[]

Parçacık fiziği kanunları nerede başlıyor?

soru doğrudur inşallah.

mesela 5nm altında artık kuantum kanunları geçerli diyebiliyor muyuz? şak diye mi başlıyor bu kanunlar?


 
Atomaltı parçacıklarıyla başlar. Elektronlar nötronlar protonlar, daha da parçalandığında kuarklar. Einstein'ın izafiyet teorisiyle çelişip kütlesi olduğu halde ışık hızında hareket eden maddeler.


  • angelus  (03.02.18 20:59:17 ~ 21:18:06) 
hocam tam ortası var mı bu geçişin? orada ne oluyor mesela? yani newton fiziğiyle kuantum fiziği kurallarının tam geçiş ya da değişim noktası...


  • ya ben lan neyse  (03.02.18 21:36:23) 
Tam ortası atomlar işte, atom ve atomaltı parçacıklarının davranışları kuantum mekaniğini başlatıyor ama bu öyle klasik bilimsel deneylerle araştırılan ölçülen bir konu değil, bununla ilgili yapılan en gelişmiş deney Cern'deki proton çarpıştırılan deney, bu mesela kuantum fiziği ile ilgili yapılmış bir deneydi. Gerçi onda da ışık hızına yaklaşılamadı ama sonuçta denendi.


  • angelus  (03.02.18 22:22:24) 
istediğiniz gibi uzunluk birimi şeklinde bir sınır vermek mantılkı gelmiyor, hirdojen atomu başka kurşun atomu başka.

angelus'un dediği gibi, artık atomlarla moleküllerle değil daha aşağıda çalışıyorsanız newton fiziği bitiyor.
  • celeron 300a  (03.02.18 22:29:21 ~ 22:29:35) 
Heisenberg'in belirsizlik ilkesindeki kütle arttıkça belirsizliğin yani momentum değişiminin miktarı azalır. Buna göre evet formulize edilmiştir.

Walter Levin çok güzel açıklar bunu
m.youtube.com

Video türkçe.
  • bos gezenin bos ustasi  (04.02.18 01:47:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.