[]

Western Digital External HDD problemi

"selam"
dedikten sonra hemen maruzatıma geçiyorum:

şimdi bende 250 gb western digital marka external hdd var. hem de ağzına kadar müzik, film, ödev dosyaları vs falan dolu ki bunların bir kısmı kardeşimin kendi bestelediği müzikler. yani içerideki bilgiler hayati.

bu sevimli hddcik hem mac os x yüklü bir imac hem de winxp yüklü asus marka bir laptop arasında kullanılıyor sürekli. yani gerektiğinde kardeşimin kafasına vuruyorum alıyorum kendi laptopuma takıyorum(winxp), acıdığımda da geri veriyorum o da mac'e takıyor. o yüzden yanlış hatırlamıyorsam her iki sistemde de sorunsuz çalışan fat32 ile biçimlendirilmişti.

benim asus laptopum bozuldu tamire gitti geldi, sonra geldiğinde bir recovery yapayım şu asus'a da tertemiz olsun dedim. sonra recovery discleri taktım çıkardım bitti recovery. asus marka laptoplarda da recovery bittikten sonra masaüstünde "convert to ntfs" diye .bat dosyası tarzı bir şey çıkıyor. tıklandığında bir command prompt açılıyor, orda işte bikaç komut falan yazıyor kendi kendine sonra önce d'yi, sonra c'yi convert ediyor. fakat c'de işletim sistemi olduğu için "abi ben bu işi bilgisayar tekrar başladığında yapsam olur mu? gözünün yağını yiyim abi" falan diyor. ben de kıramıyorum "tamam ulan" diyorum. orda windows başlamadan önce scandisk yaparken çıkan mavi ekran çıkıyor ve dönüştürüveriyor dosya sistemini.

işte her şey bugün "tamam ulan"ı dememle başladı. dedim yine, sonra uzandım yatağa "nasıl olsa uzun sürer" diye. o sırada da yanlış hatırlamıyorsam external hdd de takılıydı. sonra işte göz ucuyla kesiyorum aleti, mavi ekran çıktı bıdı bıdı bişiler yaptı, sonra birden restart attı alet kendine ki bunu yapıyor muydu gerçekten hatırlamıyorum, ama önceden böle bi şey yaptığını sanmıyorum. uslu uslu dönüştürüp windows'a giriyordu anında diye hatırlıyorum. ama ben pek işkillenmedim o sırada, sonra tekrar mavi ekran çıktığında yakına geldim baktım ki "c'yi dönüştürecek" falan diyordu. dönüştürdü ve windows'a girdi alet.

fekat, benim zavallı 250 gblik wd marka hdd'mi okumuyor. yani şöyle oluyor: takıyorum usb'den, o uyuz usb'den bi şey taktığında çıkardığı sesi çıkarıyor windows, sonra mass storage device falan diyor. anlıyor yani hdd'nin halinden. ama gel gör ki bilgisayarım altında simgeleri çıkmıyor external hdd'nin.(bu noktada belirtmeliyim ki ext hdd 2 partition halindeydi.)

bilgisayar yöneticisine giriyorum oradan disk yönetimine giriyorum, orada 232,88 gb olarak görüyor benim ext hdd'yi, çevrimiçi falan diyor, fakat diğer disklerde "sağlam" yazan yerde bunda "ayrılmamış" yazıyor.

sonra gidiyorum mac'e takıyorum, "disk is unreadable" falan diyor ama orada da 232 gblik bir disk takıldığını anlıyor hdd ile ilgili kısma girildiğinde.

sonra gidiyorum babamın fat32 dosya sisteminde çalışan winxp'sine takıyorum, benim bilgisayarda olanların aynısı oluyor. aletin takıldığını falan anlıyor ama okumuyor ve simgeler çıkmıyor. ve disk yöneticisinde de aynen ayrılmamış falan yazıyor.


şimdi sanmıyorum ki disk fiziksel bir hasar görmüş olsun çünkü gözüm gibi bakıyorum. bad sector falan da olduğunu sanmıyorum. ayrıca o mavi ekranlar da çok uzun sürmedi, yani diskteki datayı tamamen sildiğini de sanmıyorumo dandik asus programcığının(mınısktimin). muhtemelen benim bilgilerim bu hdd'nin içinde duruyor, fakat sorun şu ki, ben bunları nasıl alıcam? nasıl kurtarıcam hdd okunmazken?

yol yordam gösterenlere bir güzellik yapılacaktır elbet. : )

 
cok gecmi$ olsun oncelikle.
buyuk ihtimalle tekrardan partition olu$turmaniz ve recovery programlari ile taratmaniz gerekecek. i$e yarasa bile %100 verim beklememek gerekir. mutlaka kayiplariniz olacaktir.
ornek program ise recover my files diyebilirim. format'a kar$i tarama secenegi de vardi yanli$ hatirlamiyorsam. oyle olmasa bile detayli tarama secenegi var. i$inize yarar diye umuyorum.
  • sourlemonade  (05.09.07 23:35:05) 
Geçmiş ola.
Harddiskte fiziksel bir zarar olmadığı sürece ve dosyaların üzerinden başka dosyalarla geçilmediyse %99 dosyaları kurtarırsın.
Partitionları geri almak için partition table doctor isimli yazılım candır.
Partitionlar geri gelince bütün dosyalar da itimal odur ki aynen geri gelir.

Hiç olmadı, R-studio, easy recovery, recover my files vs gibi yazılımlarla giriş, birinden biri muhakkak bulur dosyaları, onları kopyalamak için ayrı bir medyaya(hd) ihtiyacın olur ama o zaman.

sonra esas sürücüyü formatlar dosyaları geri taşırsın falan.

Recovery programlarına az ihtiyaç olduğu için herkes bir kere götünü kurtarmış olan yazılımı ölesiye destekler ama genelde sırayal denemek işe yarayanı kullanmak kesin çözüm getirir.

Emuleda falan fazla source u olan ne kadar recovery programı varsa indir. : )

Kolay gelsin.
  • kurukafa  (06.09.07 00:08:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.