[]

Dil-biliş gelişimi hakkında

Hangisi diğerinin sebebi/kaynağı/öncülüdür? Başlangıçta dil mi yoksa biliş mi vardı? Biliş geliştikçe mi dil zenginleşir yoksa dil zenginleştiği için mi biliş gelişir?




 
Dil bilişi döver


  • benaslindayohum  (11.02.18 02:57:40) 
Peki anlatabildiğimiz kadar mi varız, anlatamadığımız kadar mı?


  • femme vitale  (11.02.18 03:00:44) 
insanoğlu acizin önde gideni...
Varız diyebilmek mümkün değil, sonsuzluğun yanında...

  • benaslindayohum  (11.02.18 03:02:21) 
Ikisi de birbirini besler. Iki ayak uzerinde durma ile baslar, alet yapma ile devam eder. Bilissel yetenekler iyice gelismeye baslar, iletisim yetenekleri kuvvetlenir, bu bilissel becerinin daha ivmelenmesine yol acar, vs vs. Beynin evrimi bir dongu seklindedir. Hangisi daha onceydi bilmek cok mumkun degil. Homo sapiens'in konusmasinin onunde bir engel yoktu, Neandertallerden pek emin degiliz.


  • evrim halkasi  (11.02.18 03:04:52) 
Hayvanlarda dil yok ama biliş için aynı şeyi diyemeyiz özellikle şempanzelerde. Öyleyse dilden önce dilin ortaya çıkması için gerekli kapasite ve hazırlık.


  • siyah giyen adam  (11.02.18 03:13:22) 
Biliş dilin öncülü ama dil bilişi besler.


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (11.02.18 03:31:26) 
Bu psikoloji ve dilbilimde hala üzerine çalışılan bir konu. Karşıt görüşler ve bu görüşleri destekleyen farklı bulgular var. Linguistic relativity bunlardan biri.

Whorf, Gleitman, Papafragou, Pinker ve Boroditsky'nin makalele ve kitaplarına bakabilirsiniz.
  • fotrsapka  (11.02.18 11:58:44) 
Önce biliş sonra dil sonra daha boyutlu biliş.

Papağan ve saksağan da konuşuyor ama ne dediklerinden haberleri yok, köpek havlıyor ama ne dediğinden haberi var.

Önce masayı düşünüyorsun sonra masa yapıp ona masa diyorsun. masa objesi masa kelimesiyle senin bilincinde imaj olarak yer alıyor. Bir noktada değil birden fazla noktada kayıt altına alınıyor. Ondan sonra yaşam tarzına göre, düşündüğün konuya bağlı olarak (bütünün içinde) masa kelimesiyle farklı farklı ifade içeren imajları geri çağırıyorsun.
Diyelim koltuk objesiyle hiç tanışmadın. biri "koltuğun altında şu var" dediğinde kolunu kaldırıp koltuk altına bakarsın. konuşmayı yeni öğrenen çocukların bizi gülümseten ifadeleri aslında dil ve biliş durumlarının tatlı örnekleri. bu koltukaltı hikayesini ben bizzat yaşadım mesela. çocuk kolunu kaldırıp koltukaltına baktı :)

Dil bilişin gelişmesinde birincil etken ve biliş de dilin gelişmesinde birincil etken.

Peki, anlatabildiğimiz kadar mı varız anlatamadığımız kadar mı;
anlayabildiğimiz yer ve boyuttayız.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (11.02.18 12:02:40 ~ 12:05:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.