[]

et marinasyonunda/terbiyesinde kullanılan yağ

bu konuda çeşitli tariflere bakıldığında ve benim de beyaz-kırmızı et ayırt etmeden kullandığım ve sağlıklı olarak bilinen sızma zeytinyağının yüksek sıcaklıktaki döküm tavada etin pişirilmesi dolayısıyla oluşturacağı bir problem var mıdır? Yağın dumanlanma noktaları açısından döküm tava sıcaklığı zeytinyağı için sıkıntılı mıdır? sıkıntılı ise iyi bir marinasyon için alternatif ne önerirsiniz?




 
@konusma ben konusuyorum daha bitirmedim hatırladığım kadarıyla kanola yağı da baya problemli bir doymamış yağ türü, alternatif bir sıvıyağ bulamazsam Nusret gibi tereyağıyla ovmaya başlayacam artık.


  • candanag  (07.02.18 16:11:56) 
valla ben de hep zeytinyağı kullanıyorum. teoride eti mühürlemek için kullanılan her yağ zararlı. en sağlıklı pişirmeler buharda pişirme ve haşlama. ama lezzet benim için ön planda ve açıkçası zeytinyağı yahut diğer sıvı yağların arasında bu noktada sağlık açısından bir fark olacağını sanmıyorum. sonuçta hepsi de yanıyor.
not: kanola yağı iğrenç kokuyor böyle balık gibi...

  • dilemma of subscribtionability  (07.02.18 16:23:11 ~ 16:23:50) 
Zeytinyağı kullanıyorum ben.


  • westblack  (07.02.18 16:24:35) 
  • kisa  (07.02.18 16:27:07 ~ 16:28:41) 
tereyağı da yüksek sıcaklığa dayanmaz ki, o da yanar.

kanola, palm, mısır falan niye? ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.
  • kibritsuyu  (07.02.18 16:36:07) 
@kisa gönderdiği Vedat Milor paylaşımındaki zeytinyağının fenol içeriği sebebiyle daha sağlıklı olacağını düşünüyorum, şimdilik güveniyorum diyelim. Bu konuyu kısa zamanda detaylı araştıracağım, mühürleme bile olsa eve kesinlikle ayçiçek-mısırözü-kanola gibi yağları sokmamaya devam düşüncesindeyim hala.


  • candanag  (07.02.18 16:40:12) 
iyi yazmış, güzel yazmış da,

benim ege'de köylü pazarındaki güvendiğim tezgahtan markasız bidonda aldığım, salatalarda adamı orgazm eden mis gibi halis zeytinyağını tavada ısıttığım anda sentetik boya gibi bir koku çıkarıyor. tamam sağlıklı, kızartma yapılabilir yazmış da, ben kızartma yapmak isteyince o kızartma caparol filli boyaya dönüyor, bunu naapıcaz? belki süper sağlıklı oluyor ama boya soslu gibi kokulu ve lezzetsiz. bu dediğim kızartma da değil. normal zeytinyağlı yemek için tencerede soğan kavururken başlıyor kokmaya. öyle olunca kızartmayı hiç denemedim bile.

marketten aldığım naturel sızmalarda böyle bir sorun yok. ya benim pazardan aldığım yağ sıkıntılı, ya da normali öyle, marketten aldığım işlem gördüğü için kokmuyor.
  • kibritsuyu  (07.02.18 16:49:44 ~ 17:07:09) 
@kibrit
marketten aldığın yemeklik zeytinyağı, pazardan aldığın salatalık. yağların asit oranına bakarsan farkı anlarsın.

  • nocturness  (07.02.18 17:30:39) 
Aslında ghee(saf) yağ ısıya en dayanıklı yağ bu işlerde en güvenli kullanabileceğimiz tek yağ ama ben de zeytinyağı kullanıyorum üşendiğim için. Ancak bu da pahalı; tereyağından kendiniz de yapabiliyorsunuz yapı çok yavaş yanmayacak ama köpük oluşturacak kadar yavaş ısıtıp tepesinde toplanan köpükleri toplayıp toplayıp geride kalan yağ saf yağ oluyor. Bu işlem 4-6 saat sürüyor :( Ghee olarak marketlerde de satılıyor ama pahalı maalesef.


  • neferkitty  (07.02.18 18:05:14 ~ 18:30:23) 
@kibritsuyu güneş altında bekleyen o bidonlardaki zeytinyağının bütün faydalı yağ asitleri gidiyor ve translasıyormuş hatta kesinlikle plastik ambalajda olmaması gerekiyormuş çünkü etkileşime giriyormuş. Bu nedenle marketteki soğuk sıkımlar daha güvenilir hata yol kenarı satıcıların çoğunluğu pamuk yağı falan da karıştrıyormuş. Bu nedenle asitlik dereceleri analiz etsen bir hayli yüksek çıkabilir.


  • neferkitty  (07.02.18 18:33:56) 
Bu arada ne kadar doğru bilmiyorum ama zeytin yağı ısınırken ilk gelen o koku ve duman (buhar) içerisindeki sudan geliyormuş. Yanmasından değil.


  • kisa  (07.02.18 19:57:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.