[]

Soy ağacında daha da geriye gitme

Merhabalar, bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.

1. e devlette görünen soy ağacı kesin son mudur? daha geriye gidilebilir mi?
2. gidilebilir ise bu hizmeti ücreti mukabil verebilen bir kurum/kişi var mı?
3. gidilemez ise sebebi sülalede önemli bir insan olmaması mıdır?
4. e devlette yayınlananlar öncesine net ortamında ulaşabileceğim bir yer var mı?

 
1-evet. daha geri gitmen için daha geridekilerin önemli kişiler olması gerekiyor. O durumda da devlet arşivlerine girip araştırman gerekiyor.
3-evet

  • kompisko  (15.02.18 15:46:24) 
  • dedimmidemedimmi  (15.02.18 15:46:47) 
internetten görüp görebileceğin bu kadarıdır. çıktıysa öpün başınıza koyun, bizim gibi garibanlara onu bile çok gördüler nüfus müdürlüğüne gelin diyorlar. kütüğünüzün bulunduğu köy/mahallede kayıtlar tutuluyorsa -ki hiç sanmıyorum- onları kovalayarak daha da ileri gidebilirsin. başka şans yok.


  • nrmnm  (15.02.18 15:50:09) 
e-devlet'in ötesine gitmek istiyorsun zannediyorum. bunun kayıtları da bazıları için var bazıları için yok. bir arşive girip kendin bakman gerekiyor. ancak birşey anlamazsın, sular seller gibi osmanlıca okuyabilmen gerekir. kısacası zor iş ama imkansız değil.


  • eindaclub  (15.02.18 15:52:57) 
Bu kadar. Biz bundan 10 15 sene önce döküm almıştık. Aynısını vermişlerdi. Nüfus kayıt konusu yakın zamana ait bir şey. Haliyle soyda önemli biri yoksa bu kadar.

Daha fazlasını ancak o ilçelere/illere gittilerse şansını deneyebilirsin. O da nüfus ile değil de ticaretle falan takip belki
  • nawar  (15.02.18 15:53:15) 
Sorularının cevabını bilmiyorum ama şöyle bir çıkarım yapabilirsin.
Mesela bizim soy ağacında anne tarafından bir köy ismi çıktı bizde o köyü araştırdık ve o köyde oğuz boylarından birisinden olanlar bulunuyormuş.

  • uyusam iyi olur  (15.02.18 16:01:07) 
Zaten istesende en fazla o gördüğünden 1 nesil geriye gelebilirsin çok taşaklı bir sülalen yoksa. Bu kayıtların en başı 2.abdülhamid'in dönemindeki nufus sayımına ait.Göremediğimiz 1 nesil geriyi kapsayan 2.mahmut dönemine ait bir sayım daha var. Ondan gerisi yok çünkü sayım yok. He benim dedem ağaymış diyorsan tapu tahrir defterleri var. Taşınmazların kayıtları ile beraber kişi isimleri de tutuluyor. Oradan da bir şey çıkartılabilir ama o kadar . Daha gerisi yok.


  • kompisko  (15.02.18 16:04:25) 
daha gerisi yok sürekli göçen göçebe bir ırkın kaydı olmaz. gidip bir ingilize fransıza sorduğunuzda size 1500lere kadar kaydını gösterebilir. ama göçen bir ırkın 1800 e kadar kaydının bulunması bile çok önemli.

kendimden örnek veriyorum: dedem semerci denizlinin güney ilçesi. güney ilçesi sürgün yeri günde geçen araç sayısı bile 50 yi geçmez ve şehirler arası bir yola yakın değil. dede semerci bir boy düşmandan akından kaçmak için dağın arkasına kaçmış dede semerci kaydı kuydu olmaz. semericinin babasıda semerci gitmiş 1. dünya savaşına dönmüş devletin kaydına bile girmemiş. o zaman için derlerdiki osmanlının zulmünden vergisinden kaçan dağlara kaçar yerleşik yaşamazmış. bunlar birleşince dedemin bir ötesi dahi yok dağda yaşıyorsa sarıkeçeli. daha ötesi myheritage.com 100 dolar.
  • mikahakkinen  (15.02.18 16:26:56) 
1- daha geriye gidebilirsin,kayıt tutulmuşsa. şanslıysan tapu kayıtlarından belki bir şeyler bulunabilir -miras kaydı vs- osmanlı arşivlerinde tımar kayıtlarında varsa bayağı geriye gitme şansın var. köyde mezar taşları olan mezarlık varsa isimden yola çıkarak bulunabilir birşeyler. -en son gözüken mehmet ise "ahmet oğlu mehmet" yazan mezar taşıonun babasıdır yüksek ihtimal.-

2- avukatlar yapar. ama tabi arşivlere girip anlayacak kadar osmanlı türkçesi bilen avukatı nerede bulursun bilemem.

3- yok öyle bir şey. geriye gidemiyorsan bu tamamen şans.

4- yok. gerçi tapu kadastro eldeki kayıtları, belgeleri restore ediyordu bir ara, net ortamına aktarırlar mı bilmiyorum ama düşük ihtimal.
  • issiz karga  (15.02.18 17:17:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.