[]

"Youtuberlar"

Bu insanların aptalca şeyler söyleyip yaparak bu kadar popüler olması, para kazanması, kitlelerin onları takip ediyor olması neden bu kadar rahatsız ediyor?

Burada sizleri asıl rahatsız eden nokta nedir? Size ne gibi bir zararı var?

"Toplumu, gelecek nesli aptallaştırıyor." diyebilirsiniz. Aslında aşağıdan gelen nesil daha fazla sorguluyor, daha akıllı bir nesil geliyor bence. Bunun dışında biz ve önceki nesiller daha mı iyiydi? Çocukluğunda televizyonu görmeyen nesil akp'yi getirdi iktidara mesela.

Ya da yalnızca öfkelisiniz ve öfkenizi en kolay ve haklı bul(un)arak buralara mı yöneltiyorsunuz?

Ben bu insanları (Youtuberları) sevmiyorum, izlemiyorum, takip etmiyorum, haklarında okumuyorum, varlıklarını unutuyorum. Bu yapılamaz mı?

Edit: "Neden sevmiyorsunuz?" demiyorum, neden bütün öfkenizi bu insanlara yöneltecek kadar umursuyorsunuz, diyorum.

Edit 2: Genelleyerek yaptığım hatayı gidermek istiyorum; "Youtuberlar" derken aslında Danla Bilic, Enes Batur (başka bilmiyorum) gibilerini kastetmiştim.

 
danla bilic kendi çukurunda istediğini yapsın,
"Ben bu insanları (Youtuberları) sevmiyorum, izlemiyorum, takip etmiyorum, haklarında okumuyorum, varlıklarını unutuyorum. Bu yapılamaz mı?"

yapılıyor zaten. ama alakası olmayan başka mecralarda bir bokmuş gibi pompalanırsa insanlar tepki gösterir. danla'nın yutub kanalının altına gidip yorum yapmıyor ekşi'dekiler. ama gelip adamların kendi yaşam alanına salça olmaya çalışıyor, gayet normal tepki vermeleri.

ha, ben sözlüğü de en az biliç kadar umursamadığım için soruyu üzerime alınmıyorum ama mantığını anlamak bana zor gelmiyor.
  • Bruce  (05.02.18 17:47:58 ~ 17:48:08) 
Ben bu insanları izlemiyorum, takip etmiyorum. Ama bu lavuklardan biri vidyosunun tekinde ekşi'de kendi başlığındaki yorumları okurken(benim entry'de vardı) açık açık ''size ne lan orospu çocukları ben böyleyim'' dedikten sonra bilendim. Tesadüf bir yerde görsem kavga çıkartacağım, o kadar bilendim o herife. 2500 tane çocuk izliyor diye kamera karşısında atarlanmaları beni rahatsız ediyor.

*danla ve enes için hiç entry girmedim, arkadaş arasında konuşmadık. Danla nın ekşi'ye gelmesini önemsemedim, kampanyalara falan katılmadım. :)) Benim öfkem sadece dolaylı yoldan küfür eden o herife. Arkasına belli bi kitle alan başımıza bilirkişi kesiliyor.
  • eazy  (05.02.18 17:49:52 ~ 28.03.18 15:24:50) 
Iyi Youtuberlar da var. Turkiye'de var mi bilmiyorum ama ABD'de Green brothers ( www.youtube.com ) var. Onun disinda Ben DuMonde ( www.youtube.com ) , Paul ( www.youtube.com ) , Barby ( www.youtube.com ) var. Turkiye'de de boyleleri varsa bilmek isterim.

Ancak 2010'larin Youtuber'lari ile 2000'lerin popstarlari, yarismalari arasinda pek de bir fark yok. Artik bir TV kanalina bagli olamadan kendi soytariliginizi yapabiliyorsunuz. Soytarilar da soytarilari izliyor. Soytariligin sekli degisti icerigi ayni.
  • Traveller  (05.02.18 17:50:27 ~ 17:56:56) 
iyi youtuber'lar var. +1

danla bilic kimdir hiç bilmiyorum. hiç videosunu izlemedim ama sözlükte olay olduğu için makyaj yaparak video çeken biri olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. hiç izlemediğim için yorum yapmayacağım ama mesela enes batur türkiye'nin en çok takipçisi olan youtuber'ı. neler çekiyormuş diye izleyeyim dedim 10 saniye dayanabildim. böyle adamlar kendi mecralarında istediği gibi takılıp istediği kitleye hitap edebilirler. ama konu ekşi sözlükte soru cevap'a gelirse ekşi sözlük kalitesizliğini bir kez daha belgelemiş olacak.

artık yönetimin anladığı tek şey nasıl daha fazla para kazanabiliriz olmuş. güya içeriğin kalitesini artırmaya yönelik işler yapılacaktı. bir tek debe kaldırıldı bu anlamda ve bence kaliteli içeriğin artmasına hiç faydası olmadı. insanlar yine bkz ile espri kasıyor.
  • himmet dayi  (05.02.18 18:10:28 ~ 18:10:57) 
Benim umurumda değiller, başlıklarına da tıklamıyorum, Danla Bilic'i de futbolcu zannediyordum.

Sorunun özetle ve dümdüz cevabı şu: Toplum insanlara sözler veriyor: iyi ol, akıllı ol, zeki ol, çalışkan ol... sonuçta zengin olacaksın, mutlu olacaksın, ödülünü alacaksın...

Fakat sonra gerçekte ne oluyor? Efendi yerine piç tercih ediliyor, akıllı yerine cahil yükseliyor, zeki yerine gerizekalı köşeyi kapıyor... (Dunning-Kruger effect)

Bunun yarattığı bir hayalkırıklığı var. Bu nefret de hayal kırıklığı ve kıskançlıktan ileri geliyor.

Bu adalardan birinde yaşayan, vidyo çekip intihar eden adamı hatırlıyor musun? Mehmet Pişkin diye biriydi. Bu adam tam olarak hayatta bu sözleri duymuş, sonra elinden geleni yapmış 'iyi biri' olmak için. Kalbi kırılmış, hayal kırıklığı bu kimseyi depresyona sürüklemiş, intihara karar verdirmiştir.
  • idexo  (05.02.18 18:15:06) 
Ben ilgilenmiyorum ama sözlükte "aleyna tilkinin sunu yapması danla bilicin bunu yapması",yada youtubeda önerilenler kısmında bu tipleri görmek asabımı bozuyor,simdi birde klasik medyada bile çıkmaya başladılar.yani gözümüze gözümüze sokmasalar umrumda olmaz ama heryerde bunların reklamını yaptıkları için nefret ediyorum


  • kreatin  (05.02.18 18:18:36 ~ 18:20:51) 
sevdiklerimi izliyorum, sevmediklerim umrumda değil. aşırı tepki gösterenlerin beyinsiz olduğunu düşünüyorum. hiçkimsenin toplumu "eğitme" "kaliteli içerik sunma" gibi bir görevi yok.

keşke enes batur olsam aq.
  • doxanikee  (05.02.18 18:25:29) 
beni rahatsız etmiyor.
fakat genel olarak ülkece çok fazla nefret kusuyoruz hiçbir boku sevmiyoruz. güzel geldiyse bile bir kusur arıyoruz, beğenmiyoruz

  • powerpufgirl  (05.02.18 18:30:12) 
popüler olması para kazanması falan umrumda değil.

sinirleneceğim nokta varsa izleyenlere sinirlenirim muhtemelen çünkü bu yutubırların bir kısmının oluşturduğu içerikler kaynaksız, saçma sapan sağdan soldan duyumlarla oluşturulmuş gereksiz şeyler oluyor. haliyle bunu izleyen kişilere kızabilirim. çünkü önde yarı ilgili resim arka fonda elemanın sesi var diye direkt duyduklarına inanan tipler bunlar. kusura bakmasınlar.

3. paragrafa gelirsek toplumun zaten aptaldı şimdi herkes birbirine erişebiliyor ve bunu görebiliyor. yeni gelen neslin daha akıllı olduğu tezine katılmıyorum. öncesi de şimdisi de aynı.

4. paragraf hakkında fikrim yok. illa bir öfke yöneltecek olsam, vidyo süresince salyasını duyduğum bir herif vardı ona küfretmiştim içimden. özensizlik sayılabilir bu örneğimin nedeni. bunun dışında özgüvenli bireyler olmalarını takdir ediyorum.

şimdilik yapılabilir, ama yıllar sonra bu tip içerikler televizyondan çok daha önemli hale (şu an da önemli midir değil midir tartışılır) gelince ileride varlıklarını unutma gibi bir seçenek olmayacak kanımca.

ikinci edit kısmında bahsedilen bir tek enes batur'u görmüştüm, onu ben de sevmiyorum ama onun kitlesi biz değiliz zaten. çoluk çocuk yani. o da memnun izleyeni de memnun. burası lanet olası özgür bir ülke adamım. :p
  • tuzumkuru  (05.02.18 19:25:58) 
Ben bu youtuberların hepsini seviyorum. Sadece yabancı kaynaklı bilim, sanat, bilgi veren kanalları takip ediyorum ama buradaki çoğu youtuberı tanıyorum. Evet içerik çöp, boş, kalitesiz. Ama helal olsun. Herkes işçi memur mu olacak? Devir değişiyor. Fikirle, görüntüyle, saçmalıkla, pazarlamayla para kazanılabiliyor. Dünya böyle. En çok çalışan, acı çeken en çok kazanacak diye bir durum yok.


  • hadi ya la  (05.02.18 19:54:20) 
topluma ne yaptıkları umrumda değil kıskanıyorum. bence uzun uzun yorum kasan herkes de kıskanıyor. bu kadar kolay para ve ün kazanmış olmaları tabii ki insanın zoruna gidiyor her şey için köpek gibi çalışılması gereken bir sistemin içinde debelenirken. çirkef bi kıskançlık da değil, haklı, olabilir bi şey.


  • mehmed resad  (05.02.18 19:54:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.