[]

ses monitörü ne işe yarar?

şimdi gittik şundan bir tane aldık

www.do-re.com.tr

odanın izalasyonunu yaptık. dışarıya ses gitmiyor eminiz. bundan aldık odaya koyduk.

artık müzik dinleme zevkimiz nirvanaya ulaştı mı demek oluyor?

bunun yanına hangi ekipmanları almak lazım?

 
markayı, modeli neye göre seçtin?

ses kartın var mı bunu bağlamak için?

8 inç monitörlerde popüler 2 3 model var, insanlar genelde onu alıyor parasına göre. genelec, presonus,yamaha, maudio gibi

hatta bu 8 inç monitörlerin bir de sub bası oluyor. isteğe bağlı
www.do-re.com.tr


tabi focal falan da var ona girmiyorum

www.dukkanhifi.com

bu monitörlerin asıl amacı referans doğru ses vermesidir. müzik dinleme deneyimi de güzel oluyor ben daha önce 8 inç kullanmıştım, kartım da dspli olduğu için istediğim equalizer ayarını da tık tık yapıyordum.


focal'in stüdyo tipleri de var.

bunlardaki watt gerçek watt, öyle 5+1 lere , müzik setlerine benzemez, rms değil.
  • Photographer  (10.02.18 17:00:54 ~ 17:07:33) 
monitör müzik dinlemekten ziyade müzik yaparken kullanılıyor. sadece dinleyiciyseniz gerek yok.


  • brakgn  (10.02.18 17:04:23) 
peki dinleyici olarak hangi ekipmana geçmek lazım?


  • dedim dedim de kime dedim  (10.02.18 17:07:18) 
ben bu monitörleri genel maksatlı kullanıyordum, hem elektro gitar, bas amfisi olarak, hem tv izlerken, oyun oynarken, gerçekten güçlü aletler.

tabi ses kartım falan vardı.

bunlardan alacaksan önemli olan 8 inç almak, 5 inçler pek bass performansı vermiyor, 8 inç alıp kısık sesle kullanmak daha iyi.

bunun dışında gerçekten güçlü aletler, sana tavsiyem istanbuldaysan compel'e bi git dene, şaşırırsın ilk defa monitör görüyorsan zaten hehehe

abi hi fi sistemler çok pahalı, en uygun çözüm yine bu 8inç referans monitörlerinden almak, m-audio bx8(yeni serisinin adını bilmiyorum) olabilir ben çok memnun kaldım, yamaha hsm80 de olabilir.

çok param var dersen 3 yollu al ya da genelec

www.compel.com.tr

daha da param var dersen focal'e kadar gider mevzu.
  • Photographer  (10.02.18 17:08:05 ~ 17:14:40) 
monitör müzik ekipmanlarını genelde müzik yapanlar, yaptıkları müziği olduğu gibi duymak için kullanırlar. elbet standart ekipmanlardan daha detaylı, sahne derinliği yüksek şekilde ses verirler ancak müzik dinleme işi biraz da öznel bir keyif olduğu için atıyorum basları birazcık arttırılmış ve/veya midleri toklaştırılmış ve/veya tizleri yumuşatılmış ürünleri tercih eder normal kullanıcılar. ya da kendi tarzına göre, belirli bir müzik tarzı için de ayarlanmış olabilir cihazlar.

flac ya da yüksek kalite dinleyecekseniz temiz ses alırsınız bundan ama monitör ekipmanlar neyse onu duyurduğu için kalitesiz müzik de olduğunca kalitesiz duyulur. sony mesela, bu fiyat civarına sattığı standart kullanıcı ekipmanlarında yazılımsal olarak ses geliştirme yöntemleri kullanıyor ki dosya kalitesiz olsa bile dinlenebilir seviyeye gelsin. etkisi, farkı tartışılır ama sektörde normal kullanım için satılan ekipmanlarda böyle dokunuşlar vardır.

dinleyici olarak üst seviye hoparlörlerde çok seçenek var; bana kalırsa genelde dinlediğiniz müziğe göre arayışa girmek, sonra da gidip bir şekilde sesini duyduktan sonra almak mantıklı. çeşit çok, maksimum bütçeyi dolar-avroya çevirip best hi-fi speakers under xxx avro gibi aratarak farklı listelerdeki ortak ürünleri bulup onlar üzerinden gidebilirsiniz. tabii kur sebepli bir sıkıntı var, 600-700 dolarlara tam bir hi-fi speaker bulmak pek mümkün değil ama giriş seviyesinde olduğunuz için tatmin edici ürünler bulabilirsiniz.

en önemli kısımdan bahsetmeyi unutmuşum, alacağın hoparlörü ne ile besleyeceğin çok önemli. bu tarz monitör ekipmanlar amfi ister hakkını verebilmek için, o da bi hoparlör parası aşağı yukarı. standart kullanıcılar için olanları ortalama bir ses kartı olan bir bilgisayardan güzelce besleyebilirsin, hatta yeni nesil telefonlarla bile güzel bangırdayanlar var.
  • Bruce  (10.02.18 17:37:00 ~ 17:50:54) 
ya mesela sallıyorum,
adam acayip güzel bar açmak istiyor diyor ki hacılar manyak bir ses sistemi kuralım o zaman gidip hangi ürünleri alıyor?

bir de belki saçma olucak ama ses kalitesini ölçmek için bir alet var mı? hani şu fotoğraf çekenler ışık değerini ölçüyor ya onun gibi?

mesela odanın bir ucuna koydum ama her yerden aynı kaliteyi alamıyorum bu akustiği ayarlamak için tanışabilir bir alet var mı?
  • dedim dedim de kime dedim  (10.02.18 18:01:45) 
izolasyon dışarı ses gitmesin diye değil, odanın içindeki yankıyı ortadan kaldırmak için.

bu tarz monitörler yerine şöyle: www.youtube.com

şeyler alırsan müzik dinleme zevkin artabilir.

mini versiyon edit: www.youtube.com
  • idexo  (10.02.18 18:03:10 ~ 18:05:46) 
izolasyon sadece dışarıdan ses girmesini ya da dışarı ses çıkmasını engeller. yaratmanın tek yolu yüzer oda inşa etmektir. gevurlar floating room derler buna. bildiğin oda içine başka bir oda inşa edip üç boyutta da dışarıdaki oda ile bağlantısını kesiyorsun. inşaat işi yani.

senin muhtemelen yaptığın akustik düzenleme (acoustic treatment) ile ilgili bir hareket olmuştur. onun da raconu var. gidip yumurta kartonu, sünger falan korsan olmaz. odanın modlarını ve rezonans noktalarını tespit edip o noktaları susturman(bkz taş yünü) ayrıca sesi sana yansıtan düz yüzeyleri de bozman gerekir (bkz diffuser, dağıtıcı). düşük frekanslar dörtgen yapılı odalarda köşelerde toplanır. uğultu yapar. köşelere de bas tuzağı (bass trap) koyman gerekir ki bu uğultudan kurtulasın. bunun için de yine taş yünü gerekir. bu taş yünü 70-100 kg yoğunlukta falan olmalı ki işe yarasın. daha azı da kurtarır ama raconu böyle.

dolayısıyla daha işin başındasın.

tavsiyelerim: speaker isolation pad denen bir nane var. bunlar hoparlörü koyduğun yüzey ile hoparlörün bağlantısını keserek olası rezonansları azaltıyor. kullandığın masanın değil hoparlörün sesini duyuyorsun.

köşelere bas tuzağı çok lazım. kesin lazım. el becerin varsa kendin de yapabilirsin. (bkz: diy bass trap)

diffuser'ları da yine kendin yapabilirsin. biraz tahta biraz tutkal bir de hassas cetvel. onun hesabıyla ilgili burada yazışırız gerekirse.

hip hop falan seviyorsan bunlara bir de sub ister. ama sub koyacağın oda da en az bi 30-40 metrekare olmalı ki hakkını versin. küçük odada zulüm olur. zaten müzik = büyük oda ve yüksek tavan.
  • alperz  (10.02.18 18:12:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.