[]

Kedi Aşıları Ne Sıklıkta Yapılmalı? (Bonus: Mama Sorusu)

Tüm kedi annelerine ve babalarına selamlar,

Biz 2 yaşındaki kedimizi 3.5 ay önce sokaktan sahiplendik ve eve aldıktan 10 gün sonra iç dış parazit ve kuduz aşısını, yaklaşık 3 hafta sonra da karma aşısını yaptırdık.

Henüz yeterince tecrübeli olmadığımız için hangi aşıyı ne zaman ve hangi sıklıkta yaptırmamız gerektiğinden emin olamıyoruz. Sanırım iç parazitin 3 ayda bir ve dış parazitin de 2 ayda bir yaptırılması gerekiyormuş ama kuduz ve karma hakkında hiç bilgim yok. Ayrıca sizce gerçekten bu aşıların o kadar sık yapılması gerekiyor mu? Kedi için gerçekten sağlıklı mı bu kadar sık aşı olması? Ayrıca hap yutturma seçeneğinden de bahsettiler ama bunu ilk defa duydum. Aşının muadili olabilecek bir şey mi bahsettikleri?

Kedimiz dışarı çıkmıyorsa dış parazit yaptırmasak olur mu diye veterinere sorduğumda bizim ayakkabımızla dışarıdan taşıdığımız mikropların da onu etkileyebileceğini, o nedenle düzgün şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.

Bonus olarak da şunu sormak istiyorum. 2 aydır N&D'nin bu mamasını kullanıyoruz: www.zooplus.com.tr
Doğrudan mamayla mı ilgili bilmiyorum ama kedimiz gerçekten çok tüy döküyor ve bu nedenle evde sürekli bir hapşırma halindeyiz. Veterinere sorduğumuzda Proplan'ın bu mamasına geçmemizi önerdi: www.zooplus.com.tr
Ama ben Proplan kullanma konusunda çekinceliyim çünkü GDO'lu olduğunu okumuştum. Sizce aşırı tüy dökme sorununu nasıl çözebiliriz?

Son sorum: Farklı vesilelerle 3 ayrı veterinere gittik ve henüz hangisiyle uzun vadeli bir birlikteliğe girmemiz gerektiğine karar veremiyorum çünkü galiba en iyisini bulma peşindeyim :) Siz bir veterineri benimseyip yıllarca ona mı gidiyorsunuz yoksa benim gibi farklı vetler deniyor musunuz? (Kozyatağı civarında sevdiğiniz bir veteriner varsa önerilerinize açığım)

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

 
Bizim veteriner evden çıkmayan kedilere Lösemi aşısı yapmıyor ve tavsiye etmiyor. Ama iç-dış parazit, karma ve kuduz yaptırıyoruz. Ama sizin kedi sokakayken Lösemi kaptıysa belki yapılması gerekebilir yine veteriner bilir valla bilemedim.


  • neferkitty  (03.02.18 15:52:59 ~ 15:55:15) 
@neferkitty, bizim veterinerimiz lösemi aşısı da yapalım dedi ama ben de konuyu araştırdım ve yapmasak daha doğru olur kanaatine vardım.

Peki iç & dış parazit ile karma ve kuduz aşılarını hangi sıklıkta yaptırıyorsunuz?
  • a day at the races  (03.02.18 15:55:45) 
iç ve dış paraziti 3 ayda bir, karma ve kuduz da yılda bir yaptırıyorum. benimki de evden çıkmıyor ama oldu ki parazitlenirse onunla uğraşmak daha zor. garantiye almak lazım.


  • dedimmidemedimmi  (03.02.18 16:13:32) 
Ic+dış parazit üç ayda bir, karma ve kuduz senede bir yapılacakmis. Lösemi için evden çıkmıyorsa gerek yok dedi veteriner. Bu arada kedinin evden çıkmasına gerek yok dış parazit yaptırmak için; arkadaşımın kedisi evden çıkmayan bir kediyken 6 ay boyunca dış parazit yaptırmadıgi için pirelendi. Biz ayakkabilarimiz ile yumurtalarını tasiyabiliyormusuz parazitlerin; yani sağlığınız için asla ihmal etmeyin.

Mama için biz de n&d ve proplan dönüşümlü kullanıyoruz; ikisinden de gayet memnunuz. Veterinerimiz sürekli aynı mamayi vermek yerine belirli markanın farkli çeşitlerini vermemizin daha iyi olduğunu söyledi.
  • fraise  (03.02.18 17:32:43) 
Parazitleri 3 ayda bir yaptırabilirsiniz, dış parazite de 2 ayda bire gerek yok, kedi dışarı çıkmıyorsa. Aşıları da ilk yaptırdıktan sonra genelde yılda bir tekrar edin derler. Ama yurt dışında özellikle son 10-15 yıldaki araştırmalar çerçevesinde aşıların yılda bir tekrarlanmasının gereksiz olduğu, kedilerin bağışıklık sisteminin insanlardan daha güçlü olduğu, insanların bebekken nasıl bir defa aşı olduysa kedilerinde aynı şekilde bağışıklık kazandıktan sonra yılda bir aşıya ihtiyaç duymadıkları, aşırı aşının böbrekleri kötü etkilediği vs anlatılıyor. Sadece kuduz aşısını 3 yılda bir yasal zorunluluk nedeniyle yaptırılması söz konusu yurt dışında.

Mama konusunda ise N&D proplandan çok daha kaliteli bir mamadır. Mamanız çok iyi değiştirmeyin.
  • FAtE  (04.02.18 15:42:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.