[]

Eşyalı kira nasıl hesaplanır?

Selam,

Bir iş yapacağım, mekanı satın aldık. iç mimar içini yapacak, bir arkadaşım ve ben aileme kiracı olacağız.

mekanın boş kirası 6 bin tl.

içine yapılacak masraf kiraya nasıl yansıtılır?

not: arkadaşım 3-5 sene sonra mekandan ayrılabilir, mekan bana kalacağı için taşınmaz masraflarını ailem yapacak.

nasıl hesaplanır bu iş?

evde eşyalı olursa kira neye göre artıyor? bir matematiği var mı?

teşekkürler.

 
Bunu eşyalı ev kiralama gibi düşünmeyin. Siz bir girişim yapıyorsunuz. Yatırdığınız paranın bir fırsat maliyeti de var.

Kirayı nasıl paylaşıyorsanız işletmeye ait masrafları da eşit veya denk olarak bölüşürsünüz.

Yani diyelim ki içeriyi yenilemek için aileniz olmasaydı bankadan 50bin lira kredi çekecektiniz ve 5 yılda ödeyecektiniz. Öyle düşünün. Bu noktada banka yerine aileniz geçiyor. Tek fark bu. İş sizin de işiniz olduğundan aileniz daha düşük faize de razı olabilir, fakat en azından enflasyonu göz önünde bulundurun.

Banka nasıl bir ödeme planı çıkarıyorsa siz de kaç yıllık bir borç olacaksa ona göre faiz hesaplatıp ödeme planı çıkarın. Sonra aylık ödemeyi kişi başına bölüştürürsünüz, banka yerine de ailenize ödersiniz.

Şimdiden enflasyon/faiz hesabı yapmak zorunda da değilsiniz, her sene kira ve masraf borcu için ödenecek miktara enflasyon oranında bir artış yaparsınız. Böylece de hiç değilse paranın değeri korunur. Bunun için de aranızda sözleşme yaparsınız.

Ortaklıktan çıkan kimse kiradan çıkar ama iç dizayn için 'çekilen kredi' borcu bitmemişse onu bitene kadar da öder ya da hissesinden düşülür.

Diğer durumda diyelim ki iç dizayn borcu erkenden bitti, o zaman sadece kira ödenerek devam edilir. Yeni masraflar paylaşılır...

Yani her şey içinde bir ödeme olmasın, kira + masraf şeklinde olsun.
  • idexo  (03.02.18 18:42:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.