[]

Dünyanın sonu aniden gelemez mi ?

Selam,
kafama saçma bi sorular bütünü girdi, biraz kafa açayım dedim.

Diyelim ki biz(insanlık) karıncayız, gözlemleyebileceğimiz evren yaşadığımız bahçe/kaldırım kadar olacak. Şu an 70 yıl boyunca gözlem yapmış bir karınca ne kadar gözlem yapmış olursa olsun, yarın sabah siz işe giderken 3 sokak ötedeki kaldırımda onu ezip ezmeyeceğinizi gözlemleyemez, anlayamaz.

Biz karınca kadar küçüksek, gözlemleyebildiğimiz evren yaşadığımız kaldırım/bahçe kadarsa, yarın işe giderken bizi ezecek birinin olup olmadığını anlayamayız değil mi? Bunu da araştıran insanlar var mı?

 
İste arada sozcude cikiyor da goruyoruz arastiranlari. Şu kadar buyuklukte goktasi carpabilir falan diye.

Evet olabilir dediginiz sey. Dunyanin 100 kati buyuklugunde bir sey once galaksiye sonra gunes sistemine girip bize denk gelebilir.
  • ykyt  (14.02.18 21:04:52) 
Dünya'ya Dünya'dan daha büyük bir gök cismi çarpmadıktan sonra çok zor, Mars'la Jüpiter arasındaki Asteorid Kuşağı'ndaki gök cisimleri bunu yapacak güçte değil, asteroid kuşağındaki gök cisimlerinin kütlesini bir araya getirsen Ay'ın toplam kütlesi kadar ancak ediyor, zor yani. Daha büyük gök cisimleri, ki hepsi birer gezegen büyüklüğünde neredeyse, Kuiper Kuşağı'nda bulunuyor ama onların da Dünya'ya ulaşma ihtimali yok neredeyse Güneş sisteminin sınırında bu kuşak. Bu durumda bu şekilde bi son olmaz. Ha amafarklı şekillerde bir son mümkün. Yani üstündeki yaşam son bulur falan bunlar olabilir.


  • angelus  (14.02.18 21:27:58) 
Gök taşına gerek yok ki. Normalin çok üstünde birkaç güneş patlaması olsa sonumuz hemen gelebilir. Dünyadaki tüm elektronik aletler bozulur. Uzaydaki uydular zarar görür. Hatta aşırı yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılırsa tüm dünyada yangınlar çıkabilir. Canlılık belki bitmez ama en az yüz yıl geriye gideriz.


  • dissendium  (14.02.18 22:09:21) 
Öncelikle verdiğin örnek yanlış: Karıncanın insanı değil, evreni algılamasına bakmak lazım;
İnsanın da karıncayı değil yine evreni algılamasını karşılaştırman lazım.

Öte yandan ezerek karıncaları da yok edemezsin, sistematik biçimde herkesi öldürmeden insanlığı insan eliyle de yok edemezsin...

Sorularına gelirsek: İnsanlığın yok olmasına sebep olabilecek maddi, manevi tehlikelerin tamamı üzerinde düşünen, tartışan, atıp tutan veya araştıran insanlar var. Hatta mesela Amerika'da bir felakete karşı sığınaklar yapan büyük bir paranoyak kesim de var.

Buna rağmen böyle felaketleri öngörmek ve durdurmak yerine, 'felaketler gerçekleştiği halde insanlığın devam edebilmesi nasıl mümkün olur?' yaklaşımı daha mantıklı ve pratiktir. Zira depremleri, selleri, tsunamileri, buzul çağlarını veya volkan patlamalarını, göktaşı yağmurlarını... doğayı durduramayabiliriz, fakat doğa olaylarının etkilerinden belli oranlarda kaçınmayı da başarabiliriz.

Bunun için Michio Kaku uygarlık aşamalarından bahsediyordu: www.youtube.com

Bir de düşününce dünyanın sonu geldiğinde eğer yok oluyorsak bunu dert etmenin de alemi yok. Çaresi varsa vardır, yoksa yoktur. Ne yapalım.
  • idexo  (14.02.18 22:30:39 ~ 22:52:11) 
evreni %100 olarak anlayamadığımızı düşünürsek teorik olarak mümkün ama trilyarda 1'lik falan bi ihtimal çünkü asteroid, göktaşı mevzuları güneş'ten gelebilicek potansiyel tehlikeler vs. biliniyor pek soru işareti olan konular değil bunlar ve bu cisimler sürekli gözleniyor o yüzden pratik olarak pek mümkün değil.


  • semaforo de medianoche  (14.02.18 22:43:56) 
dünyanın 100 katı büyüklüğünde veya en azından dünya büyüklüğünde bir şeyin çarpması gerekmiyor.

tüm dinozorları ve o dönemdeki tüm canlıların 75%'ini yeryüzünden sildiği "düşünülen" asteroid yalnızca "10 km" çapındaydı. saatte 50.000 km hızla giden 10 km çapındaki bir göktaşının, çapı 12.700 km olan dünyaya çarptığını hayal edin, dünyanın bir tarafından girip diğer tarafından kolayca çıkamayacağı için neler olacağını, okyanusa düştüğünde yaratacağı dalgalanmayı. ya da hayal etmeyin şunu okuyun.

www.bbc.com
  • givemesomesubstance  (15.02.18 10:29:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.