[]

Duyuruda neden bugunlerde bu kadar cok geri kafali tartisma basladi?

Iki gundur escinsellik karsitlari yanlis argumanlarla ad hominem saldirilar gerceklestiriyor. Onceki argumanin yanlisligi Turkiye'de gaylere pozitif ayrimcilik yapildiginin sanilmasiydi. Turkiye'de Besiktas - Kadikoy'un bazi semtlerini gecemeyecek bu dusuncenin bu kadar genellestirilmesi, gaylere pozitif ayrimcilik yapilmasin derken gaylerin toplumun yapisini bozdugu dusuncesine kadar gitti.

Diger tartisma feminizmle ilgiliydi. Neyse ki kadin haklari konusunda biraz daha ilerideyiz. 200 yillik felsefi tartismanin, kadinlarin toplum, koca, erkek kardes, isveren gibi kitleler tarafindan ezildigi Turkiye gibi ulkelerde hala bu kadar elestiriliyor olmasi ve duyuruda gun asiri birkac troll tarafindan saldiri altinda olmasi rahatsiz edici.

Ucuncu konu ne yazik ki kisilerin yemek yeme ozgurlugu ile ilgili. Birkac elisitist veganin vegan olmayanlara saldirmasi nedeniyle yukaridaki feminizm ornegi gibi tum veganligin elestirilmesi, olayin ya inek sutu iceceksiniz ya da elitist vegansiniz eksenine cevrilmesi rahatsiz edici.

Ne feminist, ne escinsel, ne vegan olmak zorundasiniz. Ancak kimseye zarar vermeyen azinliktaki insanlarin haklarini korumak zorundasiniz cunku ozgurluk bunu gerektirir.

100 yil once "Kadinlar insan midir, ruhlari var midir?", "Kadinlar oy kullanmasin!" kitlesinin gunumuzdeki temsilcileri "Escinseller normal mi?", "Su feministler de isteyen kadin cocuk yapmasin diyor" elestirilerin sahipleri.

Ozgur dunyada birey baskasinin ozel yasamina karismaz. Kimseye zarar vermeyen kisilerin ozgur iradeleriyle yasadiklarini dogru olup olmadigi konusuyla da pek ilgilenmez. Hayvan endustrisinin hayvanlara yaptigi iskencelerin farkindadir. Reklam endustrisinin gosterdigi dogadaki mutlu ineklerin mutlu olmadigini sezebilir. Veganlarin protesto etme haklari oldugunu bilir. Kadinlarin dunyanin bircok yerine feminizme ihtiyaci oldugunu bilir. Feminizmi kadinlarin erkekleri yok etmeye baslamasi seklinde bir akim olarak gormez, veganligi insanlarin ac kalmasini destekleyen bir moda olarak gormez, escinselligi tatmin olamayan insanlarin (ve penguenlerin) olusturdugu bir egilim olarak gormez.

 
bu geri kafalı tartışmalar her zaman vardı ama duyuruda bu kadar çok olması beni de düşündürdü. adam aşağıya yazmış, "homofobik değilim ama" deyip eşcinselliği yeren şeyleri madde madde sıralamış üşenmeden. hiçbirinin de bir mantığı yok. "ben homofobiğim" de bari, öyle olmadığını niye inkar ediyorsun ısrarla? çok enteresan gerçekten.

bunun dışında bazı kişiler de sırf aksiyon olsun diye duyuru açıyor işte, eğlence çıkıyor onlara da herhalde.
  • dedimmidemedimmi  (16.02.18 09:43:40) 
Aynı şeyi neredeyse ben yazacaktım. Günde 3 tane eşcinsellik duyurusu açılıyor, aferin operasyonu elestirene terörö deniyor falan filan. Ha bu eşcinseller arttı başımıza taş yağacak diyen adam da 2 duyuru önce sevgili bulamıyorum diye ağlıyor falan. Çok çok çok zavallı var.


  • doxanikee  (16.02.18 09:50:11) 
iktidarın troll yapılanması.


  • denklemci  (16.02.18 11:30:12) 
Çünkü cahillik.


  • sopiro  (16.02.18 12:36:37) 
Ne feminist, ne escinsel, ne vegan olmak zorundasiniz. Ancak kimseye zarar vermeyen azinliktaki insanlarin haklarini korumak zorundasiniz cunku ozgurluk bunu gerektirir.

Bu cümlede kastın aktif bir hak koruma mı? Öyleyse katılmıyorum, bir insanın yapmak zorunda olduğu tek şey karşı tarafın özgürlüğünü kısıtlamamaya çalışmasıdır, o özgürlüğü aktif biçimde savunmak bir tercih meselesidir. Vegan olabilme özgürlüğünü default olarak savunurum ama gidip de vegan restoranların sayısı artsın diye protestoda bulunmam mesela.

Başlıktaki soruya cevap olarak ise, sözlükte durum çok çok daha beter, buraya da son zamanlarda daha çok insan gelmiş, dolayısıyla profil oraya benzemeye başlamış olabilir diye düşünüyorum.
  • i was made for you  (16.02.18 13:09:59) 
Tartışılması bu düşüncelerin arttığı anlamı taşımıyor. İnsanlar halihazırda zaten seksist, homofobik ve veganlığa karşı.

Birbirimizi kandırmayalım Türkiye'de insanlar iyimser bir tahminle daha en az 50 yıl değişmezler. En azından bırakınız konuşsunlar da niteliksizlikleri ortaya çıksın.

Basit bir örnek vereyim;
Vegan karşıtı, veganlara nefret kusan(vegan olmayan herkes değil) kitlenin geneli basmakalıp argümanlarla yaklaşır mevzuya ve o tartışmayı kaybetmeye mahkumdur.

Çünkü bir vegan, vegan olmadan önce bu yollardan çok defa geçtiği için tartışmada üstün olan taraftır. O adam bu mevzuya kafa yormasa zaten normların dışına çıkıp kendine alternatif bir yol çizmez öyle değil mi?

Heh, şimdi bu bağlamda biri feminist düşünceye veya homoseksüelliğe nefret kusarsa cevabını alır. Bunu okuyan bireyler de bir o öküzlere bakar bir de mantıklı tutarlı cevapları olan tarafa bakar, farkı görür, tarafını seçer.

Yani kötü bir durum değil bu. Ben vegan tartışmalarını bir vegan olarak destekliyorum. Düşüncenin bilinirliğini arttırıyor çünkü.
  • bos gezenin bos ustasi  (16.02.18 15:21:56) 
mantık olarak yanlış bir soru sormuşsun çünkü burada tartışma başlatıcı içerik girmek yasak.
olduysa da moderatörler uyumasın, burada tartışmak yasak.
yanlışım varsa düzeltin.
  • La Femme D'argent  (16.02.18 15:49:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.