi aldi.faturayi da kendi adina kestirmis.bu bir sorun teskil eder mi?
Cevaplar icin simdiden tskler.



 
Maliye montajı kimin yaptığına dair herhangi birşey sormaz. Diğeri için ise herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu arada artık maliyeden mesaj geliyor açılış yaptıktan sonra şu tarihte yoklama için gelicez diye bilginiz olsun.


  • murty  (19.02.18 11:28:06) 
Maliyeci yahut muhasebeci değilim ancak birkaç gün önce lazım oldu öğrendim bu konuyu. Gider pusulası diye araştırın, bu durum gibi kendisi vergi mükellefi olmayan şahıslara iş yaptırdığınızda uygulanabilecek bir yöntem. Hizmet aldığınız kişi size fatura kesmediği için siz ona gider pusulası kesiyorsunuz yani siz giderinizi belgelenmiş oluyorsunuz. Ancak bunun için aynı şahısla sürekli olarak çalışmamanız gerekiyor. Süreklilik tanımının nasıl yapıldığına dair özelgelere baktım, kimisi "bir takvim yılı içinde birden fazla sefer" diyor kimisi "birbirini izleyen takvim yılları içinde birden fazla sefer" diyor. Bunu düşünerek kesin gider pusulasını kesecekseniz. Bir de burada hizmet aldığınız kişinin ödemesi gereken vergiyi de emaneten siz elinizde tutuyorsunuz bir süre sonrasında bu pusulayı ibraz ederek ödüyorsunuz. Pusuladaki miktarın gelir vergisine ve KDV'ye tabi olma veya olmama şartları da var. Şurayı inceleyebilirsiniz: www.mizandenetim.com

Sizin de henüz maliyede kaydınızı olmaması bu durumu nasıl değiştirir bilmiyorum tabii. Doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'nı arayıp danışabilirsiniz, veya birlikte çalışacağınız bir muhasebeci olacaksa ona sorabilirsiniz. İlkini denedim, kimlik bilgisi veya işletmenize dair herhangi bir bağlayıcı detay vermeksizin gayet açıklayıcı cevaplar alabiliyorsunuz.
  • olanlaolunmaz  (19.02.18 12:25:19) 
yoklama memuru dekorun tefrişatın faturasını istemez. isterse sadece satmak üzere almış olduğunuz malın faturasını ister. kira kontratını ister, çalışan var mı diye sorar, muhasebeci bilgilerini sorar, defter tasdik bilgilerini sorar. dekorasyon vs için ise gerekli gördüğü şeyleri gözüyle bakar,kendisi sayıp yazar.

belki girdiğinizde vardı dekorasyon, o zaman ne olacak?

buyrun mükellefime tutulan açılış tutanağının ilgili kısmı şu şekilde (farklı kısımları da var ama bunu sorduğunuz için sadece orasını koyuyorum): i.hizliresim.com
  • kibritsuyu  (19.02.18 13:16:45) 
O kadar ayrıntıya girmez yoklama memuru, demirbaşınız neler var ve değerleri nelerdir diye sorar.

Masa, sandalye, bilgisayar, vs yazdırırsınız.

Arkadaşın hediye ettiği cihazı hiç karıştırmayın, aman aman bir büyüklükte değilse sormaz bile.
  • John Bloor  (19.02.18 15:01:53) 
kim soyuryormuş yapılan dekorun ve tadilatın faturasını? bu yaşıma kadar rastlamadım yaptıgığımı açılışın haddi hesabı yok. içerideki demirbaş ve emtianların faturasını sorma ihtimali var sadece ki o bile çok nadir soruluyor. Genelde ortalama ne kadarlık emtia olduğu hakkında sizden sözlü bilgi alıyor.


  • bodur zurafa  (19.02.18 15:30:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.